#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Porada předsedů za časů krize


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 10, s. 11

Se stejně nevyhnutelnou pravidelností jako přichází podzim, přichází každý půlrok i Porada předsedů a předsedkyň OSL. Ta poslední se konala v kongresovém sále pražského hotelu Artemis 17. září. Program byl tradiční a šlo především o osobní kontakt a vzájemné předání informací a aktuálních zkušeností mezi vedením České lékárnické komory a předsedy OSL a dalšími lékárníky.


Se svými zprávami vystoupili prezident Aleš Krebs (o vztazích k ministerstvu, stavu dohodovacího řízení, očkování atd.), viceprezident Martin Kopecký (ePoukaz, vývoj v očkování, kulatý stůl v poslanecké sněmovně a další), Michaela Bažantová (PR od jarní porady, letní kampaně, spolupráce s lékaři), David Ovčaří (samozřejmě komplet Celoživotní vzdělávání, novinky, změny), došlo i na návrhy změn řádů ČLnK, o kterých referoval Jaroslav Maršík. Jednotlivé prezentace můžete najít na webu Komory. Podzimní porada je vždy také trochu o přípravě nadcházejícího sjezdu, jeho programu a očekáváních.

Asi nejdůležitější věcí na podobných akcích je příležitost k diskuzi o všem, co lékárníky v terénu znepokojuje. Letos se samozřejmě diskuze nemohla vyhnout energetické krizi, jak ji lékárny přežijí a co z toho všeho pro lékárníky vyplývá. Budou lékárny zařazeny mezi ostatní zdravotnická zařízení a získají tím určitou ochranu v regulaci cen energií? Budou moci nakupovat energii od „státního dodavatele“ jako nemocnice, záchranky, ordinace? Situace se mění každým okamžikem, nicméně v době konání Porady předsedů se zdálo, že naše aktuální vztahy s ministerstvem zdravotnictví jsou v takovém stavu, že by lékárny měly být zařazeny do tohoto energetického „klubu“.

V diskuzi občas velmi emotivně zaznělo, že ani zastropovaná cena nezajistí některým lékárnám jistotu, že takovou cenu budou schopny dlouhodobě platit a že může dojít k uzavírání lékáren i výdejen. Na pomezí mezi Libní a Karlínem se zase potvrdil fakt, že i když některé věci neumíme řešit teď hned (nebo není v naší moci je řešit vůbec), sdílená starost je poloviční starost a diskuze v takovém širším lékárnickém fóru má smysl.

Zazněl i požadavek, aby Porada předsedů odhlasovala výzvu, že lékárníci jsou znepokojeni současnou situací a v případě nejhoršího vývoje hrozí i zavírání lékáren. O tom bylo dlouze diskutováno, nakonec se došlo k závěru, že přímo z akce žádná výzva nevzejde, ale mluvčí Komory a PR tým připraví na toto téma tiskovou zprávu. Některé informace nebo postoje z diskuze nelze ze strategických důvodů zveřejňovat, ale vaši předsedové OSL je mají.


Diskutovalo se i o tom, jak mají lékárníci v rámci regulovaného trhu s léčivy reagovat na inflaci a obecný nárůst všech nákladů. Tématem se pochopitelně stala i společná přirážka lékárníků a distributorů, možnosti dalšího vývoje v této věci, zaznělo stanovisko Komory i přítomných lékárníků. Každopádně se potvrdilo, jak jsou Porady předsedů důležité pro předávání a komunikaci názorů i strategií vedení ČLnK, které lze sdělovat pouze osobně.

(zpo)


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial
Článek WEBINÁŘ

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2022 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#