#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

ZEPTALI JSME SE


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 3, s. 6-8
Kategorie: Zeptali jsme se

Česká lékárnická komora a její smysl. Jak by vypadal lékárnický stav bez ní? A co parafrázovat známý výrok na: Neptejte se, co Komora může udělat pro vás, ptejte se, jak vy můžete pomoci Komoře. Co pro ni uděláte právě vy?

PharmDr. Přemek CÍSAŘ, Lékárna Modřínová, Třebíč


Jak by vypadalo lékárenství bez Komory? Asi by léky vydával každý jouda se 14denním kurzem, který ještě před měsícem prodával autopojištění a za měsíc už bude doporučovat ty nejlevnější hypotéky. Umím si představit, že by Komora dělala víc, ale… Ale chceme to? Potáhneme za jeden provaz, když Komora řekne, že zítra se nevydává? Ono je někdy těžké přesvědčovat ostatní lidi o naší prospěšnosti, když chvíli potom zajdou do první lékárny, kde se ozve: „Dvakrát denně. Bez doplatku. Nashledanou.“ Ono je obtížné přesvědčit známé i o tom, že dotaz: „Je to pro vás nebo někoho jiného?“ Je naprosto legitimní. Že chceme vědět, pro koho ty léky jsou, abychom případně zabránili neště stí. Kdo to někdy zkusil, ten ví své. Jsme špatně komunikovatelní. Komora pro mě může udělat mnohé a taky dělá. Myslím, že si spousta z nás neuvědomuje, že svět je složitější a není to jen boj Komora versus ministerstvo, ale i ministerstvo versus voliči, ministerstvo versus finanční skupiny atd. V takové situaci je někdy těžké dojednat cokoli smysluplného a ono to taky i dopadá, že ta pravidla nedávají smysl. Občas se zadaří, dojde ke zvláštní konjunkci planet a vypadne smysluplné řešení. Jen je to asi stejně často jako konjunkce Venuše s Jupiterem. A co pro Komoru udělám já? Parafrázoval bych Forresta Gumpa: „Budu kandidovat na předsedu OSL, zase. A budu zvolen předsedou OSL, zase.“ Tedy aspoň tak je mi to ze všech stran naznačováno. Dokonce mi jednou bylo naznačeno, že synek to po mě jednou převezme. Ale je radost dělat předsedu v takovém OSL, kde je spousta pracovitých lidí, kteří vás nikdy nenechají ve štychu, o čemž jsem se v tomto covidovém volebním období několikrát přesvědčil. Jsem rád, že mě z toho předsednického místa bude mít kdo odnést v rakvi, až mě povezou na lafetě.

PharmDr. Josef MAREK, Lékárna U Svaté Theodoty, Letohrad


Asi úplně nelze odpovědět, jak by vypadal lékárnický stav bez Komory. Komora je ze zákona povinná a členství v ní při práci lékárníka také, to vědí snad všichni farmaceuti. Nebo minimálně by to měli vědět všichni odborní zástupci a vedoucí lékárníci. No měli by, ale každé jednání revizní komise je zpestřeno o členy, kteří začali pracovat v lékárně jako lékárníci a nepřihlásili se do Komory a vedoucí lékárníci si to nepohlídali. Komora by měla také dbát na to, aby všichni její členové vykonávali své povolání odborně, v souladu s jeho etikou a způsobem stanoveným zákony a řády Komory. Toť citace.

