#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

PRÁVNÍ PORADNA


Autoři: Mgr. MUDr. Maršík Jaroslav
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 12, s. 21

V případě, že je vystaven eRecept s rozpisem na IPLP, je nebo není možno, aby na takovémto předpise byla přítomna další položka (ať už HVLP, nebo další IPLP)? Stále se v naší lékárně objevují takové eRecepty, na kterých jsou předepsány 2 položky, z nichž jedna je IPLP. Dle jakého právního předpisu se toto řídí a jak máme v takové situaci postupovat?

Na eReceptu mohou být 2 položky, a protože v zákoně o léčivech ani v předepisovací vyhlášce není uvedeno, že by nemohly být kombinovány položky s IPLP a HVLP, pak jsou eRecepty, o kterých píšete, platné. Postupujte tak, že na ně vydáte obě položky.

Pokud mi přijde osoba, která o sobě tvrdí, že je lékař, který žádá vydat LP na recept napsaný na jakémkoli formátu papíru, není zapsán v lékařské komoře a dožaduje se výdeje, jak se má, prosím, postupovat při výdeji?

Oprávněni předepisovat jsou pouze lékaři v rámci poskytování zdravotních služeb. Ty lze pro účely předepisování poskytovat jen v rámci poskytovatele zdravotních služeb nebo mimo poskytovatele zdravotních služeb lékařem poskytujícím zdravotní služby sobě, manželovi, svým rodičům, prarodičům, dětem, vnukům a sourozencům, ale v tomto případě jen tehdy, pokud jde o lékaře, který má za tímto účelem uzavřenu smlouvu se zdravotní pojišťovnou a jeho odbornost zaručuje Česká lékařská komora. To platí i pro případy, že předepisuje na svůj účet, nikoliv na účet pojišťovny.

Má vedoucí lékárník ze zákona povinnost být proškolen o toxických látkách podle zákona č. 350/2011 Sb., o chemických látkách, státem pověřenou osobou, nebo postačí si zákon nastudovat a aplikovat jej v lékárně?

Zřejmě máte na mysli proškolení podle § 44a odst. 1 zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví. Podle § 44b odst. 1 farmaceuti toto proškolení nepotřebují.

Mgr. MUDr. Jaroslav MARŠÍK


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2020 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#