#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Účinnost suplementace L-lysinu u recidivujícího herpes labialis


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 3, s. 29

Infekce herpes simplex viry (HSV) jsou v lidské populaci velmi časté a ovlivňují všechny věkové i sociální skupiny lidí. S orální infekcí je spojován HSV-1. Uvádí se, že je jím infikováno 80 % světové populace a zhruba 40 % má opakující se infekce. Herpetické viry jsou neléčitelné a zůstávají dlouho v těle hostitele. Po primární infekci mají viry tendenci ustoupit do lokálních ganglií, kde zůstávají latentní na dobu neurčitou. Za různých podmínek (sluneční záření, oslabená imunita, horečka, stres, akutní onemocnění, aj.) může být latentní genom reaktivován a způsobit produktivní, lytické infekce s typickými klinickými příznaky, jako je tvorba drobných puchýřků na rtu, v okolí úst nebo nosu, provázená svěděním a bolestí, která po 2–3 dnech ustupuje. Úplné vyhojení obvykle nastává do 7 dní.

Lysin je esenciální aminokyselina, jejím přirozeným zdrojem je maso, mléčné výrobky, vejce, luštěniny, droždí a zelenina. Na základě studií na tkáňových kulturách se začalo předpokládat, že rovnováha lysin-arginin může ovlivnit expresi HSV. Reprodukce HSV je inhibována vysokými intracelulárními koncentracemi lysinu a nízkými hladinami argininu. Proteiny syntetizované herpesviry obsahují více argininu a méně lysinu než bílkoviny hostitele. Arginin je nezbytný pro replikaci viru. Lysin je v mnoha ohledech antagonistou argininu. V lidském těle soupeří o přenašeče ve střevě při vstřebávání, v renálních tubulech při reabsorpci a také o transportéry pro vstup do buňky. Lysin navíc indukuje enzym arginázu, která degraduje arginin. V tkáňových kulturách lysin blokuje působení argininu jako růstového faktoru.

Někteří pacienti uvádějí, že konzumace potravin bohatých na arginin, jako je čokoláda, ořechy a semena, u nich způsobuje propuknutí herpes labialis, ale význam argininu ve stravě jako příčinného faktoru doposud nebyl vědecky prozkoumán. Vzhledem k mnoha zdravotním přínosům ořechů a semen se proto zdá nemoudré omezovat tyto potraviny při absenci klinických důkazů, že mají nepříznivé účinky u konkrétní osoby. Přesná role lysinu v prevenci a léčbě herpes labialis není známa. Klinické důkazy účinnosti L-lysinu v prevenci herpes labialis jsou slabé. Deset dostupných klinických studií ze 70. a 80. let 20. století má nízkou výpovědní hodnotu, která spočívá především v tom, že se jednalo o malé studie bez zmínky o statistické síle. Některé studie nebyly dvojitě zaslepené nebo placebem kontrolované, některé trvaly krátce. Někteří autoři neuvádí statistické analýzy nebo informace o designu studie. Podávaná dávka L- lysinu ve studiích se pohybovala od 250 do 4 000 mg/den.

U zkoumaných subjektů nebyl sledován příjem L-lysinu potravou. Na začátku 80. let byl v USA proveden epidemiologický průzkum pacientů s herpetickou infekcí, kteří užívali doplněk lysinu po dobu šesti měsíců. Jeho autorům se podařilo získat odpovědi od 1 543 subjektů. Průměrná užívaná dávka L-lysinu byla 936 mg/den. 84 % dotázaných uvedlo, suplementace L-lysinu snížila frekvenci herpetické infekce a 88 % dotázaných považovalo L-lysin za účinnou formu léčby.

Suplementace L-lysinu se dle dostupných studií zdá být neúčinná pro profylaxi nebo léčbu lézí herpes simplex v dávkách nižších než 1 g/den bez diety s nízkým obsahem argininu a zároveň naznačují, že dávky přesahující 3 g/den mohou snížit míru recidivy a zlepšit symptomy. Studie absorpce u lidí prokázaly, že doplňky stravy s L-lysinem mají rychlost absorpce podobnou té při trávení bílkovin, což naznačuje, že suplementace je účinným prostředkem k nápravě nedostatku lysinu v potravě.

Pro čistý lysin podávaný v obohacených potravinách nebo doplňcích stravy byla pro zdravé dospělé osoby stanovena dávka bez pozorovaného nepříznivého účinku (NOAEL, no observed adverse effect levels) 6 g/den. Informace o bezpečnosti lysinu jsou omezené. V jednom případě se u 44leté ženy rozvinul Fanconiho syndrom, projevující se jako tubulointersticiální nefritida, poté, co užívala 3 g L-lysinu denně po dobu pěti let. Bolesti břicha a průjem se objevily u pacientů, kteří dostávali 10 g/den po dobu pěti dnů. Jiné zprávy buď neposkytují informace o bezpečnosti, nebo uvádějí, že nebyly pozorovány žádné nepříznivé účinky. Suplementace lysinu je kontraindikována u pacientů s onemocněním ledvin nebo jater, protože nemusí být schopni eliminovat velké množství dusíku produkovaného při rozpadu suplementované aminokyseliny. Žádné údaje nepodporují použití lysinu u dětí nebo u těhotných nebo kojících žen. Studie ukazují, že současné užívání lysinu a vápníku může zvýšit absorpci a snížit eliminaci vápníku. Bylo hlášeno, že velké dávky lysinu zvyšují toxicitu aminoglykosidů neznámým mechanismem.

Údaje v odborné literatuře naznačují, že účinnost lysinu na herpes labialis může spočívat spíše v prevenci než v léčbě. Provedené klinické studie nepodporují použití lysinu ke snížení závažnosti symptomů nebo ke zkrácení probíhající infekce.

Mgr. Věra KLIMEŠOVÁ

Laboratoře aplikovaného výzkumu a vývoje společnosti Fytopharma

Zdroj: www.fytoinstitute.eu


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2023 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#