#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

SVĚTOVÉ DNY ZDRAVÍ leden


Autoři: Doc. RNDr. Kolář Jozef, CSc.
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 12, s. 44-45

V měsíci lednu je poměrně málo nadnárodních aktivit souvisejících se zdravím v porovnání s ostatními měsíci v roce. V naší rubrice jsme se věnovali zatím třem dnům s charakteristikou významného dne ve zdravotnictví, resp. mezinárodního nebo světového dne, zaměřeným na problematiku zdraví. Byly jimi Světový den Braillova písma, Světový den lepry/Světový den pomoci malomocným a Světový týden povědomí o kyselině listové.

Světový den wellness mysli a těla (International Mind-Body Wellness Day)

Světový den wellness mysli a těla připadá každoročně na 3. leden, jeho cílem je připomenout lidem význam wellness. Iniciátor založení tradice tohoto dne ani rok vzniku se neuvádí. Wellness je moderní slovo s prastarými kořeny. Ty jsou odvozovány od ájurvédy (3 000–1 500 př. n. l.), tradiční čínské medicíny (3 000–2 000 př. n. l.), starověké řecké medicíny (500 př. n. l.), homeopatie (cca 1790), hydroterapie (cca 1860), chiropraxe (cca 1890) a dalších léčebných směrů a postupů. Proto se zastavme u tří základních pojmů: zdraví, pohoda (well-being), wellness a představme problematiku v širších souvislostech.

Zdraví

Definicí pojmu zdraví existuje mnoho, nejcitovanější je ta, která je uvedena v preambuli Ústavy Světové zdravotnické organizace (WHO): „Zdraví je stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody, a nejen nepřítomnost nemoci nebo vady“. V samotné Ústavě WHO již ale nenajdeme vysvětlení pojmu well-being. Také dimenzí zdraví je více.

Well-being

Překladů pojmu je několik, například osobní pohoda, osobní životní blaho, prožitek kvalitního a harmonického života, blahobyt. Denotativně je vysvětlován většinou opisně, ve vztahu k dalším příbuzným pojmům (spokojenost, blaho, radost, úspěšnost, prosperita, ště stí – je však nesprávné a neadekvátní tyto pojmy úplně ztotožňovat, nejedná se o skutečná synonyma, byť to jsou pojmy obsahově blízké). Nejčastějším překladem v souvislosti s výše uvedenou definicí zdraví je pohoda. Český ekvivalent osobní pohoda implicitně zahrnuje duševní, tělesnou, sociální, spirituální a další dimenze. Počet a druhy dimenzí pohody se podle různých autorů nebo škol liší, uvádíme jedno z členění osobní pohody (obr. 1):


- sebepřijetí (self-acceptance) – pozitivní postoj k sobě, spokojenost se sebou samým, srozumění s vlastní minulostí,

- pozitivní vztahy s druhými – vřelé, uspokojující vztahy s druhými, zájem o blaho druhých, schopnost empatie,

- autonomie – nezávislost a sebeurčení, schopnost odolat sociálním tlakům,

- zvládání životního prostředí (environmental mastery) – pocit kompetence při zvládání každodenních nároků,

- smysl života (purpose in life) – cílesměrnost, pocit, že minulý i přítomný život má smysl, směřování k dosažení cílů,

- osobní rozvoj (personal growth) – pocit trvalého vývoje, otevřenost novému.

Wellness

Zde je vhodné vrátit se k teoriím zdraví. I těch je více a v pod­statě se vzájemně doplňují, izolovaně však akcentují některou nebo některé ze složek (dimenzí) zdraví. Jednu složku zdůrazňuje například teorie, která klade do popředí tělesnou zdatnost, kondici pro normální, správné fungování (fitness); komplexnější pohled zaujímá teorie, která kromě fitness bere v úvahu i další dimenze, zahrnující jak stránku ducha, tak těla, cestu souladu mysli, duše a těla s cílem, aby se člověk cítil dobře (wellness). Analogii můžeme nalézt v řeckém ideálu harmonie duše a těla, jímž byla kalokagathia (kalos = krásný, kai = a, agathos = dobrý). Wellness je forma péče o zdraví, jejíž podstatou je zdravý životní styl, způsob života a z nich plynoucí „pohoda“.

Ve smyslu definice WHO je wellness optimální zdravotní stav jednotlivců i skupin. V centru pozornosti stojí dva problémy: realizace plného potenciálu jedince po fyzické, psychické, sociální, duchovní a ekonomické stránce a naplnění očekávání v rodině, komunitě, náboženských institucích, na pracovišti a v dalších prostředích. Obvykle se wellness charakterizuje jako „pozitivní přístup k životu“.

Také v tomto případě existují z více důvodů i jiná definiční a obsahová vymezení. Kupříkladu, že wellness tvoří pět součástí: pozitivní přístup k životu, osobní návyky, výživa a kontrola hmotnosti, zvládnutí stresu a fitness; nebo šest dimenzí anebo osm dimenzí (obr. 2).


