#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kdo je Komora?


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 3, s. 4

Dne 8. února 2023 dokončil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) sektorové šetření v oblasti distribuce léčiv. Účelem sektorového šetření, které ÚOHS prováděl v letech 2021–2022, bylo zjistit stav hospodářské soutěže na trzích velkoobchodní a maloobchodní distribuce humánních léčiv, hrazených z veřejného zdravotního pojištění a vydávaných na lékařský předpis, na území ČR se zaměřením na vliv přímých distribučních systémů na hospodářskou soutěž. V rámci šetření ÚOHS oslovil i Českou lékárnickou komoru (ČLnK, Komora), která mu předala obsáhlý materiál i s konkrétními případy nedodání léčivých přípravků do lékáren.


PharmDr. Martin KOPECKÝ, Ph.D., viceprezident ČLnK

Závěr šetření ÚOHS není pro lékárny nijak příznivý. Ve výsledku by doporučení ÚOHS měla dlouhodobý negativní dopad na kvalitu veřejného zdraví, dostupnost léků a rozpočet veřejného zdravotního pojištění. Zcela mimo původní zájem šetření ÚOHS ve své zprávě doporučuje rozvolnění pravidel pro prodej léků na předpis, sen mnoha podnikatelů z e-commerce – zásilkový výdej bez vazby na kamennou lékárnu. Dne 28. února vydal ÚOHS úplnou verzi zprávy, která má více než 100 stran. Naleznete ji zde https://1url.cz/Dr5uH.

Po zveřejnění „Doporučení Úřadu směřující k podpoře soutěže a vyšší míře transparentnosti ve farmaceutickém sektoru“ ČLnK rychle reagovala vyjádřením, které zveřejnila na svých webových stránkách. Tím ovšem takové reakce nekončí. Jde pouze o dílčí krok, na který navazuje zaslání vyjádření do médií, konkrétním novinářům atd. To vyvolává vždy dotazy novinářů, kteří poté buď doplňují již publikované články, nebo na základě našich nových informací tvoří reportáže v rámci zpravodajských redakcí deníků, online serverů, televizí a rádií. Zásah tiskových zpráv ČLnK bývá podle tématu buď na úrovni zdravotnických médií nebo na úrovní celostátních médií. Díky dlouhodobému budování vztahů s novináři je ČLnK schopna reagovat směrem k veřejnosti i na krizové situace jako byly pokusy o zavedení zásilkového výdeje v minulosti.

Ve veřejném prostoru je Komora brána jako instituce, která zastřešuje lékárníky. Jednak po odborné stránce a jednak jako organizace, která hájí zájmy lékárenského stavu. Být institucí je výhodou – žádosti o vyjádření k nějakému problému chodí od novinářů často. Nejedná se vždy o témata zásadní pro budoucnost profese, často bývají zaměřena i na ryze odborná zdravotní témata. Touto cestou vytváříme v médiích dlouhodobě obraz lékárníka – odborníka na léky a rozvíjíme kontakty na novináře.

Na druhou stranu má statut instituce i nevýhody. Vyjádření představitelů ČLnK jsou brána jako vyjádření politická a některá specifická témata není vhodné otevírat přímo Komorou. Takto vyjádřený postoj totiž mohou novináři vnímat jako lobbing, nikoliv jako snahu o poukázání na problém a jeho řešení.

Je proto důležité, aby i jednotliví členové Komory vyjadřovali své názory na dění v lékárenství. Nejen uvnitř našich uzavřených diskusních skupin, ale především ve veřejném prostoru. V době sociálních sítí je to mnohem snadnější než před lety. Někdy stačí upozornit na nějaký problém nebo nešvar, přidat pár vět, fotku a s trochou ště stí si toho všimne některý z novinářů, který poté kontaktuje Komoru. Pak už je na nás, abychom ve spolupráci s některými členy vysvětlili danou problematiku, ozřejmili naše názory a nastínili naše řešení.

Na sociálních sítích nejsou jenom novináři, ale také politici, kteří se rádi vyjadřují k různým tématům. S nimi nebo s jejich týmy lze také diskutovat na sociálních sítích. Samozřejmostí je slušnost. Tyto diskuse potom vytvářejí podhoubí pro jednání pana prezidenta, příp. moje nebo dalších členů představenstva ČLnK s vedením Ministerstva zdravotnictví (MZd), s poslanci a dalšími lidmi, kteří mohou ovlivnit to, kam se bude lékárenství ubírat. Pokud politici vidí, že mají představitelé Komory stejné názory jako lékárníci, kteří se vyjadřují na sociálních sítích nebo dokonce přímo na otevřených diskusních fórech ve Sněmovně, je naše pozice při vysvětlování našich problémů a návrhů na jejich řešení mnohem jednodušší. I politici a úředníci lépe vnímají problémy, o kterých s nimi mluvíme (např. souvislosti ve vyjádření ČLnK ke zprávě ÚOHS nebo problematika výpadků z pohledu lékáren).

Posun ve vnímání ČLnK jako partnera pro MZd, politiky případně další instituce pozorujeme již delší dobu. Příkladem je současná situace s výpadky léků. Každý den, každá lékárnice a každý lékárník za tárou dokazují, že lékárny jsou jedním ze základních pilířů českého zdravotnictví. Pro své pacienty děláme možné i nemožné. Stejně jako kdykoliv jindy v minulosti.

A stejně jako jindy v minulosti očekáváme, že se dočkáme uznání. Poděkování za naši práci zaznělo několikrát z úst ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. Zásadních jednání se na Ministerstvu zdravotnictví účastní prezident ČLnK Aleš Krebs, jsme zváni do pracovních skupin. Doba se skutečně mění, stejně jako pohled na úředníků MZd na lékárníky. Nelze vše změnit mávnutím kouzelného proutku, ale výsledky, např. v podobě navýšení signálního výkonu z 18 Kč na 24 Kč, jsou důsledkem nového přístupu MZd k lékárníkům.

Samozřejmě není všechno jen růžové. Neusínáme na vavřínech a jsme si vědomi, že se problémy vyplývající z třiceti let volného trhu v regulovaném prostředí lékáren samy nevyřeší. Právě proto je důležitá Komora.

Komora totiž není jeden člověk, jsme to my – lékárnice a lékárníci. Samotný jedinec nemá šanci něco prosadit, ale jako stavovská organizace tuto šanci máme.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2023 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#