#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

TAK TO VIDÍM JÁ


Autoři: PharmDr. Císař Přemek
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 12, s. 21

Co všechno znamená jedinečnost nezávislých lékáren?

Doba covidová přináší více otázek než odpovědí. Nedávno jsem se sám sebe ptal, zda se nechám nebo nenechám očkovat. A při přemýšlení nad touto otázkou jsem narazil na souvislosti, o které bych se s vámi chtěl podělit. Vím, že Časopis čtou i politici (nebo spíš jejich asistenti) a jim je zamyšlení zejména určeno.

Lékárenství jako řada jiných odvětví se potýká s přílivem „velkého kapitálu“ a silou obchodních řetězců. Myslím, že i to k dnešní době patří. Neměli bychom však zapomínat na důsledky takového stavu. Pokud se stane, že si řetězce nakonec rozdělí trh a zanikne svobodný lékárník, dlouho nic nepocítíme. Ale! Ale nakonec bude tratit celá společnost.

Rád bych vám to ukázal na příkladu. Pracovně jsem si to nazval jako Souboj Přemků. Mám na okrese kolegu, taky Přemka jako já, který se očkovat proti koronaviru nechá. Já se nejspíš očkovat nenechám. Oba máme svůj názor podložený argumenty odbornými i filosofickými. Rádi o nich diskutujeme a přemýšlíme (co také chcete od Přemyslů). Nakonec tápeme ve filosoficko-hodnotových argumentech, kdy každý klademe důraz na jiné hodnoty.

Proč to píšu? Oba pracujeme v soukromé lékárně a v podstatě si můžeme myslet a říkat, co chceme. Co se však stane ve chvíli, kdy malé lékárny nebudou a řetězce s vidinou tučného zisku nasmlouvají odběr stovek a tisíců vakcín a jejich rozhodnutí nebude odborné, nýbrž čistě zištně byznysové? Bude si moci lékárník–zaměstnanec svobodně otevřít ústa a říct, že je zbytečné proti koronaviru očkovat? Domnívám se, že nebude. Bude muset být loajální k firmě a držet linii, že očkovat je třeba i domácí mazlíčky, protože co s tím na skladě. Ztratíme pluralitu názorů, což je podle mě to největší pozitivum listopadových dnů. Ztratíme diverzitu, o které tak rádi mluvíme v souvislosti s ochranou životního prostředí.

U mě v lékárně třeba nepochodíte s homeopatií. Dle mě je to pavěda bez výsledků, ale jsou kolegové, kteří výsledky vidí a mají pevnou víru v úspěšnost homeopatie. A pacient má možnost si vybrat, má možnost volby.

Až budeme všichni poslušnými mloky, podřizujícími se především obchodním a marketingovým cílům, výběr se zúží a zanikne nejen svoboda léčení, ale i svoboda jako taková. Chraňme malé nezávislé lékárny, chráníme tím svobodu nás všech.

PharmDr. Přemek CÍSAŘ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2020 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#