#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zemplínské lékárnické dny


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 10, s. 20

Zemplínské lékárnické dny se konají jako memoriál doc. RNDr. Jozefa Seginka, Ph.D., významného rodáka zemplínského regionu, bývalého děkana Farmaceutické fakulty UK Bratislava, který osobně zahajoval 1. ročník Zemplínských lékárnických dní v roce 2003 v Trebišově. Pořadatelství pravidelně rotuje mezi východoslovenskými městy Michalovce, Trebišov a Humenné.

Devatenáctý ročník tradiční vzdělávací akce vyšel právě na Humenné ve dnech 23.–24. září 2022. Pořádající organizací byla Místní lékárnická komora Humenné--Snina-Medzilaborce, jejímž předsedou je PharmDr. Ondrej Sukeľ, který je zároveň i prezidentem Slovenské lékárnické komory a do videopozvánky na akci použil citát z knihy o vynálezech lékárníků, Lékárníci mění svět: „Lékárník je člověk, který vždy ví, co má dělat a nikdy si nenechá ujít příležitost, aby se pokusil být ještě lepší.“

Ano, každý lékárník ví, o čem je jeho profese, a chce se v ní zlepšovat. Prohloubit a rozšířit své znalosti přijeli také účastníci 19. ročníku Zemplínských lékárnických dnů. Není ambicí časopisu reprodukovat celý bohatý program konference, pro české čtenáře jsme vybrali to nejzajímavější a věřím nejrelevantnější.

Pozvání na akci přijal prezident České lékárnické komory Mgr. Aleš Krebs, Ph.D. V příspěvku „Novinky v lékárenství v ČR, co se můžeme naučit jeden od druhého“ představil aktuální stav českého lékárenství, včetně poznatků z období covid-19, dosavadní vývoj a návrhy na změnu v odměňování lékáren, budoucnost očkování v lékárnách a také současný přehled ( ne)dostupnosti léčiv.

Zajímavé srovnání nabídly další dva příspěvky. MUDr. Ondřej Zahornacký, Ph.D., pohledem infektologa vyhodnotil, co přinesla pandemie covid-19, jak se vyvíjela, jaký je současný stav a co nás ještě čeká. V navazujícím sdělení se PharmDr. Miroslava Snopková, PhD. pokusila odpovědět na otázky, jestli a kdy se očkování stane součástí práce lékárníka na Slovensku. Za zmínku stojí i věty, kterými byl příspěvek Dr. Snopkové uveden: „Slovo očkování bylo v roce 2021 osmým nejvyhledávanějším slovem na Googlu, a přesto si mnoho lidí stále neuvědomuje, že je to výsada 21. století.“

Lékárny jako nejdostupnější zdravotnické zařízení v posledních letech velmi výrazně potvrdily svou schopnost reagovat na potřeby společnosti. Jak se lékárna může stát, a v některých případech se již stala, místem pro diagnostické postupy, vysvětlili účastníkům přímo ze své praxe Mgr. Peter Jeník a PharmDr. Milota Beslerová. Kromě teoretického přehledu měli účastníci konference, a dokonce i humennská veřejnost, možnost nechat si pracovníky lékárny stanovit hodnotu protilátek po prodělaném onemocnění covid-19, hladinu protilátek po očkování, hladinu vitaminu D nebo lipidový profil. Rozhovor s doktorkou Beslerovou, včetně úskalí při zavádění této služby do lékárny, plánujeme uveřejnit v některém dalším čísle časopisu.


Nejen individuální přístup k léčbě pacienta, ale v dnešní době i rostoucí poptávka po náhradách chybějících léků otevírá diskusi o individuální přípravě léků. Současný stav individuální přípravy léčiv ve veřejné lékárně a moderní přístrojové vybavení představili PharmDr. Ondrej Franko a PharmDr. Jana Mašlárová.

Dalším českým přednášejícím byl PharmDr. Jan Martin, Ph.D., který se zaměřil na synergické účinky tradičních bylinných směsí.

Vynálezy lékárníků a jak jimi lékárníci měnili (a změnili) svět, na konferenci představil PharmDr. Stanislav Havlíček, který v doprovodném programu konference společně s PharmDr. Miroslavou Snopkovou, Ph.D., proděkankou Farmaceutické fakulty UK v Bratislavě, přijal pozvání na besedu se studenty Gymnázia arm. gen. L. Svobody v Humenném. Se studenty mluvili o možnostech studia farmacie, ale také o následném uplatnění lékárníků například mezi vynálezci nebo na misích Lékařů bez hranic.

Poprvé v historii se Zemplínských lékárnických dnů účastnil také prezident Slovenské lékařské komory. MUDr. Pavel Oravec seznámil účastníky s postavením Lékařské komory ve zdravotnictví a její vizí.

Ze závěrečného hodnocení akce chci zdůraznit nejdůležitější: „Evropské normy ukazují, že lékárníci mají v systému zdravotní péče důležité místo, a věříme, že soustavná práce přinese výsledky. Výzvy, kompetence a zejména motivace lékárníků jsou určujícími faktory, které ovlivní směr, kterým se bude farmacie na Slovensku ubírat ke zlepšování výkonu profese, ale také tempo, jakým se k němu dostane.“

Pro české lékárenství to platí úplně stejně.

Lenka VASIĽOVÁ

Ředitelka sekretariátu Slovenské lékárnické komory

Koordinátorka celoživotního vzdělávání lékárníků

Redakční úprava

Stanislav HAVLÍČEK


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek WEBINÁŘ
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2022 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#