#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Autoři: Havlíček Stanislav
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 12, s. 3
Kategorie: Editorial


Zprávy o protiepidemických opatřeních, covidu, očkování a odporu proti očkování sice každodenně plní zpravodajství, skutečný svět a život by ale překrývat neměly. Jaký by byl rok bez covidových informací a na jaké události z uplynulého roku bychom neměli zapomínat? Na ty, které budou důležité i za pár měsíců a let. Velká lednová aféra, kdy přišel tento časopis do schránky jen málokomu a ti, kterým přišel, našli na obálce jiné jméno adresáta, k takovým událostem nepatří. I když se to v tu chvíli zdálo jako největší prů..švih na světě, kdo si dneska vzpomene? V únoru Komora zřídila diskusní skupinu pro členy s profilem na Facebooku, hegemonu sociálních sítí, na které se přesouvá víc a víc komunikačních ­interakcí, paralelní život. Mnozí říkají, že Facebook a jeho paralelní svět je mrtvý. Ožívá totiž jiný, mnohem větší paralelní svět, jeho meta verze. Ani nová diskusní skupina ani nový metasvět možná neaspirují na událost roku 2021, ale dezinformační epidemie v metavesmíru sociálních sítí je možná mnohem nebezpečnější než šestá vlna reálné epidemie ve světě živých lidí.

V březnu se tehdy bývalý ministr zdravotnictví odkopal a v přímém přenosu z tiskové konference přiznal, že návrh změny zákona o léčivech mu, jako poslanci, připravil výkonný ředitel asociace farmaceutických firem. Také to možná nebyla nejdůležitější událost roku, ale duben a květen věnovali lékárníci a lékárnice přesvědčování poslanců, aby zásilkový výdej léků na předpis na začátku června odmítli.

Mnohem důležitější událostí stejného měsíce se později stalo tornádo a náprava reálných škod. Kdo si na to dnes, za clonou další vlny covidu a mutace omikron, vzpomene? Přesto obrovská vlna lidské (i lékár­nické) solidarity stojí za zapamatování.

Stalo se toho v uplynulém roce víc, narození, úmrtí, přijetí na školu nebo její úspěšné ukončení. Také svatby a pohřby patří do našich životů. Jak se dočtete dál, minimálně jeden známý lékárník se oženil s ne tolik známou lékárnicí a nějaké nekrology jsme tento rok také otiskli. Pro každého z nás se toho důležitého za uplynulý rok stalo hodně, protože život se, i když to tak nevypadá, vůbec netočí jen kolem covidu.

Pro mě byla důležitá práce na knize Lékárníci mění svět. Celý třítisícový náklad je téměř vyprodán a pokud ji ještě nemáte, můžete zkusit ště stí na sekretariátu Komory.

Stanislav HAVLÍČEK


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2021 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#