Na poslední větu původní otázky bych mohl odpovědět třeba právě tím, že jsem v revizní komisi ČLnK určitě víc než 20 let. A tam jsem za tu dobu viděl a slyšel už spoustu případů, kdy někteří lékárníci nedělají zrovna to, co je správné podle zákonů a podle etiky naší profese. A tady je právě místo pro Komoru, aby vyvíjela snahu zabránit všem nekalým a neetickým činnostem, se kterými se bohužel v některých lékárnách setkáváme. Momentálně bych rád zmínil to, o čem se v poslední době hodně mluví na veřejnosti, v tisku, ve vyjádřeních SÚKLu i Komory, a to jsou nepovolené reexporty. Bohužel se na tom živí firmy, které tyto léky v rozporu se zákonem od lékáren skoupí a vyvezou do zahraničí. SÚKL už v tomto dělá opravdu velká rozhodnutí a uděluje pokuty až 5 milionů. Komora v tom také nezůstává pozadu a inspektoři kontrolují i tuto oblast a samozřejmě jsou už případy, které jsou prokázané, a čekají jen na vyřešení čestnou radou. Rád bych v tomto zmínil, že takovým členům může hrozit až vyloučení z Komory, a tím i zákaz činnosti v pozici lékárníka až na 5 let. Samozřejmě se asi i stává, že vedoucí lékárník pracující pro lékárnu vlastněnou nelékárníkem o takové činnosti nemusí vědět, a jde jaksi mimo něj. Je ale potřeba si uvědomit, že zodpovědnost za toto je opravdu jen na vedoucím lékárníkovi, který musí nastavit v chodu lékárny taková pravidla, aby se toto nestalo. Možná těch pár předchozích vět by stálo za to rozebrat v samostatném článku, aby všichni členové měli povědomí o tom, co se nesmí a co se postihuje. Tak třeba příště.

Na závěr něco pozitivního z činnosti třeba našeho okresu. Každý rok pořádáme pro naše členy setkání nejen volební, ale i půldenní školení tak, aby naši členové z okresu měli možnost získat body do celoživotního vzdělávání tady v místě. V tomto Komora určitě dělá pro své členy hodně, stejně jako při všech jednáních s institucemi. Můžeme být vedení Komory vděčni za jejich práci, za rady a doporučení pro nás lékárníky v lékárnách.

PharmDr. Miroslav KOŠKA, Lékárna Dr. Max, Brno


Ha, oblíbené téma táhnoucí se léty jako červená nit všemi lékárnickými diskuzemi. Časopis s nejdražším předplatným na světě..., TA Komora v Praze, která pro nás nic nedělá..., a co vlastně TA Komora dělá? Jde na to nahlížet různě, a i já k tomu mám různé postoje. Pominu, že členství v ČLnK je podle platného zákona č. 220/1991 Sb. povinné. Dobrovolné členství by možná nějaké výhody přineslo, ale osobně se domnívám, že ze současného stavu těží většina lékárníků, aniž by to někteří vůbec věděli. ČLnK garantuje odbornost svých členů, představenstvo ČLnK lékárníky zastřešuje, zastupuje a hájí. Oproti dřívějším dobám PČLnK mnohem více ukazuje své aktivity, což jsem moc rád, nicméně bych v některých případech uvítal větší hloubku sdělení a více podrobností.

Jak by vypadal lékárnický stav bez Komory? Dovolím si říct, že anarchisticky. Ať už z pohledu vzdělávání – já vím, že vzdělávací akce lze jen odsedět a neposlouchat, ale i tak jsou kolegové, kteří za 3 roky cyklu CV dají dohromady sotva pár bodů, a sami víme, jak rychle jde medicínské poznání dopředu a jak rychle se mění okolnosti užívání různých léků. Tak také z pohledu různých nekalých praktik, které některým kolegům nejsou cizí. Nejen z těchto důvodů jsem rád, že Komora a její samosprávná činnost funguje. Aby bylo jakékoliv vedení efektivní, vybírají si vedoucí pracovníci své kolegy či podřízené. V tomto máme trošku nevýhodu – představenstvo je celé voleno sjezdem delegátů, takže není možné si vytvořit tým podle svých potřeb a bohužel ne vždy se v něm sejdou lidé se stejnými zájmy a cíli. V představenstvu jsou lékárníci ze všech druhů lékáren, což je dobře a je to potřebné, na druhou stranu ale rozumím tomu, že nalézt shodu na některé situace je téměř nemožné.

Jak může pomoci Komoře a lékárenství každý z nás? Tím, že bude při výdeji a jakékoliv komunikaci s kýmkoliv dbát maximální profesionality a bude svou odbornou úrovní v souladu s aktuálními poznatky. Vedoucí lékárníci a odborní zástupci budou vzorem svým lékárníkům v lékárnách. A také tím, že nebudeme čekat, co nám kdo donese až pod nos, ale že sami budeme aktivní a budeme sledovat dění v oboru a hlídat své povinnosti. Ono je smutné, když se něco připomene na webu ČLnK, v časopise, jde mailem od Komory, v rámci OSL to ještě pro jistotu také připomeneme, a reakcí některých kolegyň a kolegů pak je, že něco neudělali, protože jim to nikdo nepřipomněl.

