#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rok ve funkci, čas k zamyšlení


Autoři: PharmDr. Kopecký Martin, Ph.D.
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 10, s. 6-7


Dostali jsme v listopadu 2019 do vínku deficitní rozpočet, umocněný tím, že více peněz z centra půjde do okresů. Byly nám Sjezdem zadány úkoly a odejmuty finance. Úkol zněl jasně – budete makat, budete šetřit a projet se nesmí ani koruna.

PharmDr. Martin KOPECKÝ, Ph.D.
viceprezident ČLnK

Po nástupu do funkce bývá k dispozici tzv. období hájení, obvykle 100 dní. To jsme tedy k dispozici nedostali a hned jsme s panem prezidentem museli řešit problémy týkající se hrozících pokut za FMD (podařilo se odsunout) nebo změny související s novou legislativou (nejen) pro výdej zdravotnických prostředků od 1. 12. 2019. Od toho přece je Komora, aby se o takové věci starala.

Pak následovala lednová smršť změn – digitalizace, jednopoložkový eRecept, agenda konopí… Vzpomene si dnes někdo na „Průvodce legislativními změnami v roce 2020“, který řešil a vysvětloval 15 témat a několikanásobně více problémů, které bylo nutné pro lékárníky zařídit, vymyslet, prosadit, dohodnout a připravit? Myslím, že ne. Od toho přece Komora je, aby se o takové věci starala. A jen tak mimochodem: Nepřestávejte šetřit.

Během prvních 14 dnů v lednu proběhla na nejvyšší úrovni ( ministr, ředitelka, náměstci) 3 jednání na MZd a SÚKL – tedy skoro stejně jako v celém roce 2019. Výsledek? Odsun digitalizace, návrat ke 2 položkám, výdej na občanské průkazy. Od toho přece Komora je, aby se o takové věci starala.


Nastal březen, do respirátoru vlezem. Ale kde ho vzít. Komoro zařiď. Nepřestávejte šetřit. V některých krajích pomůcky jsou, v jiných lékárníky nepovažují za zdravotníky v první linii. Na Palac kého náměstí nepotkáte ani živáčka, a právě v té době prezident domlouvá a vybojuje pro lékárníky dostatek ochranných pomůcek. Během jednoho dne je společně se Sekretariátem vymyšlen systém distribuce, obtelefonováni kolegové v krajích i na okresech. A ono se to povedlo. Od toho přece Komora je, aby se o takové věci starala. Nepřestávejte šetřit.

Jede se dál, členové Představenstva jednají po večerech (po 8–10 hodinové šichtě v lékárně), vymýšlejí letáky, materiály pro lékárny, pro veřejnost. Přicházejí vystoupení v televizích, rozhovory v novinách. Od toho přece Komora je, aby se o takové věci starala.

Nastalo letní zklidnění a čas bilancovat. Ale také počítat. Úkol zněl jasně – budete šetřit a projet se nesmí ani koruna. Tak jsme počítali – ušetřit skutečně lze. Cca 2 mil. Kč, což jsme prezentovali přímo na poradě předsedů OSL, včetně otázek a odpovědí na některé nevyjasněné položky v rozpočtech. Náš závěr je jasný. Má-li Komora plnit servis (od toho přece Komora je, aby se o takové věci starala), který dělá dosud, budou se muset zvýšit členské příspěvky. O tom jsme dopisem informovali mailem všechny členy Komory, všechny lékárníky.

A v tu chvíli se začali ozývat členové, o kterých slyšíte jednou za rok, nebo třeba vůbec. „Nevím proč členové RK a ČR na svoje tříhodinové jednání museli mít horu ovoce a chlebíčků“ – „ Zrušte časopis!“ – „Právní poradenství, to jsou hodně luxusní právní služby, jaký je jejich přínos?“ „Účetnictví Praha 60 000 měsíčně, to je opravdu hodně na těch pár zaměstnanců a pár faktur, které můžou zpracovat pracovnice na sekretariátu“ – „Zrušte časopis, končí v koši“ – „Začněte šetřit u sebe a snižte náhrady za ztráty času pro funkcionáře“ – „K čemu potřebujeme sídlo, najděte nájem mimo Prahu“.

Vizionářů a rádců se vyrojilo tolik, že by vydali za (jenom) 2 představenstva. Proč jste tedy loni nekandidovali do vedení Komory? Teď jste najednou slyšet. To dokáže některé jedince aktivovat pouze to, že možná budou muset sáhnout do peněženek pro bankovku s Boženou Němcovou nebo dokonce s Františkem Palackým?

Jako samozřejmost se bere, že máme SiV, že je teď 19 Kč, že funguje výdej na občanky, že bez problémů účtujeme pojišťovnám, že nám fungují SW podle legislativy, že dostává lékárník osvědčení v průměru do max. 3 týdnů, že prezident na jaře zajistil respirátory, že Komora pořádá vzdělávání bez balastu komerčních přednášek,.... a tak bych mohl pokračovat. Od toho přece Komora je, aby se o takové věci starala.

A Komora se o ně opravdu stará. Stavovská organizace zřízená zákonem v roce 1991. Jen tak? Ne. Vězte, že se takové věci samy neudělají. Bohužel. Všechny musí odpracovat lidé. Ti, které jste si zvolili do vedení, zaměstnanci a několik dalších spolupracovníků.

Komora není výběrčím daní. Komora má ve vedení spoustu aktivních lidí, kteří vidí ve své práci pro ostatní lékárníky smysl. A teď do nich někteří kopete a zamýšlíte se nad smyslem Komory. A při tom nás čeká boj o samou podstatu lékárenství – tedy, že léky vydává lékárník. „Ideální“ čas Komoru oslabit.

Nikoliv o členských příspěvcích, nikoliv o rozpočtu, ale o budoucnosti lékárenství bude následující Sjezd. Od toho přece Komora je, aby se o takové věci starala.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2020 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#