#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Právní poradna


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 96, 2024, č. 1, s. 29
Kategorie: Právní poradna

Prosím o informaci, kdo a za jakých podmínek může distribuovat ortézy, bandáže, gázy nebo obinadla, která nemají úhradu pojišťovny, ale spadají do zdravotnických prostředků. Může jít o „běžné“ s. r. o., nebo je nutné povolení k distribuci?

Distributorem zdravotnických prostředků je každý subjekt, který zdravotnické prostředky distribuuje. Lhostejno, zda jsou hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Distribuce nepodléhá povolení, ale ohlášení činnosti distributora na Státní ústav pro kontrolu léčiv. Tato povinnost se nevztahuje na distributora, který dodává výhradně zdravotnické prostředky rizikové třídy I nebo diagnostické zdravotnické prostředky in vitro rizikové třídy A nebo dodává prostředky výhradně uživateli, který není poskytovatelem zdravotních služeb. 

 

Jestliže přijde pacient s receptem na přípravek, kde je uvedeno „nezaměňovat“, a já ten přípravek momentálně nemám nebo by byl ve výpadku a pacient by říkal, že ho opravdu potřebuje hned a trval by na tom, že chce jinou firmu. Doktorovi by se nešlo dovolat nebo by byl víkend. Mohu mu to odmítnout vydat, kdybych měla nějaké pochyby? Nevím, jestli to lékaři automaticky vyjelo nebo opravdu z určitých důvodů nemůže být nic jiného a pacient to třeba neví.

Vydat i přes příznak „Nezaměňovat“ můžete, není-li v lékárně k dispozici předepsaný léčivý přípravek a jeho okamžité vydání je s ohledem na zdravotní stav pacienta nezbytné. Při splnění ostatních známých podmínek pro záměnu. Viz § 11 odst. 1 vyhlášky o správné lékárenské praxi (č. 84/2008 Sb.). Nezbytnost nezáleží na tom, jak moc vás bude přesvědčovat pacient, ale na tom, zda to podle vašeho odborného názoru vyžaduje jeho zdravotní stav. To, jestli příznak lékaři naskočil, protože ho tak má nastavený ve svém systému, nebo jej zadal ze skutečných léčebných důvodů, není důležité, protože to nelze objektivně posoudit a ani nemáte takovou pravomoc.

Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík, 
advokát, právní poradce ČLnK


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2024 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#