#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY


Autoři: PharmDr. Potužák Miloš
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 10, s. 38


Phalaris canariensis L. – lesknice kanárská (Poaceae – lipnicovité)

Keřovitá, jednoletá bylina původem snad z Kanárských ostrovů, vysoká do 100 cm. Dnes se vyskytuje na celé severní polokouli a její pěstování se vzhledem k výhodným nutričním parametrům semene i nati rozšiřuje. V USA a Kanadě již bylo schváleno využití odrůd s lysým semenem pro lidskou výživu, přestože byly původní odrůdy pro přítomnost potenciálně kancerogenních křemičitých vláken (jícen, plíce) z potravinářství vyloučeny. V ČR se lesknice vyskytuje planě a je také pěstována jako okrasná rostlina nebo krmivo pro ptactvo.

Synonyma: chrastice kanárská, Phalaris canariensis var. villosula.

Obecný název: Alpiste des Canaries (franc.), Alpiste vano (špaň.), Canarygrass (angl.).

Sbíraná část: semen.

Droga: Phalaridis semen.

Obsahové látky: v semenech peptidy s různou Mr. Na rozdíl od ostatních obilnin mají v molekule významné množství tryptofanu a kyseliny glutamové, ale shodně s pšenicí málo esenciálního lysinu, threoninu a methioninu. Obsah peptidů činí 20–23 %, ale u pšenice pouze do 13 %. V oleji převažují triacylglyceroly nenasycených mastných kyselin: linolové (52 %, PUFA) a olejové (32 %, MUFA), méně nasycených mastných kyselin: palmitové (11 %) a stearové (1 %), v nezmýdelnitelné frakci steroly β-sitosterol a kampesterol, nalezeno i 0,16 % cholesterolu, z fenolových sloučenin hlavně deriváty kyseliny ferulové a kávové, flavonoidy (deriváty isovitexinu), dále olejovité diterpeny kanarieny A-C, karotenoidy lutein a zeaxanthin, sacharidy s převahou škrobů (60 % hmotnosti semene) a vláknina. Z minerálů K, Mg, P a Zn. Semeno neobsahuje lepek, málo fytátu a antinutričních enzymů (inhibitor amylázy a trypsinu).

Účinky a použití: v tradiční medicíně je semeno aplikováno při diabetu a hypertenzi.

Odborné studie.


Olej je slabě antimikrobiálně účinný vůči druhům Bacillus subtilis (nepatogenní G+ bakterie) a Salmonella sp. Účinkují pravděpodobně některé peptidy. Antioxidační aktivita drogy, která se projevuje inhibicí peroxidace lipidů (blokování lipoxygenázy) a zhášením volných radikálů (ROS), je využitelná při prevenci kardiovaskulárních, neurodegenerativních, hepatárních a zhoubných chorob. Je vázána ponejvíce na diterpeny, které vykazují reaktivitu srovnatelnou s kvercetinem, α-tokoferolem nebo kurkuminem. Nejsilněji účinkuje methanolový nebo ethylacetátový extrakt, spolupůsobí fenoly, peptidy a karotenoidy. Současné výsledky výzkumu Alzheimerovy choroby ukazují, že jednou z léčebných možností je zvýšit obsah acetylcholinu v CNS. Jsou hledány vhodné přírodní inhibitory acetylcholinesterázy. Tyto účinky byly potvrzeny v případě fenolových sloučenin a sterolů, předpokládány jsou i u polynenasycených mastných kyselin (PUFA). Extrakty ze semen získané rozpouštědly různé polarity byly testovány na trombolytickou a cytotoxickou účinnost. Nejvyšší cytotoxickou aktivitu vykazoval v porovnání s vinkristin sulfátem extrakt v chloroformu, ale trombolytická účinnost kontrolovaná streptokinázou byla poměrně slabá. Hexanový extrakt ze semen snižuje glykemii i rezistenci buněk vůči inzulínu a může být využit při léčbě obezity. Navíc peptidy ze semene inhibují aktivitu ACE (angiotenzin konvertáza) – léčba hypertenze a DPP-IV (dipeptidyl peptidáza-4) – léčba diabetu. Pro výživu je výhodné, že semeno lesknice obsahuje více bílkovin a minerálů, než semeno pšenice. Dále byly zjištěny protidestičkové účinky. Nutno upozornit, že ačkoliv neobsahuje semeno lepek, byl v něm nalezen enzym GBSS (granule-bound starch synthase), nový alergen obilnin, ale i rýže a kukuřice.

Dávkování: 25 g denně

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem.

Interakce: antidiabetika, ACE inhibitory.

Hlavní zdroje: AISLP, botanika.Wendys, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989, Drugs.com, European Medicines Agency, Google Scholar, Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe, Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002, Liber Herbarum Minor, Medline, Plants for a future, PubChem Compound, Toxnet.

PharmDr. Miloš POTUŽÁK

Obrázek: O. W. Thomé 1885 ( Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2020 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#