#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Počátky vývoje a výroby léčiv v Lachemě Brno


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 10, s. 30

Česká farmaceutická společnost ČLS JEP Spolek moravskoslezských farmaceutů pořádají CLVII. přednáškový večer Uskuteční se 8. listopadu 2017 v 18.30 hodin v Domě techniky Ostrava-Mariánské Hory Přednáší: PharmDr. Stanislav Havlíček, Lékaři bez hranic: Lékárník v Africe – přednáška, beseda 4 body v KV, 1 kredit pro FA

Počátky vývoje a výroby léčiv ve státním podniku Lachema v Brně sahají do roku 1972, kdy se na Výzkumný ústav čistých chemikálií s. p. Lachema (VÚČCH) obrátili zemědělci s požadavkem zajistit dodávky stimulátorů růstu hospodářských zvířat, které se v zahraničí používají od roku 1967. Tento požadavek výzkumný ústav přijal a ve vývoji uvedených sloučenin se spojil s Výzkumným ústavem pro biofaktory a veterinární léčiva v Praze-Horních Počernicích.


Lachema Brno, provoz Brno-Řečkovice. Foto: archiv autora

Jednalo se o vypracování technologie výroby stimulátoru růstu Nitrovinu, derivátu 5-nitrofuranu, používaného ve výkrmu brojlerů. Později byly do aplikovaného výzkumu zařazeny další dva stimulátory, Karbadox a Olachindox, deriváty chinoxalin-1,4-dioxidu, určené ke zvýšení výroby vepřového a hovězího dobytka. Tato léčiva se uplatňovala ve výkrmu hospodářských zvířat pro svou antibakteriální účinnost; krmné směsi pro brojlery obsahovaly 12 ppm Nitrovinu, v krmných směsích pro prasata bylo 75 mg Olachindoxu na jeden kilogram.

Protože od roku 1954 byly výzkum a výroba léčiv převedeny z podniků Ministerstva průmyslu pod Ministerstvo zdravotnictví, byl výzkumný úkol nazván Neantibiotické stimulátory užitkovosti hospodářských zvířat, aby se zabránilo komplikacím při jejich výrobě.

Jednalo se o velké objemy výrob, Nitrovinu se od roku 1974 ve s. p. Lachema vyrábělo 30 tun čisté substance ročně. Od roku 1982 byla roční produkce Olachindox triturátu 1 500 tun. Vyráběl se ve Východočeských chemických závodech Synthesia v Pardubicích, kam byla pro velký objem jeho výroba z VÚČCH předána.

Vzhledem k plošnému používání stimulátorů růstu byla věnována zvýšená pozornost jejich toxikologii. Při tom se v testech mutagenity podle Amese, prováděných v Biofyzikálním ústavu ČSAV v Brně, zjistilo, že mají různě odstupňovanou mutagenní aktivitu. Proto bylo nutné brát v úvahu fenomén mutagenita-karciogeneze.

S cílem nalézt vhodnější sloučeniny byl proto výzkumný program ve VÚČCH rozšířen o syntézy dalších derivátů chin­oxalin-1,4-dioxidu, dále o deriváty kyseliny kávové a bis6-fluor-4-chinolon-3-karboxylové. Hlavní pozornost se věnovala zjišťování vztahů mezi chemickou strukturou těchto potenciálních léčiv a počtem reverzí, které vyvolávaly. Z výzkumu mutagenity vyplynulo, že nitrovin se vyznačuje vysokým počtem reverzí. U derivátů chinoxalin-1,4-dioxidu se jednotlivé chemické struktury projevovaly různými počty reverzí.

Rozsáhlejší výzkum prokázal, že stimulátor olachindox má u pokusných zvířat výrazný preventivní a léčebný účinek u nemocí z ozáření a předčí dosud používaná antibiotika. Tím bylo ukázáno na nový směr v prevenci a léčení této nemoci.

Stimulátory růstu zvýšily živočišnou výrobu a zajistily dostatek kuřecího a vepřového masa na trhu. U olachindoxu bylo významné, že snížil mortalitu selat po odstavu z dvaceti na necelé jedno procento.

RNDr. PhMr. Libor NOVÁČEK, CSc.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2017 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#