#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Antibiotický týden v režii Pracovní skupiny pro PR


Autoři: Lánová Ivana;  Orendášová Veronika
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 12, s. 23

Členové pracovní skupiny pro PR (public relations) a komunikaci se rozhodně nenudí. Nikdy nemůžeme říci, že máme hotovo. Každý den dostáváme od PR agentury Insighters monitoring médií s přehledem nejdůležitějších zpráv uveřejněných ve všech médiích, kde byli citováni členové Představenstva ČLnK, především prezident, viceprezident a tisková mluvčí. Na jejich bedrech leží velká část práce naší skupiny, protože oni jsou v každodenním styku s novináři. Ale ani ostatní členové nezahálí. Denně jsme všichni v kontaktu a komunikujeme přes portál představenstva v aplikaci Freelo. Pravidelně máme online schůzky a domlouváme se na postupech, jaké zvolíme pro reakce na již zveřejněné zprávy týkající se lékárenství a při komunikaci konkrétních témat.

Jednou z nedávných aktivit, kterou jsme se intenzivně zabývali, byl Antibiotický týden v prostředí lékáren. Kampaň probíhala v týdnu od 15. do 21. listopadu. Přípravy byly opravdu komplexní a začaly už s předstihem několika měsíců, aby se vše stihlo a tištěné materiály byly včas v každé z přihlášených lékáren. Antibiotický týden již dvanáct let upozorňuje na nebezpečí vzniku a rozvoje antibiotické rezistence. Letošní ročník byl zaměřen na antibiotika pro děti.

V pracovní skupině jsme se domluvili, že součástí kampaně budou praktické pomůcky pro lékárníky, plakát pro zapojené lékárny a také grafické materiály pro LCD displeje, a že kampaň bude prezentována i na portálu Lékárnických kapek a na sociálních sítích. Na přípravě materiálů se velkou měrou podílely Michaela Bažantová, Ivana Lánová a Veronika Orendášová. Protagonistkou kampaně se stala Veronika Orendášová. Fotografie, na které ředí antibiotický sirup, krásně podtrhla roli lékárníka. Samozřejmostí byla i tisková zpráva, na které s námi spolupracovala předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost MUDr. Ilona Hülleová. Naší tiskové konference se účastnila další dětská lékařka, MUDr. Hana Cabrnochová. Tiskové zprávy a tiskové konference jsou určeny novinářům, kteří takto získané informace přebírají a následně z nich citují ve svých článcích.


Letošní praktické pomůcky pro lékárníky zahrnovaly etikety pro pokyny vydávajícího lékárníka na antibiotické sirupy a také tabulku ředění antibiotických sirupů. Tabulka pro ředění je opravdu praktická, navíc zalaminovaná a omyvatelná, a proto naprosto vhodná do prostor přípravny lékárny. Před samotným vznikem těchto materiálů, probíhala mezi členy pracovní skupiny intenzivní e-mailová korespondence a telefonická i online komunikace, aby bylo vše doladěno a odsouhlaseno do finální podoby. Nutná byla pomoc grafiček, které dokázaly naše myšlenky hezky vizuálně zpracovat. Logistika zahrnovala zajištění tisku, přípravu materiálů pro jednotlivé lékárny a v neposlední řadě také oslovení lékárenských distributorů o pomoc s rozvozem.

Do kampaně se letos přihlásilo 1 129 lékáren. Ne všechny zapojené lékárny požadovaly i tištěné materiály, což někteří lékárníci z těchto lékáren následně shledali jako velké mínus. ČLnK však na svých stránkách všechny vytvořené materiály uveřejnila, a každý člen Komory má možnost si je z webu stáhnout a kdykoli použít. Etikety pro pokyny na antibiotické sirupy je možné kdykoli v lékárně dotisknout podle potřeby na běžně používané archy samolepek.

Z ohlasů, které máme, je vidět, že se materiály povedly a jsou pro lékárníky praktickou, téměř každodenní pomůckou.

Ivana Lánová a Veronika Orendášová


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2021 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#