#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 3, s. 30
Kategorie: NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY

Dipsacus fullonum L. – štětka planá, (Caprifoliaceae – zimolezovité)


Dvouletá, až 200 cm vysoká bylina, původní v Evropě, Asii a severní Africe, zavlečena i do Ameriky. Léčebné nebo technické využití mají i příbuzné druhy. Suchý strboul druhu Dipsacus sativus – štětka soukenická, sloužil k ručnímu česání vlasu sukna. Barvené strbouly jsou dnes oblíbenou součástí dekorativních vazeb. V jižní Číně se vyskytující druh Dipsacus asper – štětka drsná, patří k základním rostlinám Tradiční čínské medicíny.

Synonyma: Dipsacus fullonum var. sativus, Dipsacus fullonum var. sylvestris.

Obecný název: Cardaire Sauvage (franc.), Wild Teasel (angl.),Wilde Karde (něm.).

Sbíraná část: folium, herba, radix.

Droga: Dipsaci folium, Dipsaci herba, Dipsaci radix.


Obsahové látky: v listu převažují: z iridoidů kantleyosid, sylvestrosidy III a IV, fenolové kyseliny chlorogenová a 3,5 - dikaffeoylchinová, flavonoidní glykosidy saponarin (aglykon apigenin) a orientin (aglykon luteolin). V kořeni iridoidní kantleyosid, kyselina loganová a loganin, fenolové kyseliny chlorogenová a 3,5 – dikaffeoylchinová a flavonoidní glykosidy saponarin a orientin, stopy silice. V celé rostlině polysacharidy, triterpenové saponiny a monoterpenové alkaloidy. Obsah iridoidů a fenolových sloučenin je v listu vyšší než v kořeni.

Účinky a použití: v tradiční medicíně je nálev z nati nebo kořene aplikován jako diuretikum, dále při dně, zánětech kloubů, osteoporóze, zlomeninách kostí, revmatizmu, plicní tuberkulóze, žaludečních a dvanácterníkových vředech i dalších zánětech GIT, zevně ve formě obkladů na ekzémy, opary, pokožku podrážděnou nadměrným osluněním a na trhliny na rtech, prsních bradavkách a v konečníku.

Odborné studie. Především polyfenoly, tj. flavonoidy a fenolové kyseliny vykazují antioxidační účinky. Alzheimerova choroba, jako nejčastější forma demence, je kromě hromadění amyloidu beta a hliníku i ztrát nervových buněk v CNS, provázena degenerací cholinergních center, čímž je vyvoláván nedostatek acetylcholinu v CNS. Fyziologicky je acetylcholin hydrolyzován acetylcholinesterázou. Reakce probíhá vysokou rychlostí v místě uvolňování i působení acetylcholinu. Zvýšit hladinu acetylcholinu lze omezením jeho degradace působením vhodných inhibitorů acetylcholinesterázy (AChE). V současnosti podávané inhibitory AChE mají ale omezené léčebné využití. Proto je prováděn screening perspektivních rostlinných látek. V jedné ze studií vykazoval extrakt z kořene štětky plané silnější inhibici acetylcholinesterázy než extrakt z listu. Autoři předpokládali, že inhibici způsobily fenolové kyseliny nebo iridoidy. Výsledek podporuje dřívější zjištění, že progresi Alzheimerovy choroby zpomalují antioxidancia a lapače volných radikálů, především některé flavonoidy. Testovány jsou i triterpenové saponiny a alkaloidy z příbuzného druhu Dipsacus asper. Lymeská borelióza je způsobena několika druhy gramnegativní bakterie rodu Borrelia. I v případě léčby antibiotiky se může vyskytnout recidivující chronická forma. Testy s extrakty z listu sice prokázaly in vitro vysokou aktivitu proti latentní formě Borrelia burgdorferi, ale zároveň značnou cytotoxicitu proti myším fibroblastovým NIH/3T3 buňkám. Teprve separované iridoidy sylvestrosidy III a IV vyhovovaly účinností i nízkou cytotoxicitou. Naopak nejvyšší cytotoxicitu měly některé polyfenoly. V dalších testech byla hodnocena cytotoxicita obou iridoidů vůči buněčným tumorózním liniím. Sylvestrosidy III a IV inhibovaly proliferaci buněčných linií MCF-7 a MDB-MD-231 (lidský adenokarcinom prsu), ale jejich cytotoxicita vůči normálním buňkám byla nízká. V jedné ze studií byla prokázána antibakteriální aktivita kořenového extraktu proti druhu Escherichia coli a Staphylococcus aureus. Fibromyalgie je charakterizována jako nezánětlivý myofasciální syndrom s plošnou bolestivostí, svalovou ztuhlostí a výskytem bodů se zvýšenou citlivostí vůči tlaku. Jedná se pravděpodobně o abnormální reaktivitu struktur v míše a mozku vedoucích bolest. Extrakt ze štětky plané přináší uvolnění. Aktivní složky ale zatím nebyly identifikovány. V ČR jsou k dispozici tinktury z různých druhů štětky.

Dávkování: Lymeská borelióza: 3x 15 kapek tinktury do 100 ml vody.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem.

Interakce: nejsou známy.

Hlavní zdroje: AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs.com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future; PubChem Compound; The Plant List Missouri Botanical Garden; Toxnet.

PharmDr. Miloš POTUŽÁK

Obrázek: O. W. Thomé 1885 (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2023 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#