#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 10, s. 36

Solanum nigrum L. – lilek černý (Solanaceae – lilkovité)

Jednoletá, až 50 cm vysoká bylina, s přímou nebo poléhavou lodyhou. Plodem je černá až černofialová bobule. Běžně se vyskytuje v Evropě, kromě Skandinávie, dále ve Střední Asii, Indii, Číně a Japonsku, v Africe zasahuje do Nigérie a Somálska. Zavlečena byla do Astrálie a USA. Rostlina je mírně toxická, přesto lze plody některých variet a odrůd nakládat a konzumovat.

Synonyma: Solanum nigrum var. americanum, Solanum nigrum var. humile

Obecný název: Black Nightshade (angl.), Mokoi (hindi), Schwarze Nachtschatten (něm.)

Sbíraná část: fructus, herba, radix

Droga: Solani nigri herba

Obsahové látky: v nati a nezralých plodech steroidní glykoalkaloidy s převahou α-solaninu (aglykon solanidin), dále solasonin (aglykon solasodin), solamargin a příbuzné baze. Ve zralých plodech obsah α-solaninu a solasoninu klesá a do černa jej zbarvují anthokyany. Steroidní saponiny uttrosid A, B a degalaktotigonin. V celé rostlině fenolové sloučeniny: flavonoid rutin (aglykon kvercetin), volná kyselina galová, katechin, epikatechin i třísloviny obou typů, kyselina kávová a její deriváty. Dále glykoproteiny, polysacharidy, kumarinové deriváty, steroly β-sitosterol a stigmasterol. V oleji ze semen estery nasycených i nenasycených mastných kyselin palmitové, stearové, olejové a linolové.

Účinky a použití: v ajurvédské medicíně je nálev z listu aplikován při horečkách, potížích GIT včetně úplavice, zánětů jater i žloutenky, plody při astmatu, jako projímadlo, ale i ke zlepšení chuti k jídlu, šťáva vylisovaná z čerstvé rostliny při kožních ekzémech a vředech. V Africe je nať upravována jako špenát po varu se solí a opakovaném vylití vody pro odstranění toxických látek.

Odborné studie: Extrakty z listu vykazují antibakteriální účinky v případě druhu Escherichia coli a Staphylococcus aureus i antifungální u druhu Trichophyton mentagrophytes (původce dermatofytózy Tinea corporis). Lihovodné extrakty z nati i plodů vyvolávají u potkanů antidiabetické účinky srovnatelné s metforminem. Preventivně podaný extrakt z plodů má antioxidační (zháší volné radikály) i antiulcerační účinky v případě experimentálních žaludečních vředů vyvolaných u potkanů acetylsylicylovou kyselinou. Hepatoprotektivní účinky vodného extraktu aplikovaného potkanům souběžně s experimentálním poškozením jater tetrachormethanem se projevily snížením sérových hodnot enzymů ALT, AST, ALP a také celkového bilirubinu. Navíc byl in vitro zjištěn i účinek proti viru hepatitidy C. Solanum nigrum je zkoumáno v souvislosti s možností léčby infekce covid-19. Flavonoidy, steroidní saponiny i steroidní glykoalkaloidy patří k látkám schopným interagovat s ACE 2 receptory, blokovat spike glykoprotein koronaviru SARSCoV- 2, inhibovat replikaci viru, bránit cytokinové bouři a zánětům. Cytotoxicita a protinádorová aktivita methanolového extraktu z plodů byla testována na buněčných liniích HeLa (karcinom děložního hrdla) a je spojována s glykoalkaloidy, které vykazují cytotoxicitu i proti buněčným liniím H1299 – (lidský nemalobuněčný karcinom plic), HCT 116 – (karcinom tlustého střeva) a MCF-7 (lidský karcinom prsu). Nově izolovaný solanin A účinkuje u buněčných linií MGC 803 – (lidský karcinom žaludku), Hep G2 – (lidský karcinom jater) a SW 480 – (lidský adenokarcinom tlustého střeva). Protizánětlivé účinky extraktu souvisí s inhibicí indukovatelné syntázy oxidu dusnatého (iNOS), cyklooxygenázy-2 (COX2), tumor nekrotizujícího faktoru-α (TNF-α), interleukinu-6 (IL-6) a interleukinu-1β (IL-1β). Izolovaný α-solanin a příbuzné alkaloidy patří mezi parasympatolytika. Dříve byly aplikovány při léčbě epilepsie. Popisované toxické účinky lilku černého spojené s tachykardií, pocením, nevolností a zvracením odpovídají hlavně kombinaci působení alkaloidů a saponinů. Právě nově izolovaný steroidní saponin uttrosid B vykazuje silnou inhibici proliferace buněčných linií Hep G2 – (lidský karcinom jater) a steroidní saponin degalaktotigonin významnou indukci apoptózy buněčných linií PANC1 (karcinom pankreasu) a A549 (lidský plicní adenokarcinom). Extrakty z plodů omezují průjem vyvolaný u myší ricinovým olejem. Larvicidní účinky extraktu z listů byly zjištěny v případě tropického komára Culex quinquefasciatus, přenašeče viru Zika a flaviviru způsobujícího Západonilskou horečku. Protizánětlivé účinky extraktu z nati jsou využívány při zevní léčbě herpetických infekcí a psoriázy.



Dávkování: denní dávka: odvar z 1–3 g sušené nati bez plodů v 200 ml vody. Aplikace per os nebo formou obkladů.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství (teratogenita solaninu u zvířat) a laktace, nepodávat malým dětem.

Interakce: perorální antidiabetika.

Hlavní zdroje: AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs.com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future; PubChem Compound, Toxnet.

PharmDr. Miloš POTUŽÁK

Obrázek: J. G. Sturm 1796 (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek WEBINÁŘ
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2022 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#