#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poštovní známky vydané u příležitosti mezinárodního kongresu pro dějiny farmacie v Praze


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 10, s. 33

V září 1971 se v Československu konal 20. mezinárodní kongres pro dějiny farmacie. Bylo to jediné plnohodnotné setkání historiků farmacie „kapitalistického“ Západu a „komunistického“ Východu v období studené války. Zúčastnilo se ho 550 osob z 30 zemí, zaznělo 64 přednášek. Jednou z doprovodných událostí kongresu bylo vydání oficiální emise šesti poštovních známek.

Československá známková tvorba měla tehdy již vysokou úroveň, podílelo se na ní mnoho vynikajících výtvarníků i rytců. Pro vydavatele, jímž byla státní společnost Československá pošta, se jednalo o zajímavou příležitost, jak prezentovat socialistickou známkovou tvorbu. Farmaceutická témata do té doby ještě nikdy nebyla na československých známkách ztvárněna.

Vydání poštovních známek s tématikou kongresu bylo schváleno v červnu 1970. Požadavkem bylo spojit námět z historie farmacie s květenou a faunou, aby byly známky dobře prodejné. Návrhy měl předložit organizační výbor kongresu. V říjnu 1970 bylo rozhodnuto vydat známky v šesti hodnotách. Návrhy zpracoval grafik Jaroslav Lukavský (1924–1984).

Lukavský vyšel ze starší emise sedmi známek z roku 1965, které navrhl Karel Svolinský (1896–1986). Na nich byly zobrazené léčivé rostliny. Stylizace a výtvarné zobrazení rostlin je tak velmi podobné.

Původní koncepci známek z roku 1965 doplnil Lukavský o předměty charakteristické pro farmacii. Během přípravy navrhl Lukavský několik variant známek. Některé z nerealizovaných návrhů jsou dodnes ceněné mezi sběrateli.

Emise vyšla 20. září 1971, v první den kongresu, a obsahuje tyto motivy: známka v hodnotě 30 haléřů – podběl lékařský s dřevěnými lékárenskými stojatkami; 60 haléřů – růže šípková s porcelánovou stojatkou a lahví; 1 československá koruna – hlaváček jarní s váhami a kopistkou; 1 koruna 20 haléřů – kozlík lékařský s hmoždíři; 1 koruna 80 haléřů – čekanka obecná s destilační aparaturou (alembikem); 2 koruny 40 haléřů – blín černý s mlýnkem a třenkou s těrkou. Ve sběratelském systémovém řazení československého nakladatelství filatelistické literatury POFIS dostaly známky pořadové číslo 1914–1919. Známky byly vyrobené technikou rotačního ocelotisku v kombinaci s hlubotiskem. Tisková forma obsahovala 2x 50 známek.

Emise z let 1965 a 1971 spojuje jméno rytce Ladislava Jirky (1914–1986). Vyryl všechny známky v roce 1965 a dvě v roce 1971 (30 h a 1 Kčs 80 h). Dalšími rytci byli Bedřich Housa (1926–2020), který ryl známky 60 h, 1 Kčs 20 h a 2 Kčs 40 h a Miloš Ondráček (1936–), který ryl známku 1 Kčs.



Kromě známek připravila Československá pošta i tři obálky prvního dne ozdobené jedním ze tří motivů (lékárenské lahve, destilační aparatura nebo stojatka s váhami a hmoždířem). Přímo v kongresové budově zřídila Československá pošta zvláštní dočasnou poštovní přepážku, kde se bylo možné známky s obálkami zakoupit a orazítkovat speciálním příležitostným razítkem.

V Československu již nevznikly žádné další známky s farmaceutickou tematikou. Emise z roku 1971 tak zůstává jedinou.

Za spolupráci a poskytnutí obrazových materiálů děkujeme Poštovnímu muzeu a České poště, s. p.

Ladislav SVATOŠ, Richard R. SENČEK, Ladislava VALÁŠKOVÁ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2022 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#