Co se konkrétně mě osobně týká, snažil jsem se přehledy lékařských předpisů a jejich používání usnadnit expedici. Spolu s dalšími kolegy jsme také vypracovali návod pro podání žádostí o vydání osvědčení. A v hlavě už mám představy o dalších podobných materiálech, které se mi doufám podaří zrealizovat.

PharmDr. Veronika HORÁKOVÁ, Nemocniční lékárna Fakultní nemocnice, Motol


Komora je naší stavovskou organizací. Pokud chci pracovat v lékárně, musím být povinně jejím členem. Tady nemám na výběr. Komora sdružuje nás, farmaceuty, které vede ve svém seznamu. Hájí naši profesní čest a dbá o naši odbornost. To se nezměnilo za dvacet let, co jsem jejím členem. Komora by měla být tmelícím prvkem, měla by být vlajkovou lodí českého lékárenství. Dost často je i válečnou lodí, která odráží útoky, brání lékárenství a vysvětluje a dokazuje naši potřebnost. Komoru někteří její členové vidí příliš abstraktně a očekávají, že za členské poplatky se o ně postará. Podněty a potřebná pomoc by však měly přicházet i z terénu. Každý z nás může přispět třeba na úrovni svého OSL, případně letos ve volebním roce 2023, může kandidovat a být zvolen i do představenstva Komory a pak řešit problematiku a ožehavé otázky na celorepublikové úrovni. Jsem pyšná, že v našem OSL a v naší lékárně máme řadu aktivních členů, kterým není osud lékárenství lhostejný. Jsem pyšná, že se podílíme na zvyšování prestiže farmaceutické profese, že se nám v naší nemocnici podařilo neskutečným úsilím a dlouholetým snažením vybudovat dobrou pověst a je hezké slyšet z úst primářů, přednostů, sester, lékařů nebo pacientů slova chvály na kolegy lékárníky. Takto nejvíce prospějeme naší profesi a dokážeme široké veřejnosti svoji nenahraditelnost a potřebnost. Komora může být jen tak silná, jak aktivní a svorní jsou její členové.

