#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ohlas z porady předsedů - Po volbách už je pozdě, přátelé


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 10, s. 8

Na poradě předsedů OSL témat spousta, ale diskuse se věnovala výhradně PR naší komory: představenstvo versus Vaši Lékárníci CZ. Bylo to bouřlivé, v podstatě nemožné převyprávět. Asi nejlépe se to dá vyjádřit názvem filmu Ztraceno v překladu nebo českým pořekadlem My o koze, oni o voze. Je ale několik bodů, které by neměly zapadnout. „Kauza“ začíná na sjezdu delegátů komory v roce 2016.

Představenstvo přijelo s návrhem rozpočtu, kde položka PR byla 2,5 milionů korun. Sjezd tuto položku navýšil na 5 milionů. Přeloženo z náznaků do srozumitelné řeči – delegáti vyjádřili obavu, že lékárníci jsou veřejností vnímáni jinak, než jaká je představa delegátů.

Představenstvo odjelo z loňského sjezdu s jasným, i když možná nevyřčeným zadáním: Blíží se volby, chceme lepší PR. Chceme, aby nám strany před volbami naslibovaly všechno, co můžou.

Znáte to. Blíží se volby, a tak více větrníků ekologům, více jádra jaderníkům, větší těžba uhlí horníkům, více pravomocí učitelům, více svobody žákům, více bílé, více černé. Zkrátka více všeho pro všechny. Myslím, že vzkaz delegátů sjezdu představenstvu znamenal: Využijte tu slibovací mánii, aby pak bylo možné politiky chytit za slovo.

A jak to dopadlo? Podle dostupných zápisů z představenstva se o využití oné částky dosud nejednalo. V podstatě se počítá stále s tím předchozím rozpočtem 2,5 milionu. Chápete to? Sjezd vám dovolí zatnout sekeru a vytvořit deficit ve výši 8 % rozpočtu (to říkají všichni zainteresovaní, já to nepočítal) a vy se neobtěžujete si sednout a říct, co se za to koupí?

Také prezident komory přednesl na zářijové poradě předsedů několik zajímavých myšlenek, například: Za Vaši LékárníciCZ není nic vidět, nemáte žádnou historii.

Připomíná mi to generační obměnu v lékárně: Ale ano, my chceme něco nového, ale tohle nám sem, mladej, nenos. Nemáš za sebou žádnou historii. My víme, co a proč děláme. Výsledky to sice nepřináší, ale děláme to dobře.

Zkrátka a dobře, představenstvo komory si s rozhodnutím sjezdu o navýšení prostředků na PR nelámalo hlavu a jelo si podle předchozích plánů, ačkoli vzkaz byl snad jasný úplně každému. Externí nabídku na využití prostředků zazdilo tím, že ji zamítlo. Bez bližšího a hlavně bez jasného vyjádření, co projektu chybí, co se má dopilovat.

Nechci se zastávat projektu Vaši Lékárníci CZ, ale očekával bych, že představenstvo předloží svou vizi, svou variantu využití oněch prostředků. Čekal bych, že definuje parametry pro externí využití prostředků, zejména když je nedokáže smysluplně využít samo. Ale je pozdě, přátelé! V době, kdy toto číslo ČČL dostane do schránek, už je po volbách. Až na pár vět v předvolebních programech nám před nimi nikdo nic neslíbil.


PharmDr. Přemek CÍSAŘ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2017 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#