#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Profesní komory se sešly v Lékařském domě


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 96, 2024, č. 1, s. 28

Předvánoční setkávání profesních komor začíná být zažitou tradicí. Na konci loňského roku se uspořádání ujala Česká lékařská komora. Bohužel právě v tu dobu vrcholily lékařské protesty, takže když se všichni prezidenti a viceprezidenti shromáždili v Lékařském domě v Holešovicích, chyběl prezident hostící, doktor Milan Kubek, který byl na náhlém jednání s ministrem zdravotnictví. Situaci zachránil až náš prezident Aleš Krebs, který přítomné přivítal v Lékařském domě a vyzval je k zahájení diskuze. Potvrdil tak, že čeští lékárníci jsou zvyklí improvizovat a hned tak nějakého překvapení se nezaleknou.

Jako vždy se postupně představovaly jednotlivé komory a informovaly o tom, co je zrovna u nich nového, případně problematického. Občas to neznělo příliš optimisticky. Zdá se, že stát neumí využít sílu, kterou v lékárnících, lékařích, stomatolozích, veterinářích, advokátech, architektech, daňových poradcích, exekutorech, znalcích a dalších profesích zdarma má, a naopak se na mnoha frontách snaží jejich působení komplikovat. Jen si představme, jak by vypadala společnost, kdyby všichni tito z veřejného prostoru zmizeli.

Během diskuse pak dorazil i doktor Kubek a převzal moderování a organizaci dalšího programu. Přítomní zástupci komor si už předtím prohlédli nové sídlo České lékařské komory, do kterého by se vešlo s nadsázkou ještě několik dalších menších profesních organizací. Obdivovali jsme především velký sál, v němž by mohli lékárníci konat i volební sjezdy, minimálně co se týče kapacity sedadel. Setkání pak ještě zpestřilo smyčcové kvarteto a závěr patřil jako vždy hodokvasu, tedy večeři v nedaleké restauraci.

Musím připomenout, že na setkání byl silně zastoupen i Časopis českých lékárníků, neboť kromě šéfredaktora se ho zúčastnila i členka redakční rady Katka Návojová Horáčková, opět coby zástupkyně veterinární komory. Lékařům se sluší poděkovat za velmi kvalitní organizaci předvánočního setkání. Iniciativy pro příští rok se hned na místě ujala Česká advokátní komora, jednoho dne se čas ale naplní a přijde řada i na nás. Kam tyto slovutné pány a dámy pozveme? Na Rozárku se bohužel nevejdou.

Zdeněk POKORNÝ

Z jednání vzešlo i následující společné prohlášení.

Prohlášení dvanácti profesních komor zřizovaných zákonem

Profesní komory tvoří obdobně jako místní samosprávy nedílnou součást demokratické společnosti. Jsou garantem bezpečnosti, kvality a odbornosti vysoce specializovaných služeb, které jejich členové poskytují. Komory zároveň dbají na to, aby jejich členové respektovali pravidla profesní etiky. 

Komory vyzývají představitele státu i místních samospráv, aby s nimi úzce spolupracovali, aby lépe využívali odborný potenciál profesních komor a aby více podporovali profesní samosprávy v jejich činnosti, kterou vykonávají v zájmu občanů, a to bez finančních nároků vůči státu.

Profesní komory odmítají účelové politické zásahy do ­fungování profesních samospráv a upozorňují politickou reprezentaci, že útok na kteroukoliv z komor budou považovat za útok na všechny profesní samosprávy. 

 


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2024 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#