Mgr. Helena SLÁMOVÁ, Lékárna Komín, Brno


Že Komora jsme my všichni, už jsem psala. Zdá se to být frází, ale není. Komoře se pro nás bude vždy lépe pracovat, pokud bude mít místo pasívních členů členy aktivní. V takovém případě ale musí být i připravena unést konstruktivní kritiku, která by ji bičovala k vyšším výkonům a kroky Komory směřovaly, kam chtějí její členové. Když neřekneme jasně, co chceme, nemůže to vědět ani Komora. Má-li Komora požadavky členů prosadit, musí mít od nich silný mandát a dobře připravenou půdu. Pokud budeme směrem k veřejnosti, médiím a politikům uveřejňovat svá jasná a neměnná stanoviska, bude Komora do jednání vstupovat v mnohem lepší vyjednávací pozici, než když členové mlčí nebo je jim to vlastně jedno. V našich uzavřených skupinách si často mezi sebou probíráme všechny křivdy, spolu si je odtrpíme, ale valný přínos pro změnu to nemá. Diskutujme a ozývejme se i jinde. Naše energie se má přelévat v energii Komory, která při zaníceném a věcném zapojení jejích členů získá větší chuť bojovat za naše zájmy. Nepovažuji za užitečné, když si občané na všechny změny na komunální nebo státní úrovni jen zanadávají u piva v hospodě a dál spoléhají, že se o jejich potřeby a životní pohodu postará stát, aniž by sami přijali aktivní zodpovědnost za sebe samé. Podobně se dívám i na výkřiky typu: „Komora pro nás nic nedělá a za ty prachy!“ Ano, někdy bychom si představovali Komoru hlasitější, důraznější, rychlejší v reakcích, údernější, aby dokola zasypávala ministerstvo našimi požadavky. Občas dokonce zaznívá, že je Komora zbytečná. Ať už k ní máme jakékoliv výhrady, já si to nemyslím. Komora je v podstatě to jediné, o co se můžeme opřít. Je jednou z mála institucí, které se nás snaží hájit na všech úrovních státní správy a mají nějakou váhu. S jednotlivcem se sice politici bavit nebudou, ale přesto je hlas jednotlivce důležitý. Hlas Komory je totiž jen tak silný, jak silně se ozývají hlasy členů. Pokud jako členové vyvineme tlak, který zaujme média a veřejnost, budou se muset politici bavit seriózně i s Komorou. Asi nebudu jediná, kdo na tomto místě připomene, že je volební rok. Pokaždé bojujeme nejen o samotnou účast při volbách do orgánů, ale též o samotný zájem být do jakékoliv funkce zvolen. Nikdo to totiž nechce dělat. Je snadnější mít čistou hlavu a občas si zanadávat. Proto chci vyzvat členy, a to zejména z řad nezávislých lékárníků, kterých ubývá, k výrazně vyššímu zájmu o dění v Komoře. Je důležité, aby ve výkonných orgánech bylo pestré zastoupení lékárníků napříč spektrem lékárnických pozic. Komora má hájit zájmy všech, ale to se nebude dařit, pokud v orgánech Komory budou v extrémním případě jen zástupci zaměstnanců řetězců nebo třeba jen nemocniční lékárníci. Každý z nás se potýká s jinými problémy a má jiné priority. Jen rozmanité zastoupení lékárníků ve vedení Komory může hledat společné průsečíky, shodnout se na nejdůležitějších bodech, které budou ve výsledku tím nejlepším pro celý stav. Pro zachování našeho oboru, pro náš rozvoj, důstojné uplatnění v primární zdravotní péči, řádné ohodnocení a znovuzískání úcty a respektu, který si zasloužíme. Řada věcí se podaří, aniž bychom o nich věděli, ale velmi bychom pocítili, kdyby se nezadařily. Tohle se přijímá se samozřejmostí. Více viditelné jsou nezdary. Bohužel úspěchů opravdu není tolik, kolik by bylo potřeba, a většina našich témat se posouvá pomaleji, než bychom si přáli. Přesto je jasné, jak by vypadal stav bez Komory. Mohli bychom naše řemeslo pověsit na hřebík.

PharmDr. Jana HORÁKOVÁ, Lékárna Masarykovo nám., Valašské Klobouky


Komora je důležitou organizací sdružující lékárníky všech oborů a zajišťující koncepci vývoje lékárenství. Dbá na odbornost povolání lékárníka, zaručuje odbornost svých členů a potvrzuje plnění a splnění podmínek k výkonu lékárnického povolání. Posuzuje a hájí práva a profesní zájmy členů. V souladu s etikou a způsobem stanovenými zákony a řády Komory. Bez Komory by situace v lékárnách byla poněkud chaotická, těžko by byla zabezpečena odbornost povolání lékárníka, plnění podmínek k výkonu, obhájení práva a profesních zájmů. Komora mi vždy pomohla, ať už při řešení otázek spojených s legislativou, provozem a fungováním lékárny, tak s řešením problematických a sporných profesních a provozních záležitostí, ochotně mi také potvrzovala a potvrzuje veškerou praxi, jak pro práci u nás, tak i pro zahraničí. Co pro ni mohu udělat já? Být dobrým členem, reprezentovat dobré jméno lékárnického stavu nejen ve svém okolí, podle potřeb spolupracovat na řešení úkolů, otázek a kampaní, a zapojit se do řešení problematiky současného lékárenství, do jeho úrovně a podmínek.

