#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Lež, zášť a neklidný advent


Autoři: Mgr. Krebs Aleš, Ph.D.
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 12, s. 4


Je tu začátek adventu, a tak bychom mohli být v očekávání zklidnění předchozích hektických dnů, týdnů a měsíců. Naše děti se vrátily do škol, trochu se bojí čertů, těší se na zlaté prasátko a hlavně na Ježíška. Co si budeme povídat.

Mgr. Aleš KREBS, Ph.D., prezident ČLnK

Ale nejen naše děti jsou v očekávání vytoužených dárků, i my jsme v určitém očekávání příštích dnů a hledání světla na konci tunelu.

V posledních měsících došlo k opakované výměně na postu ministra zdravotnictví a tím i jeho politického náměstka. Ve čtvrtek 26. listopadu se uskutečnilo naše první přímé osobní jednání s novým ministrem Janem Blatným. Přijal nás s panem viceprezidentem zcela neobvykle sám, mezi šesti očima. I přes to, že jsme měli k jednání omezený čas, podařilo se ve velmi věcném duchu prodiskutovat naše základní témata. Pana ministra jsme seznámili s aktuální situací v lékárenství, zejména s ohledem na potřebnost změny systému odměňování lékárenské péče, a také se stavem kompenzací provozovatelům lékáren. Návrh na kompenzaci jarního období covid-19 formou odpuštění sociálního pojištění hrazeného zaměstnavatelem totiž stále ještě čeká na projednání v poslanecké sněmovně. Informovali jsme ho i o průběhu a výsledku dohodovacího řízení pro rok 2021, pro který byla dohodnuta výše signálního výkonu 16 Kč na základě predikcí pojišťoven o vývoji v segmentu lékáren. Odhady pojišťoven se ale nyní ukazují být odlišné od současné reality. Místo předpokládaného nárůstu úhrad zdravotních pojišťoven za léčivé přípravky na recept dochází k jejich celkovému poklesu, a proto by měla být hodnota signálního výkonu rozhodně vyšší.

Panu ministrovi jsme představili také pohled lékárnické obce na aktuálně projednávanou legislativu. Ve vnějším připomínkovém řízení je novela zákona o zdravotních službách, v níž je pro nás nejzásadnějším problematickým místem změna definice lékárenské péče, ve které byly při vnitřním řízení naše připomínky kladně vypořádány, ale do vnějšího připomínkového řízení se vrátila znovu v rozporu s naším názorem. U zákona o zdravotnických prostředcích, v němž se mimo jiné nově zavádí elektronický poukaz, jsme s panem ministrem projednávali zejména úpravu krátké lhůty jeho zavedení před koncem května příštího roku.

Dalším systémovým změnám v lékárenství se má po vzájemné shodě opět věnovat pracovní skupina, v níž jsou zástupci ministerstva, Komory, provozovatelů i pojišťoven. Vzhledem k epidemiologické situaci se očekává její svolání v jarních měsících. Nejen výše zmíněné navrhované novinky, ale také aktivity některých poslanců budou prubířským kamenem budoucího vztahu Komory a ministerstva zdravotnictví.

Za poslední měsíc jsem se o sobě na sociálních sítích dověděl také spoustu novinek. Například, že se podle některých „takyznalců“ lékárenství, pravděpodobně kvůli požadavkům Komory na důsledné vyšetření některých nekalostí souvisejících se zásilkovým výdejem receptových léčiv, přeloženo do češtiny, nehodím ani na hnůj a nikdo by si o mě neopřel ani rezavé kolo. Řečeno přímo, prý lžu a zasévám zášť. Jsem tak podle všeho brzdou pokroku. Ještě, že mi to pan Kasa vysvětlil, hned to letím napravit… Hrubne nejen politika a účel světí prostředky. Stejní lidé se do nás pustili, protože zjistili, že narazili ve svém podnikání na omezující hranice, jakými jsou například bezpečnost léčby nebo osobní kontakt pacienta se zdravotníkem. A tak se je snaží bez ohledu na cokoliv a kohokoliv zbořit. Protože vlastní peněženka je přece bližší než cizí kabát. Kdyby to bylo jen o mně, přejdu takové nesmysly bez mrknutí oka. Jenže je to ve skutečnosti o všech slušných lékárnících, kteří brání odbornost své profese. A to už je něco úplně jiného.

Kromě pokračování epidemie covid-19 se opět začínají objevovat koordinovanější snahy některých podnikavců o rozvolnění výdeje léčivých přípravků vázaných na lékařský předpis. Jistě je pouhou náhodou, že jsme pomlouváni z konkrétních profilů na sociálních sítích, že se znovu objevil návrh poslance Nachera na zásilkový výdej léků na předpis, byť byl poslaneckou sněmovnou již jednou drtivě odmítnut. Očekávat lze i další nevybíravé tlaky, konec konců předchozí ministr zdravotnictví Vojtěch prý spolupracuje na zmíněném návrhu poslance Nachera.

Kruh je uzavřen. Je jen na nás, jak ho rozetneme. Bude to velká práce, ale po předchozích zkušenostech jsem přesvědčen, že to všichni spolu s našimi studenty, fakultami, odbornými společnostmi nebo provozovatelskými organizacemi zvládneme. Lékárenství za to přece stojí, a každý můžeme pomoci v rámci svých možností. Komora v tom bude oporou.

Blíží se konec roku, který byl pro nás všechny velmi náročný. S klidným srdcem mohu říci, že ho lékárníci zvládli skvěle. Proto pevně věřím, že spolu dokážeme zvládnout i nové výzvy a překážky, které jsou kladeny z mnoha různých směrů. Je mi velkou ctí být u toho společně s Vámi.

Přeji Vám krásné Vánoce prožité v kruhu svých nejbližších a do nového roku 2021 především hodně štěstí, pevné zdraví a spokojené pacienty.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2020 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#