#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dlouhý potlesk nemocničních farmaceutů


Autoři: Mgr. Hojný Michal
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 12, s. 26-27


Letošní kongres byl jubilejní – nesl číslovku 25. Dlouhodobě jde o největší vzdělávací akci farmaceutů, která je organizována v České republice. A nás těší, že zájem účastníků rok od roku roste. Zvýšený zájem ostatně stál i za strategickým rozhodnutím přesunout kongres v roce 2019 a 2021 do Olomouce, do kon­gresového centra odpovídající velikosti. Museli jsme opustit, věříme, že jen dočasně, Hradec Králové, protože v současné době nedisponuje prostory vhodnými pro takto velký kongres. Odchod z Brna byl dán důvody naprosto prozaickými – finanční požadavky BVV byly neakceptovatelné.

Výroční kongres je příležitostí pro vzpomínku a poděkování. Letos nás bohužel předčasně opustila kolegyně PharmDr. Renata Ročková, vedoucí lékárník nemocniční lékárny ve Znojmě. Dáma s nevyčerpatelnou zásobou energie a dobré nálady. Její úsměv nám všem, kteří jsme ji znali, zůstane v hlavách trvale. Za celo­životní aktivitu pro náš obor jsme poděkovali Mgr. ­Jiřímu Kotlářovi – vedle dlouholeté činnosti v orgánech ČLnK je Jiří Kotlář jedním z nositelů myšlenky našich každoročních kongresů, člen výboru SNL a díky svým kontaktům také pojivem mezi státní správou a nemocničními lékárnami. V červnu završil tři roky svého úspěšného působení v čele EAHP PharmDr. Petr Horák a obdržel jak poděkování SNL, tak i medaili Emila Šedivého z rukou předsedy ČFS prof. PharmDr. Martina Doležala, Ph.D. Druhou laureátkou této ceny byla za celoživotní přínos klinické farmacii RNDr. ­Dobroslava Čupová.

S ohledem na epidemiologickou situaci v době kongresu jsme byli rádi za naše jarní rozhodnutí organizovat kongres od ­počátku jako tzv. hybridní, tj. vedle klasické prezenční formy připravit i virtuální stream. Umožnilo to účast kolegů, kteří museli z nějakých důvodů zůstat doma. Z pohodlí domova sledovalo kongres přibližně 170 účastníků. V místě se registrovalo 507 účastníků.

Program kongresu byl tradičně nabitý, celkem zaznělo 55 přednášek. Dobrou tradicí se stalo rozšíření programu do pátečního podvečera. Vedle bloku pro příznivce specializačního vzdělávání s ukázkovou prezentací atestační práce Mgr. Jany Fojtů z NL FN Motol program zpestřily workshopy k tématům žilních vstupů a péče o chronické rány s praktickou možností vyzkoušet si zavedení kanyly, či „osahat“ si jednotlivé druhy speciálního krytí či prostředků na rány. Blok adherence byl věnován léčbě kožních defektů a péči o chronické rány. Sobotu a nedělní dopoledne naplnily tradiční bloky, zpravidla inspirované hlavním tématem kongresu – intenzivní medicínou. Úvodní blok logicky s vazbou na farmakoterapii pacientů s covid -19, včetně sdělení o roli klinického farmaceuta na JIP. Nesmírně nás těší široká účast farmaceutických asistentů, letošní dvouhodinový blok si atraktivitou svých sdělení řekl o prodloužení časové dotace na příští rok. V panelové diskuzi vedle aktualit ke covid-19 zazněla také podrobná prezentace základních principů finalizované koncepce Nemocniční farmacie. Následovaly paralelně postavené bloky přípravy IPLP a klinické farmacie, které letos mohli účastnici díky virtuálnímu streamu navštívit oba – jeden prezenčně a druhý z pohodlí domova. Nedělní finální fázi programu obstaraly bloky onkologické farmacie a volných sdělení, letos s rekordní účastí auditoria.


Snad to nebude znít neuctivě k ostatním přednášejícím, ale jsem přesvědčený, že hluboko do paměti všech účastníků se zapsala hned úvodní přednáška profesora MUDr. Pavla Ševčíka, CSc., přednosty Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN Ostrava s názvem Co nás (ne)naučil korunovaný virus. V době exponenciálně rostoucích počtů covid pozitivních pacientů a plnících se kapacit nemocnic nemohlo být myslím úvodem aktuálnější téma. Zakončeno bylo dlouhotrvajícím potleskem, každému z nás zůstalo v hlavách spoustu bodů k za­myšlení, a to i díky nezvykle vysoké míře emocí, kterými bylo sdělení protknuto.

A s čím vykročíme do druhého čtvrtletí našich kongresů?

• S novým organizačním týmem. Letošní kongres byl posledním pod taktovkou dlouholetého předsedy organizačního výboru PharmDr. Marka Lžičaře. Marku, děkujeme!

• S inovovaným schématem odborného programu, které bude výsledkem práce týmu kolegů pod vedením PharmDr. Kamila Hrubého, Ph.D.

• S největší pravděpodobností i v dalších letech s hybridní formou kongresu.

• S novou lokací: 11.–13. 11. 2022 se v počtu co nejhojnějším potkáme v Ostravě.

• Věříme, že s mnohými z vás!

Do nového roku s novým názvem sekce – Sekce nemocniční farmacie ČFS

Proč?

25. kongres se nám jevil jako ideální příležitost ke změně současného názvu – Sekce nemocničních lékárníků nebo jen familiárně „nemlek“. Nově navržený název – Sekce nemocniční farmacie – vnímáme jako reakci na vývoj, který nemocniční farmacie za posledních 30 let v nemocnici zaznamenala. ­Výraznou část svých pracovních aktivit farmaceuti přesunuli i mimo pracoviště nemocniční lékárny, což názorně ilustruje i program našich kongresů. Změnou názvu se také sjednotí názvy sekcí ČFS – viz např. Sekce klinické farmacie, Sekce sociální farmacie atd. My jsme se doteď svým názvem trochu vymykali. Podobnou terminologii, farmaceut místo dosavadního označení lékárník, uplatnilo ostatně i Ministerstvo zdravotnictví ČR v ­poslední novele zákona o návykových látkách.

Jsme rádi, že náš návrh na změnu názvu na svém zasedání 12. 11. 2021 schválil také výbor ČFS ČLS JEP.

Mgr. Michal Hojný



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2021 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#