#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

45. mezinárodní kongres pro dějiny farmacie v italském Miláně proběhl úspěšně


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 10, s. 32

Ve dnech 7. až 10. září proběhl 45. mezinárodní kongres pro dějiny farmacie. S ročním odkladem, způsobeným pandemií covidu-19, hostila kongres Accademia italiana di Storia della Farmacia v Miláně. Ústředním tématem kongresu bylo Zdraví, krása a pohoda v dějinách farmacie. Největší setkání historiků farmacie se koná pod záštitou Mezinárodní společnosti pro dějiny farmacie, zaznělo zde 87 přednášek a bylo prezentováno 28 posterů. České historiky zastupovala tříčlenná výprava složená se zástupců obou farmaceutických fakult.

Tünde Ambrus z Ústavu aplikované farmacie Farmaceutické fakulty MU v Brně prezentovala téma Life Stories of Selected Pharmacies of the Hospitaller Order of St John of God in Central Europe (Životní příběhy vybraných lékáren špitálského řádu svatého Jana z Boha ve střední Evropě) a připravila s dalšími spoluautorkami dva postery: 70 Years of the Scientific Journal Czech and Slovak Pharmacy (70 let časopisu Česká a slovenská farmacie) a Essential Oils as Pharmaceutical Substances – a Historical Review (Esenciální oleje jako farmaceutické látky – historický přehled).

Ladislav Svatoš a Ladislava Valášková z Českého farmaceutické muzea, střediska Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové, připravili přednášku a poster, obojí s přesahem do výtvarné a filatelistické oblasti. Prezentovali přednášku o dějinách farmaceutického exlibris v českých zemích Beauty in Books. Pharmaceutical Ex-Libris Bookplates within the Territory of the present-day Czech Republic (Krása v knihách. Farmaceutické exlibris na území dnešní České republiky) a ve spolupráci s Richardem R. Senčekem ze Slovenského báňského muzea poster věnovaný jediné československé emisi poštovních známek s farmaceutickou tematikou Postage Stamps Issued on the Occasion of the 1971 International Congress for the History of Pharmacy in Prague (Poštovní známky vydané u příležitosti Mezinárodního kongresu pro dějiny farmacie v Praze v roce 1971). Poster byl v soutěži oceněn 3. místem.

Příští kongres farmaceutických historiků se bude konat v roce 2024 v srbském Bělehradu.

Ladislav SVATOŠ

Ladislava VALÁŠKOVÁ

České farmaceutické muzeum


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2022 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#