#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Brněnská fakulta oslavila třicet let od svého obnovení


Autoři: PharmDr. Ambrus Tünde, Ph.D.
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 12, s. 28-29


Farmaceutická fakulta v Brně si letos připomíná 30. výročí své novodobé existence a 1. výročí ve svazku s Masarykovou univerzitou. Znovuzaložení farmaceutické fakulty v Brně navázalo na dřívější tradici farmaceutického studia, otevřeného v roce 1945 na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity.

Samostatné farmaceutické fakulty v podmínkách bývalého Československa byly založeny v roce 1952 paralelně v Brně a v Bratislavě. Tento vývojový krok byl zcela zásadní v ději­nách československé farmacie, neboť se odehrál společně s transformací farmaceutického studia na plnohodnotný univerzitní obor a farmacie získala institucionální zázemí pro další rozvoj vzdělávání a vědeckovýzkumné činnosti. Osud dopřál Farmaceutické fakultě Masarykovy univerzity v Brně pouhých 8 let existence; v důsledku politického rozhodnutí byla v roce 1960 zrušena a sloučena s Farmaceutickou fakultou Univerzity Komenského v Bratislavě. V průběhu existence a fungování brněnské fakulty však stihla pro československou farmacii vychovat a připravit k výkonu povolání celou řadu významných odborníků. ­Přestože fakulta zanikla, její tradice a výsledky zůstaly zachovány a její bývalí akademičtí pracovníci a absolventi významně přispěli k rozvoji farmaceutických fakult v Bratislavě i Hradci Králové. ­Kolegové z obou těchto fakult tuto pomoc brněnské fakultě vrátili v počátcích jejího nového začátku. Ten se datuje do období po sametové revoluci. Celospolečenské a politické změny, nastarto­vány rokem 1989, umožnily diskuse a reálné kroky, směrující k obnovení farmaceutického studia v Brně. Skupina absolventů a bývalých pedagogů Farmaceutické fakulty Masarykovy univerzity pod záštitou Spolku farmaceutů v Brně v roce 1990 předala oficiální žádost o znovuzřízení Farmaceutické fakulty tehdejšímu rektorovi Masarykovy univerzity. Členové této skupiny byli: dr. Rudolf Adámek, prof. Jan Kovařík, dr. Libor Nováček a doc. Vladimír Smečka.

Přes počáteční naděje a příznivý vývoj na přelomu let 1990 a 1991 se ukázalo, že Masarykova univerzita ještě nebyla do­sta­tečně připravena ke znovuzřízení farmaceutické fakulty. Iniciátoři vzniku fakulty se proto po neúspěšném jednání s Univerzitou Palackého v Olomouci obrátili na vedení tehdejší Vysoké školy veterinární v Brně. Rektor vysoké školy, prof. Jaroslav Konrád, a její prorektor, prof. Rudolf Hrabák, byli myšlence zřízení farmaceutické fakulty nakloněni a podpořili ji. V březnu roku 1991 Akademický senát Vysoké školy veterinární na svém mimořádném zasedání schválil záměr vzniku farmaceutické fakulty. Souhlas s tímto záměrem začátkem dubna 1991 vyslovila i Akreditační komise Ministerstva školství. V tajném hlasování byl Akademickým senátem Vysoké školy veterinární zvolen děkanem Farmaceutické fakulty doc. Vladimír Smečka. Farmaceutická fakulta v areálu školy na Palackého třídě zahájila svou činnost k 1. září 1991, a tím se stala třetím vysokoškolským farmaceutickým učilištěm v tehdejším Československu. Slavnostní inaugurace jejího prvního děkana společně s imatrikulací studentů 1. ročníku fakulty, se konala 13. listopadu 1991.

Vedoucí představitelé, učitelé a spolupracovníci fakulty ji za­ča­li před 30 lety budovat doslova „na zelené louce“. K ­začát­ku roku 1993 byly koncipovány a zřízeny základní ústavy, peda­go­gicko-vě­decká pracoviště fakulty a na podzim roku 1994 byla zahá­je­­na výstavba Pavilonu farmacie. V následujících letech pokračoval rozvoj fakulty, a to akreditací prvních doktorských studijních programů, zhotovením vlastních insignií fakulty, zahájením realizace rigorózního řízení, komplexní přestavbou magisterského studia, související s evropskou integrací, zave­dením anglického magisterského studijního programu a výstavbou Pavilonu farmacie II.

