#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

První letošní, doufejme, že ne nadlouho poslední…


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 10, s. 26-27

Jistě jste si všimli, že letošní rok je pro kongresy tabu. Ne, že bychom nechtěli a netoužili se setkávat, ale díky pandémii to prostě nešlo. Možná jste zaregistrovali na stránkách ČČL naše plány na rok 2020. Začít jsme chtěli novinkou – gerontofarmacie ve Znojmě v březnu, naštěstí jsme měli málo času na přípravu a odložili jsme to ještě před covidem na rok 2021, ale kdo ví…

Program 21. Beskydského sletu jsme měli komplet hotový, příprava trvala dlouho, ale během jednoho dne jsme byli nuceni vše zrušit. Zrovna pozítří měly začít v Liberci 36. Lékárnické dny a bohužel zase nic. Tak nám zbyl „jen“ z dubna odložený 14. Kongres Praktického lékárenství v Olomouci a o něm vám chci napsat pár slov. Konal se 11.–12. 9. 2020 v sále hotelu Flora, přijelo dle mého soudu úctyhodných 180 účastníků (jindy bývalo 300–400), aby si vyslechli spoustu zajímavých přednášek renomovaných odborníků z řad lékařů a farmaceutů. Myslím, že nikdo nelitoval, že na kongres přijel, byť společenská část samozřejmě odpadla. Pořadatel, olomoucká společnost Solen, zajistil díky svým skvělým zaměstnancům hladký průběh akce včetně nutných bezpečnostních opatření. Účastníci seděli v rouškách, přednášející, aby jim bylo dobře rozumět, byli bez nich, což pravidla dovolovala.

Odborný program byl tradičně rozdělen do několika bloků přednášek, celkem šesti s řadou vložených přednášek, např. Dobrá rada do lékárny – Rinitida v praxi lékárníka, Nové využití ω-3 nenasycených MK, Aktuality do lékárny – Indikační spektrum antiseptické péče, Význam vitaminu C pro dětský organismus a pár firemních sdělení – Generica, Servier, Favea. Před polednem následovala tradiční hodinová přednáška právníka Komory Jaroslava Maršíka s přehledem aktualit z legislativy a z podmínek pro provozování lékárny v současných poměrech.




Blok farmaceutické technologie přednáškami obohatili mladí asistenti z hradecké fakulty Andrej Kováčik a Barbora Vraníková. První se zabýval správnou aplikací transdermálních léčivých přípravků (gely, roztoky, náplasti) a druhá přehledem stomických zdravotnických prostředků (ileostomie, kolostomie, urostomie). Zajímavý blok přednášek z endokrinologie pro farmaceuty garantoval prof. Michal Kršek z III. interny VFN, který sám přednesl sdělení o farmakoterapii nemocí hypofýzy (akromegalie, Cushingův syndrom, adrenokotikální insufi cience), Jan Jiskra z VFN se zabýval léčbou nemocí štítné žlázy (levotyroxin, tyreostatika - metamizol, jód, betablokátory, kortikoidy a dále léčiva k terapii nádorů štítné žlázy). Současnými možnostmi farmakologické léčby osteoporózy se zabýval Vít Zikán z VFN (aminobisfosfonáty, raloxifen, teriparatid, denosumab, romosozumab, abaloparatid) a přehled pohlavních hormonů uvedl brněnský embryolog, člen redakční rady našeho časopisu Praktické lékárenství Pavel Trávník. Závěrečný páteční blok garantoval přednáškami nestor české gastroenterologie prof. Petr Dítě z Brna. Sám přednesl sdělení o nových postupech v léčbě exokrinní pankreatické nedostatečnosti (užití pankreatických enzymů ve vhodných lékových formách), Milan Lukáš z Prahy uvedl novinky v léčbě IBD (aminosalicyláty, kortikoidy, imunosupresiva – azathioprin, metotrexát a v neposlední řadě biologika). Jiří Dolina z FN Brno představil pro farmaceuty zajímavé sdělení o nežádoucích účincích NSAID na GIT (jícnový refl ux, gastropatie – 85 % vředů je bez příznaku, interakce léčiv s NSAID, enteropatie). Radek Kroupa z FN Brno podrobně prošel interakce, nežádoucí účinky, indikace a kontraindikace PPI.

První sobotní blok připravil Petr Jílek, imunolog z hradecké farmaceutické fakulty. Sám přednesl osvětovou přednášku o očkování dnes, zdůraznil, že očkování je nejefektivnějším zdravotnickým úkonem vůbec s důležitým dopadem na tzv. kolektivní imunitu, která se týká i neočkovaných. Aleš Franc z brněnské fakulty pak objasnil možné lékové formy, ve kterých se vakcíny produkují (injekce, transdermalia, nasalia a peroralia). Milan Raška, imunolog z Olomouce vysvětlil principy DNA a mRNA vakcín. Pro farmaceuty přitažlivý byl tradičně blok kazuistik z praxe farmaceuta garantovaný Josefem Malým z hradecké fakulty. Sám přednesl výsledky výzkumu vlivu některých léčiv na možnost pádu seniorského pacienta při jejich užívání. Jana Šolínová uvedla své zkušenosti praktikujícího lékárníka s využitím lékového záznamu ke zkvalitnění farmaceutické péče o komplikované pacienty na několika příkladech. Barbora Košťálová z hradecké fakulty předala zkušenosti s pacienty po orgánové transplantaci se zaměřením na jejich farmakoterapii (imunosupresiva, antidiabetika, antihypertenziva, hypolipidemika, protinádorová léčba, fotoprotekce). Posledním blokem byly tradiční pokroky ve farmacii. Obohatili je svými přednáškami z oblasti farmakognozie Tomáš Siatka z hradecké fakulty, který se zabýval využitím léčiv přírodního původu v léčbě nádorových onemocnění (Vinca alkaloidy, taxany, deriváty kamptotecinu, podofylotoxinu, ingenolu, cefalotaxinu a mnoha dalších přírodních látek). Závěrečnou přednáškou završil blok o léčivech přírodního původu Karel Šmejkal z brněnské fakulty, který probral využití látek přírodního původu i v dalších oborech medicíny včetně svých vlastních výzkumů s látkami z moruše a paulownie. Z nich některé byly objeveny a izolovány poprvé právě na jeho brněnském pracovišti.

Na závěr byly vylosovány ceny na základě odevzdaných anketních lístků. Doufám, že obdarované potěšily a my máme z odpovědí co čerpat jako inspiraci pro témata dalších kongresů. Pokud podmínky dovolí, měl by se 15. ročník konat ve druhé polovině dubna 2021. Budeme se s vámi těšit na shledání a děkujeme všem přítomným za účast a příjemnou diskuzi.

Za Českou farmaceutickou společnost Pavel GRODZA,

místopředseda a taky vděčný prezident kongresu


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2020 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#