#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY


Autoři: PharmDr. Potužák Miloš
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 12, s. 32

Elaeocarpus serratus L. – mastnoplod pilovitý, (Elaeocarpaceae – mastnoplodovité)

Až 25 metrů vysoký, stálezelený strom, původní na území vymezeném od Indoganžské nížiny po Nepál a jihovýchodní Asii. Roste v nadmořských výškách od 0 po 3 000 m n. m. Jedna rostlina poskytne až 2 000 plodů, jejichž semena slouží k výrobě hinduistických motlitebních i meditačních náhrdelníků nebo šperků k ochraně svého nositele. V praxi jsou využívány i příbuzné druhy tohoto mastnoplodu.

Synonyma: Elaeocarpus angustifolius, E. ganitrus, E. sphaericus.

Obecný název: Rudraksha (sanskrt).

Sbíraná část: cortex, folium, fructus, semen.

Droga: Elaeocarpi folium, E. fructus, E. semen.

Obsahové látky: v plodu a semeni flavonoidní glykosidy apigeninu, kempferolu, kvercetinu a další fenolové sloučeniny, indolizidinové alkaloidy elaeocarpidin, elaeocarpin a rudrakin, estery mastných kyselin, steroly, terpeny a třísloviny. V listu indolizidinové alkaloidy, flavonoidy, terpeny farnesol a citronellyl izobutyrát, dále methylester kyseliny hexadekanové a třísloviny.

Účinky a použití: v tradiční medicíně je list a semeno aplikováno při migrénách, depresích, strachu, palpitacích, nervozitě, neuralgiích a epilepsii, dále při astmatu, hypertenzi, artritidě a jaterních chorobách. Extrakt z listu jako antidotum a antirheumatikum, plod při průjmu a dyzentérii.

Odborné studie: Extrakty ze sušených plodů inhibovaly růst mikroorganizmů: enterobakterie Morganella morganii, Plesiomonas shigelloides (tropické průjmy), Salmonella typhimurium (drůbeží salmonelózy), Shigella flexnerii (průjmy u lidí). Extrakty účinkovaly i proti druhům Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Bacillus subtilis, Salmonella typhi aj. Extrakt ze semen silně inhiboval růst houby Candida albicans a mírně Aspergillus niger. Antioxidační aktivita a zhášení volných radikálů je u extraktů z listu vázána na fenolové sloučeniny, především flavonoidy a třísloviny. Prevence poškození jater inhibicí peroxidace lipidů v buněčných stěnách souvisí hlavně s tříslovinami. Kvercetin chrání nervové buňky před degenerací způsobenou oxidačním stresem, která je typická pro Alzheimerovu chorobu. U Parkinsonovy choroby se předpokládá zlepšení účinku levodopy při současné aplikaci kvercetinu. Extrakty z plodu dále vykazují kardioprotektivní, antidepresivní, anxiolytické a nootropní účinky v souvislostiu s obsahem flavonoidů. Alkaloidní frakce izolovaná ze semen stimuluje imunitní systém, zkoumají se možnosti využití při léčbě zhoubného bujení, diabetu a virových infekcí. U potkanů snižuje vodný extrakt ze semen hodnotu experimentální hypertenze pravděpodobně zásahem do reninangio tenzinového systému. Rovněž vykazuje hypoglykemický účinek u diabetu vyvolaného streptozotocinem. Ethanolový extrakt ze semen působí nefroprotektivně, snižuje hladinu sérového kreatininu, močoviny i kyseliny močové a omezuje albuminurii. Extrakty z plodu mají antiulcerózní, protizánětlivé a analgetické účinky na zvířecích modelech a stabilizací žírných buněk (mastocytů) inhibují projevy astmatu. Methylester kyseliny hexadekanové omezuje zbytnění prostaty inhibicí 5-α-reduktázy a farnesol působí preventivně proti zhoubnému bujení indukcí apoptózy buněk. Vodný extrakt ze semen nevyvolává u myšího zvířecího modelu do dávky 5g/kg žádnou toxickou reakci.



Dávkování: denně 1–3 g práškovaného plodu nebo semen (churna).

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem.

Interakce: ACE inhibitory.

Hlavní zdroje: AISLP, botanika.Wendys, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989, Drugs.com, European Medicines Agency, Google Scholar, Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe, Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002, Liber Herbarum Minor, Medline, Plants for a future, PubChem Compound, Toxnet.

PharmDr. Miloš POTUŽÁK

Obrázek: Forestowlet (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2020 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#