#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

filmové okénko Kocour Bob – léčba kočkou


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 10, s. 32

Film není jen adaptace životního příběhu, je to zobrazení práce adiktologů a trochu i jeho spolupráce s lékárníkem a sociálním odborem. A s trochou nadsázky je i o felinoterapii. Sice trochu jinak než se praktikuje, ale ano, Kocour Bob je léčba kočkou.

„Jakmile jednou nepřijdete, nesmíme vám metadon vydat. Tohle je výstraha. Tady to podepište.“

Tak tohle je jediný výstup lékárníka a jediná replika, kterou ve stominutovém snímku o úspěchu substituční metadonové terapie řekne. Bezejmenného lékárníka hraje Akbar Kurtha, který si úsečný projev přezíravého zdravotníka v roli doktora Rana Mistry nacvičil již v letech 2000 až 2003 ve více než 159 epizodách britského televizního seriálu Doktoři.

Větší prostor ve filmu dostává půvabná adiktoložka Val (Joanne Froggatt), která celou problematiku substituční léčby hned v úvodu filmu shrne do krátkého souvětí: „Čas od času se najde jeden, který vypadá, že to zvládne.“

Aby se to ale povedlo, nestačí jenom vlídná terapeutka a lékárník ochotný „porušit“ striktní pravidla omezení výdeje léčivého přípravku vydávaného s omezením. Je k tomu potřeba spíš dvou než jedné smrti, hodně lásky, obrovská vůle a kočka, respektive kocour. Jmenuje se Bob a „Kocour Bob“ je filmovou podobou skutečného životního příběhu bývalého narkomana závislého na heroinu Jamese Bowena, toulavého kocoura, a síle videa streamovaného na Youtube.


Jamese Bowena si ve filmu zahrál Luke Treadway, který nazpíval i všechny písně ve filmu použité.

Kocour Bob (A Street Cat Named Bob). Rodinná komedie a sociální drama, Velká Británie 2016, 103 minuty. Režie: Roger Spottiswoode, předloha: James Bowen. ČSFD: 77 %

V České republice má za sebou substituční léčba 20 let zkušeností. V roce 1997 s ní začala klinika U Apolináře. Dnes substituční opiátovou terapii užívá (v ČR) zhruba 2 300 pacientů, což je méně než třetina z více než 12 000 evidovaných uživatelů heroinu a dalších opiátů. V metadonovém programu je necelá 1/3 léčených, zhruba 70 % užívá léčivé přípravky s buprenorfinem.

Na rozdíl od života s drogou mohou uživatelé substitučních preparátů pracovat, starat se o rodiny, řídit auto… Při vyvážené dávce se neobjevují žádné abstinenční příznaky (ale ani žádné benefity drogy). Léčba je dlouhodobá, trvá několik let. Zpo­čátku jsou návštěvní intervaly časté, později se prodlužují. Kromě terapie závislosti se substituční programy podílejí také na snižování kriminality a snižování rizik šíření dalších nemocí, zejména hepatitidy a infekce HIV.

Metadonová substituce, o které je film, má pro osoby v substitučním programu v České republice (i v Británii) nespornou výhodu ve financování ze strany státu, díky čemuž se lépe monitoruje také dodržování programu při kontrole medikace. Metadon účinkuje stejně jako morfin a heroin, ale na rozdíl od nich má delší dobu účinku. Zatímco drogu získanou na černém trhu musí závislé osoby užít dvakrát až čtyřikrát denně, metadon stačí užívat ve dvoudenním intervalu.

Buprenorfinovou substituční léčbu si většina pacientů v substitučním programu musí plně hradit a kontrola správného užívání, respektive její absence, zvyšuje riziko zneužívání včetně průniku na černý trh.

Finanční podpora substituční léčby poskytnutá v roce 2015 Ministerstvem zdravotnictví přesáhla 19 milionů korun.

Na českého Jamese Bowdena sice zatím čekáme, ale toulavých kocourů je u nás spousta.



(SHA)


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2017 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#