#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

A pohled z druhé strany


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 10, s. 29

Z přehledové verze rozpočtu ČLnK opravdu není možné celkové náklady na organizaci vzdělávání jednoznačně identifikovat, protože jsou zaúčtovány v několika různých výdajových kapitolách.

Celkové náklady se v posledních 3 letech pohybují každoročně kolem 5 miliónů korun a tvoří je honoráře pro přednášející, pronájmy prostor a techniky, občerstvení, tisk materiálů a také osobní náklady zaměstnanců Oddělení vzdělávání ČLnK. Výnosy zahrnují účastnické poplatky a sponzorské dary. Výsledná bilance vzdělávání organizovaného Komorou vychází v posledních letech každoročně zhruba 2 milióny korun do mínusu a dá se říci, že touto částkou Komora dotuje celoživotní vzdělávání svých členů.

V souladu s výsledky dotazníkového šetření se soustředíme zejména na pořádání akcí, které členové Komory preferují. Jedná se o prezenční podvečerní semináře v pracovních dnech. V letošním roce jsme před on-line formou upřednostnili změnu termínů především proto, že distanční způsob nevyhovoval řadě přednášejících, kteří by bez přímého kontaktu s posluchači nemohli přizpůsobovat výklad atmosféře na semináři. Vzhledem k pořizování záznamu navíc odpadá i možnost doprovázet výklad zpestřujícími (a pro záznam nevhodnými) informacemi, které mimo jiné udržují pozornost posluchačů. Pořádat některé naše stěžejní vzdělávací akce (garantované kurzy, interaktivní dispenzační semináře nebo kurzy první pomoci) on-line je představitelné jen velmi obtížně. Jistou komplikaci navíc působí nutnost ověření účasti posluchače, abychom se vyhnuli prostému nakupování bodů do CV.

Distančním způsobem Komora organizuje vlastní webináře (k dispozici je také více než čtyřicet jejich záznamů) a také akredituje desítky zajímavých e-learningů externích pořadatelů.

Z celodenních či vícedenních kongresů Komora spolupořádá pouze opavskou Květnovou konferenci lékárníků (dříve Konference mladých lékárníků), nabídku A pohled z druhé strany vícedenních konferencí renomovaných pořadatelů (zejména odborných společností) považujeme za dostatečnou. Pořadatelem zmiňované odložené podzimní Konference mladých lékárníků není Komora, ale spolek Mladí lékárníci.

I nám je však jasné, že pokud se epidemiologická situace nezlepší, budeme nuceni nabídku distančních forem vzdělávání alespoň o některé z plánovaných prezenčních seminářů rozšířit. Indikátorem zájmu lékárníků o distanční formu kongresů budou dvě významné listopadové akce: Kongres nemocničních lékárníků a Sympozium klinické farmacie.

Situaci na začátku nového cyklu (při dostatečné nabídce akcí externích pořadatelů) nemůžeme srovnávat se samým závěrem cyklu předešlého, proto o obdobném snižování počtu bodů potřebných k jeho splnění v tuto chvíli neuvažujeme.

Za Pracovní skupinu pro celoživotní vzdělávání ČLnK PharmDr. David OVČAŘÍ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2020 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#