#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 10, s. 19

Moringa oleifera Lam. - moringa olejodárná (Moringaceae – moringovité)

Nejvýše 15 m vysoký strom, původní v Indii, v jižním podhůří Himalájí. Rozšířen byl do tropů Afriky, jihovýchodní Asie, Jižní Ameriky a oblasti Karibiku. Plodem je lusk s olejnatými semeny. Rostlina má rozsáhlé využití v potravinářství, medicíně a kos­metice.


Synonyma: Moringa pterygosperma Gaertn.

Obecný název: Horseradish tree (angl.), Meerrettichbaum (něm.).

Sbíraná část: folium, fructus, radix, semen.

Droga: Moringae folium, M. semen.

Obsahové látky: v celé rostlině glukosinoláty (až 20 % v semeni) a jejich štěpné produkty (thiokyanáty a isothiokyanáty), kyanogenní glykosidy (niazirin), z amidů marumosidy A a B. V listu flavonoidy, hlavně deriváty kempferolu a kvercetinu, dále vitamin C, glykosidy kyseliny benzoové, volná kyselina syringová a gallová, β-karoten, vláknina, z minerálů draslík a vápník. V semeni třísloviny, anthrachinony, až 20 % flavonoidů, 13 % saponinů, alkaloidy moringin (syn. benzylamin), sympatomimetický moringinin, indolový N,α-L-rhamnopyranosyl vinkosamid a pyrrolový pyrrolmarumin. V oleji estery nasycených i nenasycených mastných kyselin, palmitové, stearové, olejové, behenové, linolové a linolenové. Steroly β-si­tosterol a stigmasterol.


Účinky a použití: v tradiční medicíně je aplikován při skorbutu, osteomalacii, zánětech dýchacích cest, jako laktagogum, při různých neurologických onemocněních včetně epilepsie, dále při artróze, hypertenzi, rakovině a zánětech různého původu včetně bakteriálních. Šťáva z listů má antimalarické, antipyretické, antidiabetické a antihemoroidální účinky. Čerstvé listy slouží k přípravě salátů, zelené plody se zpracovávají podobně jako fazole. Semena se vyznačují protizánětlivými a antipyretickými účinky. Olej lisovaný ze semen je využíván nejen v kuchyni, ale i kosmetice. Přes svoji toxicitu jsou kořeny užívány jako náhražka křenu (glukosinoláty), anthelmintikum a analgetikum. Květy jako afrodisiakum, ale též abortivum.

Odborné studie byly zaměřeny na účinky antidiabetické, antibakteriální, protizánětlivé, hypotenzivní a protirakovinné. Alkoholické extrakty z  listu zhášejí volné radikály, působí jako silná antioxidancia (glykosidy kempferolu a kvercetinu) a protizánětlivé prostředky. Izolovaný marumosid A blokuje zánět inhibicí cytokinů TNF-α a IL-1β. V případě diabetu vyvolaného u potkanů experimentálně streptozotocinem zlepšil extrakt ochranu ledvin před poškozením vlivem diabetu. Chronická aplikace extraktu souběžně se sitagliptinem snížila účinek antidiabetika. U myší extrakt z listu potencoval centrálně antikonvulzivní účinky včetně uvolňování GABA a působil neuroprotektivně.

Studie přispěla k zdůvodnění tradiční aplikace listu při epilepsii. Vodný extrakt z listu inhibuje růst buněk lidské rakoviny pankreatu a synergicky zvyšuje cytotoxickou účinnost chemoterapie (cisplatina). Dlouhodobé podávání extraktu z listu moringy snižuje sérovou hladinu cholesterolu, triglyceridů, zvyšuje hladinu HDL-cholesterolu a ochraňuje játra před peroxidací lipidů. Hypotenzivní účinky extraktů u hypertenzních potkanů jsou dávány do souvislosti s inhibicí sekrece IL-2. Izolovaný N,α-L-rhamnopyranosyl vinkosamid stabilizoval u potkanů srdeční svalovinu poškozenou isoproterenolem. Extrakty z listu inhibovaly růst mikroorganismů: Bacillus subtilis, Escherichia coli, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, S. epidermidis a Streptococcus mutans. Za účinek jsou zodpovědné především isothiokyanáty. Preventivně podaný extrakt ze semen moringy významně omezoval vylučování histaminu z žírných buněk u potkanů. Vodný extrakt z dřevní části kořene inhiboval per os experimentální hyperoxalurii u potkanů a hojil pokusné záněty potkaních tlapek. Koagulační proteiny ze semen moringy slouží k odkalování odpadních vod i při výrobě pitné vody. Prášek z loupaných semen navazuje na aminokyseliny kadmium z vodních zdrojů. Olej je využíván v kosmetice jako ochranný a vyživovací prostředek, v průmyslu je přidáván jako antioxidant do jedlých olejů.

Dávkování: není uvedeno.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat kromě oleje během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem.

Interakce: snížení účinku antidiabetika sitagliptinu.

Hlavní zdroje: AISLP, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989, Drugs.com, European Me­dicines Agency, Google Scholar, Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe, Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002, Liber Her­ba­rum Minor,  Medline, Plants for a future, PubChem Com­pound, Toxnet.

PharmDr. Miloš POTUŽÁK

Obrázek: Forest and Kim Starr (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2017 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#