#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

PRÁVNÍ PORADNA


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 10, s. 32

Kolegyně pracuje na nukleární medicíně jako farmaceut – příprava léčiv, tak by ani nemusela mít úvazek 0,2 v lékárně, aby u ní nedošlo k přerušení výkonu povolání?


Podle § 12 odst. 2 z. č. 95/2004 Sb. platí: Za přerušení výkonu povolání farmaceuta se považuje pro účely tohoto zákona i výkon povolání farmaceuta v rozsahu nižším, než je jedna pětina stanovené týdenní pracovní doby. To znamená, že úvazek 0,2 je ještě dostatečný k tomu, aby se nepovažoval za přerušení výkonu povolání farmaceuta. Kolegyně by se s tímto úvazkem doškolovat po šestiletém přerušení nemusela. S menším ano, ale činnost spočívající v přípravě léčivých přípravků na oddělení nukleární medicíny je výkonem povolání farmaceuta, takže u ní k přerušení výkonu povolání tak jako tak nedochází.

Pokud naše lékárna vyprodukuje méně než 600 kg nebezpečných odpadů, nemusí podávat roční hlášení. Platí to i pro čtvrtletní hlášení krajskému úřadu?

Ne, neplatí. Čtvrtletní hlášení se podává při sebemenším množství odpadů z léčiv převzatých od pacientů. Otázka je jen, zda se hlášení podává, není-li takový odpad žádný. V zákoně ani vyhlášce to není přímo řečeno. Protože čtvrtletní hlášení má obsahovat údaje o množství odpadu léčiv z domácností, který provozovatel lékárny předal do zařízení pro nakládání s odpady, lze dovodit, že pokud nepředal nic, pak hlášení za dané čtvrtletí podávat nemusí. Na druhou stranu tím ale nenaplní podmínku podání všech čtyř hlášení za všechna čtvrtletí roku, což pro něj znamená povinnost zahrnout odpad z léčiv od pacientů do limitu 600 kg a při jeho překročení i do ročního hlášení. Pokud vím, někteří provozovatelé to řeší tak, že „nulové“ čtvrtletní hlášení s nulou nepodávají a dělají to až v dalším čtvrtletí spolu s již nenulovým hlášením, takže podají dvě, z nichž to nulové se zpožděním zpětně.

Mgr. MUDr. Jaroslav MARŠÍK

advokát, právní poradce ČLnK


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek WEBINÁŘ
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2022 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#