#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové nebo méně známé léčivé rostliny: Acer saccharum Marsh.


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 96, 2024, č. 1, s. 32
Kategorie: NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY

Acer saccharum Marsh. – javor cukrový (Sapindaceae – mýdelníkovité)

Opadavý, až 37 metrů vysoký strom, původní v Severovýchodní Americe a Kanadě. Dnes rozšířen jako okrasná dřevina i zdroj mízy pro výrobu javorového sirupu a cukru po celé severní polokouli. Jeho list je státním symbolem Kanady.

Synonyma: Acer leucoderme, Acer nigrum.

Obecný název: Érable à sucre (franc.), Sugar Maple Tree (angl.), Zucker-Ahorn (něm.).

Sbíraná část: folium, succus.

Droga: Aceri sirupus.

Obsahové látky: až 98 % sušiny ze sirupu tvoří sacharóza, dále malá množství arabinózy, fruktózy, galaktózy, glukózy a xylózy, polysacharidy arabinogalaktanového typu, 0,4 % bílkovin, z kyselin převažuje kyselina jablečná. Nově byl popsán polyfenol kvebekol. Z minerálů převládá draslík a vápník. Aroma sirupu ovlivňuje nejvíce syringaaldehyd a vanilin. V listu zjištěny flavonoidy avikularin, isokvercitrin a kvercitrin, fenolické glykosidy sacharumosidy A-D, dále třísloviny obou typů, především galotannin acertannin (1,5-anhydro-2,6-bis-O-(3,4,5-trihydroxybenzoyl)-D-glucitol).

Účinky a použití: na jaře se získává navrtáváním kmenů javorová míza (succus). Ta se zahušťuje na konzistenci sirupu s obsahem 34 % vody. Ze sirupu se vyrábí rovněž cukr. Sirup se v tradiční medicíně využívá k detoxikaci organizmu a při revmatizmu, extrakty z listů při očních chorobách, poruchách jaterních funkcí a při zánětech cév provázených modřinami.

Odborné studie. Působení extraktů z listů i sirupu souvisí pře­devším s polyfenoly, hlavně flavonoidy, tříslovinami a příbuznými látkami, které vykazují antioxidační, antidiabetické, protizánětlivé a protinádorové účinky. Oxidační stres, vyvolaný vyšší koncentrací volných radikálů v lidském těle, souvisí s poškozením nervových struktur (Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba), s kardiovaskulárními poruchami, diabetem a ­nádorovými chorobami. Blokování aktivity volných radikálů antioxidanty má zásadní vliv při léčbě zá­nětů. Při testech se stabilním vol­ným radikálem 2,2-difenyl-1-pikrylhydrazylem (DPPH) vykazoval nejsilnější antioxidační aktivitu polyfenol kvebekol, izolovaný ze sirupu. Extrakt z javorového sirupu v ethylacetátu snižuje hromadění amyloidu beta v mozku a omezuje progresi Alzheimerovy choroby. Fenolické glykosidy sacharumosidy A–D, izolované z kůry javoru, inhibují in vitro proliferci buněčných linií rakoviny tlustého střeva HCT-116 (karcinom tlustého střeva) a Caco-2 (lidský kolorektální karcinom). Javorový list může sloužit rovněž jako antidiabetikum, protože při zkouškách in vitro ale také in vivo inhibovaly extrakty z listů aktivitu α-glukosidázy, která ve střevě odštěpuje glukózu z disacharidů i oligosacharidů. Jako nejaktivnější sloučeninu vyhodnotili autoři gallotannin acertannin (1,5-anhydro-2,6-bis-O-(3,4,5-trihydroxybenzoyl)-D-glucitol). Etanolický extrakt připravený z přirozeně opadaných listů prokázal antibakteriální aktivitu proti druhu Pseudomonas cichorii a Xanthomonas campestris pv. vitians, způsobujícími poškození salátu pěstovaného v kulturách.


Javor slouží i jako bioindikátor kvality prostředí. V jedné studii byly sledovány rozdíly v koncentracích flavonoidů avikularinu, iso­kvercitrinu a kvercitrinu v listech javoru z městské části Toronta i ve 150 km vzdálených lesích. Koncentrace flavonoidů v listech z „venkovských“ lesů byly významně vyšší.

Dávkování: sirup dle chuti k doslazování pokrmů.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat javorový list během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem. Při hodnocení otrav koní provázených krvácivými stavy, až úmrtími, vzniklými po spásání javorových listů, došli autoři k závěru, že se nejednalo pravděpodobně o druh Acer saccharum, ale o příbuzný Acer rubrum.

Interakce: extrakty z listu a perorální antidiabetika.


Hlavní zdroje:
AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs.com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers Hand­buch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future; PubChem Compound; The Plant List Missouri Botanical Garden; Toxnet.

PharmDr. Miloš Potužák

Obrázek: Superior National Forest (Wikipedia), vzorce: autor

 


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2024 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#