#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

SVĚTOVÉ DNY ZDRAVÍ listopad


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 10, s. 38-39

Na měsíc listopad nepřipadá žádný ze světových dní zdraví vyhlašovaných WHO. Z jiných mezinárodních dní souvisejících se zdravím to jsou Světový den pneumonie, Světový den nevidomých, Světový den diabetu, Světový den předčasně narozených dětí, Světový den boje proti chronické obstrukční plicní nemoci. Z dalších světových dní uveďme Světový den karcinomu pankreatu, Světový den STOP dekubitům aj. Z jiných jmenujme například Mezinárodní den mužů a Měsíc mužského zdraví, tzv. Movember, Dny/týdny informovanosti o antibioticích, Mezinárodní den výživy a Světový den pupečníkové krve.

Mezinárodní týden povědomí o vícečetných porodech (International Multiple Birth Awareness Week, IMBAW)

Mezinárodní týden povědomí o vícečetných porodech vyhlásila v roce 2010 Mezinárodní rada organizace pro vícečetné porody (International Council of Multiple Birth Organizations, ICOMBO). Koná se v prvním listopadovém týdnu jednou za dva roky a témata se vybírají na předchozím kongresu dvojčat a vícerčat.

Jejich přehled uvádíme níže.

Rok      Téma

2010      Deklarace práv a potřeb dvojčat a vícerčat.

2012      Školní zařazení vícerčat – oddělit či neoddělit?

2014      Pomáhat našim vícerčatům vyniknout jako jednotlivcům.

2016      Dospívání u vícerčat: přechod od dítěte k dospělému ve vícerčatovém vztahu.

2018      Výzkum s vícerčaty je přínosem pro všechny.

2020      Budování globální komunity: Obhajoba práv vícerčat.

2021      Spolupráce: Společně je nám lépe / Spolu nám to půjde lépe.

Vize, poslání, hodnoty a cíle ICOMBO

ICOMBO je dobrovolná organizace (její logo je v záhlaví příspěvku), která se zasazuje o práva vícerčat. Stará se o to, aby byly pochopeny a uspokojeny jedinečné potřeby vícerčat, dětí, dospělých a jejich rodin. Na vizi navazuje formulování poslání – celosvětově spolupracovat na zvyšování povědomí o jedinečných zdravotních, vzdělávacích, emocionálních a sociálních potřebách všech vícerčat a jejich rodin a vytvářet sítě, aby bylo dosaženo pozitivních výsledků v oblasti zdraví, pohody a vzdělávání a aby podpořily inkluzi a zajistily ochranu před jakoukoli diskriminací. Staví přitom na hodnotách, jakými jsou začlenění, spolupráce, profesionalita, vedení a obětavost. Ty jsou uplatňovány při dosahování cílů, jimiž jsou:

- podporovat zásady uvedené v Deklaraci práv a prohlášení o potřebách dvojčat a vícerčat,

- poskytovat informace, poradenství a podporu členským organizacím a rodinám s vícerčaty,

- budovat kontakty se skupinami vícerčat po celém světě a organizacemi a odborníky, kteří mají význam pro komunitu vícerčat,

- udržovat těsné kontakty se zakládající organizací – Mezinárodní společností pro studium dvojčat (International Society for Twin Studies, ISTS),

- realizovat etické výzkumné projekty ve prospěch vícerčat a jejich rodin, podílet se na nich a šířit jejich výsledky.

ICOMBO (ještě pod názvem COMBO) byla založena na kongresu ISTS v roce 1980 v Jeruzalémě. Na kongresu ISTS v roce 1992 začaly organizace sdružující vícerčata společně sestavovat Deklaraci práv a prohlášení o potřebách dvojčat a vícerčat. Ta byla formálně přijata členy COMBO v roce 1995. Na kongresu ISTS v roce 1998 byla schválena nová struktura řízení COMBO a COMBO bylo ratifikováno jako pracovní skupina ISTS. Na kongresu v roce 2010 se organizace COMBO formálně přejmenovala na Mezinárodní radu organizací pro mnohočetné porody (ICOMBO), aby lépe odrážela svůj celosvětový dosah.

