#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

PRÁVNÍ PORADNA


Autoři: Mgr. MUDr. Maršík Jaroslav
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 12, s. 20

Je na příjem zboží (převzetí od distributora, vybalení z beden, vč. kontroly šarží, počtu kusů, zadání do PC a následný úklid do regálů) odborně způsobilá pracovnice, která v roce 2002 absolvovala „Kurz pro pomocné zdravotnické pracovníky“ a získala způsobilost k výkonu povolání pomocného zdravot­nického pracovníka v oboru všeobecná sanitářka podle § 14 vyhl. č. 77/1981 Sb.?

Vyhláška č. 77/1981 Sb. byla zrušena v roce 2004. Postavení sanitáře je nyní upraveno v § 42 z. č. 96/2004 Sb. a v § 43 vyhlášky č. 55/2011 Sb., ve kterém je ohledně léčivých přípravků uvedeno, že sanitář může pod odborným dohledem zdravotnického pracovníka způsobilého k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu provádět pomocné a obslužné činnosti nutné k poskytování ošetřovatelské péče, preventivní, diagnostické, léčebné, léčebně rehabilitační péče, paliativní péče, lékárenské péče a klinickofarmaceutické péče, zdravotní péče na úseku patologie; při tom zejména může mj. v rozsahu své odborné způsobilosti vykonávat činnosti při přejímání, kontrole, manipulaci a uložení léčivých přípravků.

Po prostudování přechodných ustanovení v § 96 z. č. 96/2004 Sb. se domnívám, že pracovnice, která v roce 2002 absolvovala kurz pro pomocné zdravotnické pracovníky, nemá v současné době odbornou způsobilost sanitáře.

Obracím se na vás s dotazem ohledně možnosti předepisování receptů lékařem, který nevykonává lékařskou praxi. Konkrétně se jedná o předepsání léčivých přípravků nehrazených ze zdravotního pojištění pro vlastní potřebu vystudovaného lékaře, který působí jako pedagog na lékařské fakultě. Smlouvu s pojišťovnou uzavřenou nemá a IČZ také není přidělené. Má v tuto chvíli lékař právo vystavovat recept pro vlastní potřebu s tím, že nežádá proplacení?

Předepisovat mohou jen lékaři, kteří poskytují zdravotní služby, přičemž poskytováním zdravotních služeb je činnost vykonávaná podle zákona o zdravotních službách na základě oprávnění k poskytování zdravotních služeb. Sami jako poskytovatelé fyzické osoby, nebo jako zaměstnanci jiného poskytovatele zdravotních služeb. Takovým lékařem vámi zmiňovaný kolega není. Jedinou výjimkou z tohoto pravidla je oprávnění předepisovat lékařem, který k tomu má uzavřenou smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Ani tím kolega není.

Je možné nechat otevřenou lékárnu pro veřejnost pouze za přítomnosti laborantky, a to pouze na volný prodej? Nebude vydávat léky na předpis a vykonávat žádnou činnost, která patří pod dohled lékárníka.

V lékárně musí být přítomen lékárník nepřetržitě. Bez něj je nutné lékárnu uzavřít. Jen s laborantkou tedy nemůže zůstat otevřená, ani kdyby byla přijata vámi popisovaná opatření.

Mgr. MUDr. Jaroslav MARŠÍK


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2021 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#