#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčebné konopí v tobolkách – vítejte u nás v lékárně


Autoři: PharmDr. Petrželová Markéta
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 12, s. 30-32

Vypravme se spolu po laboratoři cestou přípravy konopných tobolek od místa skladování až po jejich finální lékovou formu – konopnou tobolku. Uchovávání konopí v lékárně se řídí pokynem výrobce, je doporučeno uchovávat jej v uzavřeném obalu, při teplotě 2–8 °C v lednici nebo chladícím boxu. Sníženou teplotou zabráníme zvýšené těkavosti terpenů z konopných šištic. Stejně jako opiáty, i konopí uchováváme v uzamčené, kovové, nepřenosné schránce.

Celý proces přípravy od navažování až po hotové konopné tobolky provádíme v digestoři, případně je možné využít i jiné zařízení s odtahem prachu, aby se snížila nejenom expozice pracovníka konopným pachem zejména těkavých složek silice, ale také výrazné víření a následné vdechování prachových částic z celého procesu přípravy. Samozřejmostí je také používání ochranných pomůcek zejména rukavic k zamezení kontaminace rostlinného materiálu a k zamezení možného vstřebávání účinných látek z konopí pokožkou, dále respirátor, případně ochranný štít.

Vlastní příprava konopných tobolek začíná procesem dekarboxylace, čili „pečením konopných šištic“ po navážení přesného množství konopí do NTS lahve či širokohrdlé lahve se zábrusem, pečlivým uzavřením a vložením do horkovzdušného nebo parního sterilizátoru. Proces dekarboxylace se provádí za účelem dosažení účinnosti této lékové formy. Při dekarboxylaci se sytě zelená barva konopí mění na hnědou a mění se též aktivita obsa­hových látek, neúčinná kyselá forma THC se přeměňuje na léčivou a psychoaktivní formu Δ9-THC. Zároveň také dochází k částečnému odpařování rostlinného materiálu, tzv. ztrátám sušením, což je odpaření povoleného 10% obsahu zbytkové ­vlhkosti v sušené droze. Poté, co dekarboxylované konopí zchladne, je možné přejít k přípravě tobolek. Nejprve provedeme rozdrobnění rostlinného materiálu v elektrickém mlýnku, dále přidáme vhodné pomocné látky. Jako plnivo tobolek preferujeme plnicí směs dle ČSL 4 s přídavkem silica colloidalis anhydrica, který zlepšuje sypnost a zpracování práškovité směsi, eliminuje elektrostatické síly a působí jako mírné vysoušedlo rostlinného materiálu v tobolkách. Plnicí směsí doplníme rostlinnou drogu do požadovaného objemu a v elektrickém mlýnku provedeme mletí společně s důkladnou homogenizací všech těchto složek. Homogenní směs charakteristického zápachu plníme do tobolek určené velikosti pomocí strojku pro plnění tobolek.


U nás v lékárně používáme certifikované enterosolventní tobolky hypromelosové s obsahem 5 % gelanu, který zvyšuje odolnost tobolky vůči kyselému prostředí žaludku. K rozpadu tobolky dochází až v tenkém střevě a účinek nastupuje později. Hypromelosové tobolky obsahují asi 3x nižší obsah vody než klasické želatinové tobolky a jsou vhodné pro plnění hygroskopických léčivých látek citlivých na vlhkost, ve výrobě se používají pro enzymy, probiotika a rostlinné drogy. Právě z tohoto důvodu jsou úspěšně zavedeny u našich pacientů s léčebným konopím, kdy se zejména při dávkování na noc využívá jejich opožděného nástupu účinku a velmi dobré tolerance pacienty.

Hotové tobolky se adjustují do vhodného obalu, širokohrdlé lékovky, a jsou správně označeny. Uchovávají se v temnu a su­chu, při teplotě 15–25°C. Je žádoucí, aby u hotových tobolek nedocházelo k teplotním výkyvům, proto není doporučeno hotové tobolky skladovat v lednici. Doba použitelnosti je 3 měsíce. Užívat konopné tobolky by měl pacient pravidelně, nejlépe ve stejnou denní dobu, začíná se většinou dávkou na noc, spolu s tučnějším jídlem. Je vhodné pacienta upozornit, aby tobolky s léčebným konopím ve své domácnosti uchovával na bezpečném a nejlépe uzamčeném místě.

Při výdeji se velmi osvědčilo pacienta alespoň minimálně ­edukovat, zvláště v začátcích léčby, kdy někteří pacienti nemají v konopnou léčbu důvěru, obávají se, či ostýchají. Takové obavy však nejsou namístě, zejména když se jedná o pacienty indikované pro léčbu.