Zde stručně zmiňme iniciativu této organizace v podobě vypracování Deklarace práv a potřeb dvojčat a vícerčat – schválena byla v roce 1995, aktualizována v roce 2010 a naposledy v roce 2020 na pracovním zasedání ICOMBO, které se konalo online. Právům je věnováno sedm článků, potřebám deset.

Posláním deklarace je zvýšit povědomí o zvláštních potřebách vícečetných novorozenců, dětí a dospělých. Je to mezník, podle kterého lze hodnotit a podporovat rozvoj prostředků k uspokojení jejich zvláštních potřeb.

Její význam umocňuje skutečnost, že v některých zemích mýty a předsudky o původu vícerčat vyústily v kulturně podmíněné vyobcovávání anebo zabíjení novorozeňat vícerčat.

Reakcí na uvedené je formulování prvního práva:

- vícerčata a jejich rodiny mají plné právo být chráněni zákonem a právo na nediskriminační zacházení.

Reakcí na skutečnost, že během 2. světové války byla dvojčata uvězněna v nacistických koncentračních táborech a násilím přinucena k pokusům, které způsobily nemoc nebo smrt, je formulování čtvrtého práva:

- jakýkoli výzkum prováděný na vícerčatech nesmí být uskutečněn bez souhlasu a poučení vícerčat nebo jejich rodičů a musí být v souladu s mezinárodními etickými zákony platnými pro pokusy na lidech.

Širší souvislosti

V roce 1924 Liga národů přijala první tzv. ženevskou Deklaraci práv dětí, která poprvé zakotvila skutečnost, že dítě pro svou tělesnou a duševní nezralost potřebuje zvláštní záruky, péči a zvláštní právní ochranu před narozením i po něm. Liga národů byla v roce 1945 nahrazena Organizací spojených národů, která 20. listopadu 1959 vyhlásila Chartu práv dítěte, někdy označovanou jako Deklarace. Její devátá zásada uvádí, že dítě má být chráněno před všemi formami nedbalosti, krutosti a vykořisťování. Konečně bychom mohli ještě uvést poměrně komplikovaný přístup k nenarozenému lidskému plodu a jeho ochraně z hlediska práva, etiky a morálky.

Jak četné jsou porody vícerčat v ČR?

Z tabulky vyplývá, že v posledních pěti letech (celostátní údaje za rok 2021 v době přípravy sdělení nebyly publikovány), kleslo procento porodů vícerčat z 1,5 % na 1,3 % všech porodů.


V roce 2013 se v ČR narodila první paterčata. V roce 2018 čtyřčata (dvaadvacátá čtyřčata u nás narozená od roku 1950). V roce 1974 byly takové porody čtyři. Po dvou čtyřčatech se narodilo v letech 1959, 1987 a 2001.

Ve světě se v roce 2021 v Maroku narodilo 25leté Halimě Cisseové z Mali během jednoho porodu devět dětí, přičemž všechny přežily. Jsou známé další dva případy narození devíti dětí (Malajsie, 1999 a Austrálie, 1971), kdy však žádné z dětí nežilo déle než několik dní.

Situace v ČR

Klub dvojčat a vícerčat, o. s.

Klub dvojčat a vícerčat vznikl v Praze v roce 1995 jako občanské sdružení maminek dvojčat, které cítily potřebu sdělovat si své zkušenosti, řešit problémy společně.

Českomoravská asociace Klubů dvojčat a vícerčat, ČAKDAV

Českomoravská asociace Klubů dvojčat a vícerčat vznikla v roce 2003 jako zastřešující organizace Klubů dvojčat a vícerčat, které samostatně působily v jednotlivých regionech v ČR. Pracovala na bázi svépomocné skupiny a solidarity mezi rodiči dvojčat a vícerčat.

Klub dvojčat a vícerčat, o. p. s., KDaV

Klub dvojčat a vícerčat, o. p. s., (KDaV) vznikl v prosinci 2013 transformací občanského sdružení Českomoravská asociace Klubů dvojčat a vícerčat a ČAKDAV. Zakladatelé a současní zástupci organizace se vrátili k původnímu názvu – Klub dvojčat a vícerčat, který si za dobu své existence získal v odborných kruzích i mezi veřejností dobrou reputaci a více odpovídá současné potřebě.

Literatura u autora.

Doc. RNDr. Jozef KOLÁŘ, CSc.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek WEBINÁŘ
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2022 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#