#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úroveň dispenzace se v lékárnách (trochu) zlepšila


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 10, s. 14

V dubnu zavítal do sta náhodně vybraných lékáren v rámci celé republiky tzv. tajemný pacient s cílem posoudit kvalitu expediční práce lékárníků a farmaceutických asistentů. Došlo k zopakování průzkumů realizovaných v letech 2010 a 2012. Pro dosažení co nejlepšího porovnání byla zvolena stejná podrobně propracovaná metodika a modelová situace.

Tajemný pacient nejdříve zamířil k táře s požadavkem: „Dobrý den, chtěl bych jeden Paralen“. Přestože se letošní situace v porovnání s rokem 2012 výrazně zlepšila, stále je nutné připomínat důležitost vlastní aktivity lékárníků a farmaceutických asistentů v komunikaci s pacientem a zjišťování všech potřebných informací pro odborné a zodpovědné doporučení vhodného postupu. Po upozornění samotným tajemným pacientem, že se jedná o dvouleté dítě, téměř všichni vydávající doporučili vhodný přípravek a lékovou formu. Nejčastěji se jednalo o čípky a/nebo sirup. Pouze v jednom případě byl doporučen Paralen v tabletách. V 69 % případů upozornili lékárníci nebo farmaceutičtí asistenti na způsob užívání. I v tomto případě jde o významný posun v porovnání s rokem 2012. Nejčastěji bylo doporučeno užívání po šesti hodinách nebo třikrát denně. Na pomyslném třetím místě však zaznělo odkázání na dávkování na krabičce nebo v příbalovém letáku. Je proto třeba připomenout, že je povinností podle vyhlášky o správné lékárenské praxi pacientovi poskytnout informace nezbytné pro správné a bezpečné užívání vydávaných léčivých přípravků a pro jejich uchovávání. V ostatních sledovaných parametrech nebyl zaznamenán významný rozdíl, jen výjimečně zazněly informace o možných kontraindikacích, nežádoucích účincích, návštěvě ošetřujícího lékaře při déletrvajících potížích nebo režimových opatřeních.

Po výdeji následovala druhá modelová situace ve znění: „Mohl bych se ještě zeptat? Jsem diabetik a zároveň chodím na kardiologii s arytmií, takže beru warfarin. V poslední době mě začaly trápit potíže při močení, a šel jsem ke svému praktikovi. Měl dovolenou, ale jeho zástup mi předepsal antibiotika, po kterých mě trochu bolí břicho. Zapomněl jsem se zeptat, jestli se ta antibiotika nějak netlučou s warfarinem, neporadili byste mi? Nemůže mě to bolet po pomerančích?“

Tajemný pacient se s tímto problémem nejčastěji radil s lékárníkem (48 %) nebo se lékárník a farmaceutický asistent vystřídali, nicméně ve 30 % případů konzultoval situaci s farmaceutickým asistentem. Zhruba třetina lékáren by tedy měla ověřit vlastní systém nastavení odpovídání na dotazy pacientů, aby na ně odpovídala osoba odborně způsobilá. V následujících řádcích budou prezentovány pouze odpovědi lékárníků. Celkem se jednalo o 59 případů.

Dotaz, o jaká antibiotika se jedná, položilo 76 % lékárníků. Tajemný pacient měl nejdříve předstírat, že si nepamatuje název antibiotika, abychom si ověřili, zda se lékárník pokusí přes osobní doklad zjistit užívané léky v lékovém záznamu pacienta (LZP). Do lékového záznamu se však pokusilo podívat pouze 12 % lékárníků. Podle statistik SÚKL lékárníci nahlédnou měsíčně do LZP cca ve 400 000 případech, počet nahlédnutí trvale stoupá a lékárníci LZP využívají častěji než lékaři. Zdá se tedy, že se praxe ve využívání LZP mění správným směrem.

Po sdělení informace, že pacient užívá Biseptol, se 53 % lékárníků věnovalo vzájemné interakci s warfarinem. Nelze jistě poskytnout jednoznačně správné doporučení, ale pravdou zůstává, že mezi warfarinem a Biseptolem je významná léková interakce. Biseptol jednak inhibuje izoformu 2C9 cytochromu P450, přes který je metabolizována účinnější S-forma warfarinu, ale také ovlivňuje střevní mikroflóru podílející se na produkci vitaminu K. V důsledku toho je doporučena empirická redukce dávky warfarinu v okamžiku, kdy se zahajuje terapie Biseptolem a INR by mělo být častěji kontrolováno.

Téměř 68 % lékárníků upozornilo pacienta, že by se Biseptol neměl kombinovat s ničím kyselým, případě že by měl být dodržován určitý časový odstup. To však pro Biseptol neplatí obecně. Starší generace sulfonamidových antibiotik se vyznačovala nízkou rozpustností v moči a s tím spojeným rizikem krystalurie, nicméně sulfamethoxazol a jeho metabolity tak významné riziko nepředstavují. Pro snížení rizika krystalurie by pacienti měli udržovat především dostatečný pitný režim, ovocné džusy, ani citrusové, není nutné zakazovat.

Získané výsledky jistě podporují projekt Pracovní skupiny pro zkvalitnění dispenzace, která ve spolupráci s farmaceutickými fakultami, Českou farmaceutickou společností ČLS JEP a spolkem Mladí lékárníci zahájila tvorbu dispenzačních optim. Dispenzační optima budou sloužit jako edukační materiál, na co všechno by se lékárník mohl při expedici zaměřit. Navíc mohou přispět ke standardizaci výdejní činnosti, která se jeví jako více než nutná. Výsledky budou dále diskutovány se zástupci fakult, farmaceutických asistentů a odborných společností, neboť přestože u tajemných pacientů převládal příjemný dojem z milého a vstřícného jednání, po odborné stránce je vždy prostor pro zlepšení.

Expediční činnost je naší vizitkou. Jedná se o činnost, kterou realizujeme jenom my, a proto bychom se měli snažit, aby byla co nejkvalitnější, aby se k nám pacienti rádi vraceli, a my tak mohli podporovat kvalitní dispenzační činností adherenci pacientů k jejich léčbě.

Aleš KREBS

Stanislav GREGOR

Michal HOJNÝ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial
Článek WEBINÁŘ

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2022 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#