Perorální léčba léčebným konopím zajišťuje komfortní a jednoduché podání, trvání účinku je zajištěno po dobu 6 až 8 hodin. Obecně je pacientům doporučena léčba odrůdami s nižším obsahem THC, s převažujícím či vyrovnaným poměrem CBD. Je vhodné využívat metodu titrace dávky „start low, go slow“ a případně zohlednit léčebný režim pacienta a kombinovat různé odrůdy během dne. Postupná titrace a navyšování dávky zajistí pacientům úlevu od symptomů onemocnění bez nežádoucích projevů euforie. Obecně k „high“ stavům u naprosté většiny pacientů indikovaných pro léčbu konopím nedochází, neboť jeho účinek u takto nemocného je cíleně spotřebován ke zmírnění bolesti, spasticity a posunu blíže k rovnovážnému stavu organismu.

Ze zkušenosti s našimi stálými pacienty víme, že prvotními příznaky zlepšení jejich stavu v počátcích užívání konopných tobolek bývá zvýšení chuti k jídlu a zlepšení spánku, poté většinou následuje zmírnění stavu bolesti. Nejen zpětná vazba pacientů, kteří se opakovaně vrací pro tobolky s léčebným konopím, ale i bezproblémová spolupráce a komunikace s lékaři, kteří se rozhodli své pacienty v naší nemocnici konopím léčit, je základním předpokladem přípravy této lékové formy v lékárně. Velmi se nám osvědčilo nejprve lékaře edukovat, co jsme v naší lékárně schopni zvládat, domluvit se na zastoupení nejdůležitějších druhů léčebného konopí ve skladové nabídce lékárny a upřesnit si pravidla pro preskripci, sladit velikost dávek, frekvenci dávkování s četností příprav. Pacienti u nás mají sice delší čekací termíny, ale v drtivé většině s nimi počítají a své objednávky si rezervují pomocí svého kódu eReceptu telefonicky.

Ještě si závěrem neodpustím některé úsměvné situace z naší lékárny. Pacientka z centra bolesti požadovala vždy při další kontrole po lékařce nový druh léčebného konopí s tím, že ten starý „to zase nebylo ono“. Při jedné její kontrole jsme se dohodli s lékařkou na odrůdě s vyšším obsahem CBD a paní jsme následně na signatuře uvedli odrůdu s názvem „AURORA“. Pacientce to vyzvedl syn a po přinesení přípravku domů nám paní telefonicky začala spílat, co prý jsme jí to provedli, že to není vůbec vtipné, že se nebude léčit symbolem bolševické revoluce v Rusku. Bohužel si to paní nenechala vysvětlit a s lékařkou jsme se tedy museli domluvit na změně odrůdy s názvem „YELLOW“. Od té doby je paní spokojená a konopné tobolky jí skvěle fungují.

Setkáváme se i s pacienty, kteří se zbytečně za léčbu konopím stydí. Takovým příkladem byl velmi diskrétní pán, který si u nás nechal konopné tobolky prvně připravit na doporučení svého lékaře. Celý proces vyzvedávání tobolek mu byl velmi nepříjemný, ostýchal se nahlásit své jméno a hlavně to, co si jde vyzvednout. Kolegyně musely vytušit, o jaký lék na bolest se jedná, a pánovi bylo velmi nepříjemné, když před ním nahlas vyslovily slovo „konopí“.

Měli jsme tu dokonce i pacientku, která své zkušenosti s léčebným konopím zúročila jako autorka článku s názvem: „Lubrikace vylepšená konopím“ v populárním měsíčníku o konopí.

Tobolky s léčebným konopím si k nám chodí pravidelně vyzvedávat i jedna lékařka pro svoji matku ve velmi pokročilém věku. V loňském roce onemocněla ona i celá její rodina koronavirem. Všichni se nakonec naště stí zotavili a jako perličku nakonec mi řekla: „A představte si paní magistro, jediná maminka, která užívá to konopí a za tu dobu má už slušnou hladinku, tak ta jediná se z celé rodiny nenakazila, to konopí ji snad zachránilo!“

Pokud léčba konopnými tobolkami přinese indikovaným pacientům alespoň mírné zlepšení jejich stavu a zkvalitnění života, už to je velká pozitivní motivace pro naši práci.

Přeji všem lékárníkům hodně spokojených pacientů.

PharmDr. Markéta Petrželová

Nemocniční lékárna FN Motol, Oddělení IPLP




Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2021 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#