#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Proč lékařům nevoní konopí?


Autoři: Hurt Lukáš
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 12, s. 35

Léčba konopím je v České republice legální již déle než šest let, přesto k němu má dnes přístup stále pouze mizivé procento z nemocných, jimž by mohlo účinně pomáhat.

Podle údajů, které poskytl Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) magazínu Konopí, se v naší zemi v roce 2019 legálně léčilo konopím 1 659 pacientů, v roce loňském to už bylo „dokonce“ kolem 3 500 nemocných. Celkem bylo loni vydáno takřka 70 kilo­gramů sušených květů, což je také více než dvojnásobný meziroční nárůst. Zdá se tedy, že počty pacientů i vydaného konopí rychle rostou, ovšem ve srovnání s dalšími státy se ukazuje, že jsme kvůli neschopnosti politiků a úřednímu šimlu (zase) pěkně zaspali.

Světový kontext

Kupříkladu v Izraeli, kde žije cca 9 milionů obyvatel, bylo za rok 2020 vydáno 28,7 tun léčebného konopí. Počet registrovaných pacientů tam ke konci loňského roku překročil 80 000. V Kanadě, která má zhruba 4x více obyvatel než Česká republika, se konopím legálně léčí více než 350 000 pacientů, tedy zhruba 100x více.

Kritici mohou namítnout, že v obou zmiňovaných zemích je léčba konopím legální déle než 15 let, nicméně když se podíváme do Německa, kde je naopak léčebné konopí legální teprve 3 roky, zjistíme, že za vlády Andreje Babiše jsme nejenže nezvládli pan­demii, ale taktéž jsme v podstatě „zazdili“ náskok, který jsme v lé­čebném konopí měli oproti zbytku Evropy. ­Podle nedávno zveřejněných údajů dovezlo Německo za loňský rok zhruba 10 tun (!) konopí pro odhadovaných více než 120 000 pacientů (Německo má přitom pouze 8x více obyvatel než Česká republika).

Ze světa do kraje

Když se podíváme na praktickou dostupnost konopné léčby u nás doma, zjistíme, že povolení předepisovat tento přírodní lék bez nebezpečných vedlejších účinků a s velmi nízkým závislostním potenciálem má v ČR pouze 169 z více než 40 000 lékařů. Nejvíce je jich v Praze (36) a v Jihomoravském kraji (34). Na samém chvostu se nachází Pardubický kraj, kde na více než půl milionu obyvatel je všeho všudy jedna lékařka, kterou najdete v seznamu Státní agentury pro konopí pro léčebné použití (SAKL). Je sice možné, že povolení předepisovat konopí má o něco více lékařů než veřejně dostupných 169 – ovšem ti ­odmítli uvést své jméno a kontakt na webu SAKL a takto „utajení“ lékaři se pacientům těžko hledají.

Nemocní tak často musejí cestovat do velkých měst, znám je třeba případ nevidomého pacienta s nejtěžším zdravotním ­postižením, jenž musel podstoupit cestu z malé vesnice u Vysokého Mýta až do Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, aby získal lék, který ho drží fyzicky i psychicky při životě.

Je to tak lehké

Povolení předepisovat léčebné konopí si přitom může zařídit každý lékař z následujícího dlouhého seznamu specializací: klinická a radiační onkologie, neurologie, paliativní medicína, léčba bolesti, revmatologie, ortopedie, infekční lékařství, vnitřní lékařství, oftalmologie, dermatovenerologie, geriatrie a psychiatrie.

Co se týče samotného výdeje, jakákoli lékárna v zemi může vydávat léčebné konopí dovezené ze zahraničí a nemusí k to­mu vyřizo­vat žádné povolení. Pouze v případě výdeje českého léčebného ko­nopí (u nás pěstovaného) je nutné podepsat jednu smlouvu se SÚKL. Pokud má být zdravotní péče opravdu humánní, měli by lékaři příslušných specializací otevřít oči a zařadit mezi léčebné prostředky i tento historií prověřený přírodní lék. Jak říká světově uznávaný český vědec zkoumající konopí v ­Izraeli Lumír Hanuš: „když nepomůže, tak neublíží.“ A zkušenosti moderní medicíny z celého světa v posledních letech neustále potvrzují, že konopí může pomáhat obrovskému množství pacientů s celou řadou zdravotních problémů. Stačí jen chtít.

Co změnit?

Řešení je několik a jsou poměrně jednoduchá, když se necháme inspirovat v zahraničí. Jednak je potřeba začít vzdělávat mediky již při studiích o látkách obsažených v konopí, o existenci endokanabinoidního systému a o přednostech a nevýhodách léčby pomocí této rostliny.

Samotné lékaře a sestry je nutné začít systematicky vzdělávat v praktických ohledech konopné terapie a ze strany příslušných úřadů (SÚKL, SAKL), ministerstva zdravotnictví a vlády je nutné vyvinout systematickou snahu a podporu využívání konopí jako léku.

Na závěr je nutné zajistit, aby novela zákona o léčebném konopí, která začne platit od roku 2022, skutečně splnila svůj cíl, jímž je změna v udělování licencí domácím pěstitelům a povolení vývozu českého léčebného konopí za hranice. V neposlední řadě je nutné v souladu s nejmodernějšími poznatky světové vědy a medicíny povolit přípravu a předepisování konopných extraktů, nikoli pouze sušených květů. Na budoucího ministra zdravotnictví a šéfa SÚKL čeká zkrátka po říjnových volbách hodně práce.

Lukáš Hurt, šéfredaktor & vydavatel Magazín Konopí

Zdroj: Pirátské listy


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent Neurologie Onkologie Ortopedie Revmatologie Algeziologie

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2021 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#