Mezi lékařským modelem a wellness přístupem jsou některé zásadní rozdíly. Lékařský model se úzce orientuje na snížení příznaků, rychlou stabilizaci a intervence zaměřené na deficit a neschopnost. V tomto přístupu jsou jednotlivci vnímáni z hlediska jejich nemoci; co je často přehlíženo jsou zájmy a dovednosti osob, schopnosti a potenciál k dosažení osobních cílů. Takové úzké zaměření může zhoršit některé poruchy, onemocnění nebo krize. Wellness přístup identifikuje cíle, preference a zájmy, a silné stránky jedince. Wellness se zaměřuje na zdraví, zatímco lékařský model se zaměřuje na nemoc nebo léčbu onemocnění. Na obrázku 2 je prezentována holistická vize wellness, kdy je na člověka nahlíženo jako na celek, souhrn dimenzí:

- emocionální – efektivní zvládání života a vytváření bezpečných vztahů,

- spirituální (duchovní) – rozšiřuje náš smysl pro cíle a smysl života,

- intelektuální – rozpoznání tvůrčích schopností a hledání způsobů, jak rozšířit znalosti a dovednosti,

- tělesná (fyzická) – uvědomit si potřebu fyzické aktivity, stravy, spánku a výživy,

- environmentální (životní prostředí) – dobré zdraví díky příjemnému a podnětnému prostředí, které podporuje pohodu,

- finanční – spokojenost se současnou a budoucí finanční situací,

- pracovní/profesní – osobní uspokojení a obohacení z práce,

- sociální – rozvíjení pocitu spojení, sounáležitosti a rozvinutého systému podpory.

„Rodina“ dní s atributem well-being nebo wellness je poměrně široká. Z dalších bližších nebo vzdálenějších „příbuzných“ uveďme například:

Globální/Světový den wellness (Global Wellness Day, GWD)

Tento den si připomínáme každoročně druhou červnovou sobotu, přiblížíme jej v květnovém čísle našeho časopisu.

Světový týden pohody (World WellBeing Week)

Tato akce se každoročně koná poslední týden v červnu. Jedná se o platformu pro organizace upozorňující na jejich strategie a aktivity a zároveň o platformu vytvářející prostor pro poděkování jejich zaměstnancům, zákazníkům, partnerům a dodavatelům. Iniciativa vznikla na ostrově Jersey, největším a nejjižnějším z Normanských ostrovů v roce 2019. Akce je příležitostí ke zvýšení celkového povědomí o širokém spektru aspektů pohody, včetně sociální, fyzické, emocionální, finanční, profesní, komunitní a environmentální pohody.

Mezinárodní týden zdraví a wellness (International Health and Wellness Week, IHAWW)

IHAWW založil Steve Guttman v Parsippany (New Jersey, USA) v roce 2016, s plánem pořádat jej první týden v květnu. Jako instruktor tělesné výchovy zorganizoval celoměstský program, který měl rodinám ukázat hodnotu zdravějšího života a prostředky k jeho dosažení.

Posláním IHAWW je pozitivně ovlivnit celkové zdraví a pohodu a také sjednotit lidi prostřednictvím společného cíle, kterým je prevence obezity a nemocí, podpora lepší kvality života a delšího života a společná oslava života. Může být sice obtížné osvojit si správné návyky, jako je zdravější stravování, udržování fyzické kondice a vyhýbání se stresu, ale jakmile si lidé něco vyzkoušejí, je pravděpodobnější, že v tom budou pokračovat i nadále.

Cíle IHAW:

- vzdělávat a inspirovat lidi všech věkových kategorií o mož­nos­tech a výhodách všech forem zdraví, wellness a fitness pro zlepšení jejich života,

- pozitivně ovlivňovat zdraví, wellness a výživu celé společnosti,

- pomáhat sjednocovat lidi na celém světě prostřednictvím společného cíle, kterým je prevence nemocí a celkové zlepšení zdraví,

- aktivně otevírat dialog o způsobech, jak zlepšit kvalitu zdravějšího života,

- oslavovat život.

Týden wellness (Wellness Week, WW)

Panamerická zdravotnická organizace (AMRO/PAHO) – ­Regionální úřadovna WHO pro Severní a Jižní Ameriku pořádá od roku 2011 akci Wellness Week, vždy druhou sobotu v měsíci září. Jako předloha jí sloužil karibský den (Caribbean Wellness Day). V roce 2018 se jádro kampaně změnilo z výhradního ­zaměření na neinfekční nemoci na zdůraznění toho, jak se ­podpora zdraví využívá na komunitní úrovni nejen k prevenci nemocí, ale také k podpoře posílení postavení a zapojení jednotlivců a komunit. Sloganem kampaně pro rok 2021 bylo „Budová­ní spravedlivých komunit“, což navazovalo na výzvu Světového dne zdraví k odstra­nění nerovností v oblasti zdraví „Budování spravedlivějšího a zdravějšího světa pro všechny“ (2021).

Doc. RNDr. Jozef Kolář, CSc.

Literatura u autora


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2021 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#