Po 29 letech ve svazku Veterinární a farmaceutické univerzity se v roce 2020 brněnská farmaceutická fakulta stala opět součástí své historicky původní Alma Mater, Masarykovy univerzity. Fakulta je v současnosti jednou z deseti fakult druhé největší veřejné vysoké školy v České republice a nejvýznamnější vzdělávací instituce v Brně a na Moravě. Za 30 let své existence vychovala přibližně 3000 odborníků pro farmacii a aktuálně poskytuje vzdělávání ve dvou magisterských a osmi doktorských studijních programech v českém a anglickém jazyce pro téměř 800 studentů.

V následujících letech se Farmaceutická fakulta bude muset plně integrovat do Masarykovy univerzity. Plánuje se navýšení počtu studentů, což musí jít ruku v ruce s inovací stávajících studijních programů a rozšířením nabídky možností studia v českém i anglickém jazyce, dále fakultu čeká posílení interna­cionalizace, grantové činnosti, aplikovaného výzkumu, ­spolupráce s praxí a plnohodnotné zapojení do uskutečňování třetí role univerzity. Velkých změn se dočká i infrastruktura; v horizontu pěti let se plánuje přestěhování fakulty do nově vybudovaného objektu v Univerzitním kampusu Bohunice, kde bude situována v unikátním komplexu zahrnujícího Lékařskou fakultu, Přírodovědeckou fakultu, Fakultu sportovních studií, Středoevropský technologický institut a Fakultní nemocnici Brno.

30. výročí své obnovené existence si fakulta připomněla 26. října 2021 slavnostním akademickým obřadem, jehož se jako hosté zúčastnili rektor Masarykovy univerzity, prof. Martin Bareš a rektor Veterinární univerzity Brno, prof. Alois Nečas, dále prorektoři a děkani fakult Masarykovy univerzity, vedoucí představitelé farmaceutických fakult v České a Slovenské republice, zástupci spolupracujících subjektů a členové akademických orgánů a akademické obce fakulty. V průběhu obřadu byla udělena pamětní medaile a pamětní list symbolicky 30 osobnostem fakulty, bývalým a současným akademickým i neakademickým pracovníkům za dlouhodobé působení na její půdě, přínos k je­jímu etablování a rozvoji jako úspěšné vzdělávací a vědecké instituce, a za šíření jejího dobrého jména a prestiže. Slavnostní den byl doplněn o kvíz organizovaný Unií studentů farmacie, prohlídkou fakulty a open air výstavou, propagující fakultu a far­macii před budovou Rektorátu Masarykovy univerzity.

V návaznosti na výročí byla brněnská fakulta ve dnech 25.–27. října 2021 zároveň hostitelkou letošního tradičního pracovního setkání vedoucích představitelů českých a slo­venských farmaceutických fakult a univerzit. Setkání se zúčastnili členové vedení Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové, Farmaceutické fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě a Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košicích, aby prodiskutovali aktuální otázky a vyměnili si zkušenosti týkající se farmaceutického vzdělávání, výzkumu a spolupráce.

PharmDr. Tünde Ambrus, Ph.D.,

Farmaceutická fakulta Masarykovy univerzity

Slavnostní akademický obřad na Farmaceutické fakultě, zleva: prof. David Vetchý, děkan Farmaceutické fakulty, prof. Martin Bareš,
rektor Masarykovy univerzity a prof. Alois Nečas, rektor Veterinární univerzity Brno.
Slavnostní akademický obřad na Farmaceutické fakultě, zleva: prof. David Vetchý, děkan Farmaceutické fakulty, prof. Martin Bareš, rektor Masarykovy univerzity a prof. Alois Nečas, rektor Veterinární univerzity Brno.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2021 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#