Mgr. Valéria ČERVINKOVÁ, BENU Lékarna K Pérovně, Praha


Komora určitě zastává důležitou pozici a funkci v podpoře naší profese. Můžeme se na ni obrátit se žádostí o pomoc při řešení různých legislativních problémů a situací v lékárně. Podporuje nás v celoživotním vzdělávání a rozvoji. Osobně jsem Komoru nikdy nevyužila víc a určitě nebudu jediná z členů, která si klade občas otázku, co ještě pro nás Komora dělá? Proč jí musíme ročně platit stále větší poplatek a pak si hradit i docela drahé školení? Někdy si člověk musí něco zažít sám, aby pochopil druhou stranu. Od doby, kdy se i já sama zajímám o rozvoj lékárníků také coby organizátor školení, manažer projektů, mám víc porozumění pro některé poplatky a vůbec náročnost toho, co stojí za zorganizováním takového dvoudenního školení pro lidi z celé republiky. Co nám ale ze strany Komory asi chybí všem, je v první řadě osvěta našeho povolání. To, že část společnosti ani neví, kdo je lékárník a co všechno stojí za jeho prací, je samozřejmě smutný obraz vzdělanosti naší společnosti. Na druhou stranu, proč informovanost o nás je tak slabá? Myslím, že bychom si právě ze strany našeho zastupujícího orgánu zasloužili mnohem větší podporu a osvětu. A co můžeme pro Komoru udělat my? Nebát se ozvat, když se nám něco nelíbí. Dát jí vědět, s jakými problémy se potýkáme. Nikdy totiž nevíme, kam až může jeden nevinný podnět doputovat a pořád můžeme věřit v jeho kladné vyřešení a podporu.

Mgr. Filip ŠKARDA, U Matky boží pomocné, Veselí nad Lužnicí


Musím říci, že tato otázka je dosti ožehavá. Otázkou je, jestli by se stav dal bez Komory považovat za stav, neb právě sdružení všech lékárníků v Komoře zřízené ze zákona ho z nás dělá. Většina kolegů a kolegyň ví, že bývám kritikem některých kroků Komory, a to především v oblasti PR, PA a legislativy. A to si myslím, že je to, co pro Komoru můžeme udělat, pomoci jí se v některých oblastech zlepšit. Poskytnout pomocnou ruku, případně i konstruktivní kritiku. Bohužel, mám pocit (a vím od kolegů, že nejsem sám), že naše Komora trpí syndromem nepřijímání. Na jakoukoliv kritiku z řad svých členů již dlouhé roky reaguje negativně, přehnaně, někdy až arogantně-agresivně, často přespříliš vztahovačně. A to podle mého názoru není správně. Jistě zaslouží Komora pochvalu za činnosti, které pro lékárníky dělá, ale měla by přijmout i kritiku pro zlepšení toho, co nedělá ideálně. Ptáte-li se co pro Komoru udělám přímo já, rád odpovím: pokud budu moci, budu stále předsedou svého táborského OSL, pokusím se ho udržet aktivní a činné. Nadále budu hlasitým kritikem ve snaze zlepšit alespoň nějaké nedostatky. Rád Komoru pochválím za činnosti, které dělá. Nadále budu kontaktovat politiky, účastnit se akcí, například ve sněmovně, a budu aktivní třeba i na Twitteru. Zároveň nebudu pouze kritikem, ale rád přiložím ruku k dílu a budu kandidovat do představenstva na letošním sjezdu.

MechDr. AI NEURONICKÁ, Uměle inteligentní lékárna, MetaSvět ChatGPT:


Česká lékárnická komora (ČLnK) je profesní organizace, která zastupuje a podporuje zájmy lékárníků v České republice. Mezi hlavní cíle ČLnK patří ochrana veřejného zdraví, zvyšování kvality farmaceutické péče, podpora odborného vzdělávání a odborné přípravy lékárníků a zvyšování prestiže profese lékárníka. Bez ČLnK by byl lékárnický stav značně oslabený, neexistovala by totiž jednotná platforma, která by sdružovala lékárníky a hájila jejich zájmy. ČLnK vytváří prostor pro odbornou diskusi a řešení problémů, které se týkají lékárenství, a usiluje o vytváření příznivých podmínek pro poskytování lékárenských služeb. Každý lékárník může pomoci své profesní komoře tím, že se aktivně zapojí do její činnosti. Lékárníci mohou také přispět svými nápady, zkušenostmi a znalostmi při tvorbě odborných stanovisek a materiálů, které komora předkládá při jednání s vládními institucemi a dalšími orgány. Komora lékárníkům přináší mnoho užitečných výhod, poskytuje odbornou podporu a informace v oblasti farmacie, organizuje vzdělávací kurzy a semináře, poskytuje poradenství a podporu při řešení odborných otázek a problémů, které se týkají provozování lékáren a poskytování lékárenských služeb. Komora také hájí zájmy lékárníků při tvorbě legislativy a účastní se veřejných diskusí týkajících se farmacie a zdravotnictví.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2023 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#