#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Tři oříšky pro lékárníky


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 12, s. 4


Blíží se období, které máme spojeno s pohádkami. Pojďme se přenést do světa kouzel, představme si, že jsme Popelkou nebo Popelákem, že Rozárka má místo domu podobu sovy a my máme 3 oříšky, které můžeme proměnit ve 3 lékárnická přání. Co byste si přáli? Když jsem tuto otázku položil před několika měsíci na Twitteru, odpovědělo několik lékárnických Popelek a Popeláků. Jaká byla jejich přání?

PharmDr. Martin Kopecký, Ph.D.,

viceprezident ČLnK

• Lékárny zpět lékárníkům, pevné doplatky u léků na předpis, spravedlivá odměna lékárníka za výkon, nikoliv jen z marže.

• Možnost očkování i předepisování v lékárnách, obecně vyšší kompetence (farmaceuti na to znalosti mají).

• Pevné doplatky, posílení kompetencí lékárníka, změna odměňování lékáren.

• Lékárny vlastněné pouze lékárníky, možnost očkování, preskripce, rozšíření screeningových programů a povýšení konzultací nad výdej, zbavení našeho systému homeopatik.

• Neschválení Rx online, návštěvní služba lékárníka, konzultace lékových interakcí hrazená ze zdravotního pojištění.

• Stejné doplatky, změnu odměňování za práci lékárníka, pravidla pro vznik nových lékáren.

• Rovné doplatky, přehlednou cenotvorbu, vyšší sebevědomí lékárníků…

Máte také taková přání? Pojďme je sdílet díky hashtagu ­#lekarnickepopelky na různých sociálních sítích.

Střih. Návrat do reality. XXX. sjezd ČLnK přijal usnesení, které ukládá představenstvu Komory mnoho úkolů. Většina z nich je v souladu s přáními, které vyslovily Popelky na Twitteru. Splnění některých přání je podmíněno změnou zákonů, což je vždy běh na dlouhou trať. Za reálný úkol pro příští rok považuji přípravu změny odměňování lékáren.

Je jasné, že toto jedno téma samo o sobě nevyřeší všechny problémy, se kterými se české lékárenství potýká, a je to pouze začátek cesty pro stabilizaci lékáren ve prospěch pacientů. Lékárenská péče je nedílnou součástí zdravotnictví. Naší budoucí rolí je zapojení do preventivních programů, jak se to děje v mnoha zemích kolem nás. V České republice pro to zatím nejsou vytvořeny podmínky. Legislativní ani ekonomické. To sice nevyřešíme během jednoho roku, ale půjde o pokračování dlouhodobé práce mnoha z nás.

Je potřeba se i nadále věnovat problematice přístupu všech lékáren k lékům, které potřebují pro své pacienty. V usnesení je to definováno jasně – komunikovat s výrobci nastavení stejných podmínek pro nákup léků hrazených z veřejného zdravotního pojištění pro všechny typy lékáren – jak dostupností, tak cenou. Rozšířil bych to pouze tak, že nejen s výrobci, ale také s distributory, státní správou i s veřejností. Právě proto spolupracujeme s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže v rámci sektorového šetření distribuce léčiv v ČR. Právě proto upozorňujeme tiskovou zprávou a na sociálních sítích na nezákonné konání společnosti Boehringer Ingelheim, spol. s r. o, která odmítá dodávat léky některým lékárnám. Právě proto upozorňujeme na problémy spojené s monopolizací distribuce, která vede k nespravedlivému systému dodávek léků do jednotlivých lékáren na úrovni kusové i cenové. Dokud si nebudeme moci vybrat pro dodávky léků svého distributora, dokud nebude konkurence mezi distributory, bude docházet k tomu, že si účastníci distribučního řetězce dodávající formou DTP uzmou část obchodní přirážky ve výši, jaká se jim zlíbí. Třeba i jednu třetinu. Proč? Protože v rámci monopolu mohou.

Pro řešení tohoto problému existují dvě cesty, které se mohou vzájemně překrývat. První je zrušení monopolního systému dodávek a zavedení konkurence mezi distributory. Druhým je oddělení lékárenské a distribuční přirážky. První bod povede k možnosti výběru distributora lékárnou podle podmínek a služeb, které distributor nabídne lékárnám. U druhého bodu musíme být velmi pozorní a nedopustit, aby v rámci oddělení přirážek došlo k ekonomickému poškození lékáren. Osobně jsem proti systému tzv. zastropování distribuční části přirážky v rámci společné obchodní přirážky (v minulosti zde byly návrhy na zastropování do výše 1/3 přirážky). Vždy bude hrozit, že dodavatelský řetězec využije rozmezí dané zastropováním. Pokud obchodní přirážku rozdělit, pak od sebe úplně oddělit odměňování distribuce a lékáren. V případě, že dojde k oddělování obchodních přirážek, musíme umět uhájit objem marže, který mají lékárny nyní. Jinak oddělení ztrácí smysl. Zajištění stejných finančních prostředků pro lékárny by mělo být jedním ze základních kamenů pro zadání změny odměňování lékáren. Vzhledem k tomu, že půjde o složité výpočty s velkým množství dat, připraví představenstvo výběrové řízení na firmu, která spočítá modely změny odměňování lékáren. Hlavní součástí modelací by měly být návrhy na rozdělení odměny lékárny na fixní část za výdej léčivých přípravků a upravenou obchodní přirážku.

Střih. Zpátky do pohádky. „Jako budoucí lékárnická Popelka bych si přála: posílení naší profese ve společnosti, aby všichni ve zdravotnictví mysleli především na zdraví pacienta, lékárny do rukou lékárníků. O další oříšky bych se podělila s pacienty, aby měli hezčí den.“

Přeji této dnes již skutečné lékárnické Popelce, aby se jí přání splnila. Přeji nám všem hodné pacienty a klid na práci. Přeji všem pohodové a klidné svátky ve společnosti nejmilejších lidí.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2021 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#