#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Střípky z projektu Tajemný pacient


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 3, s. 25

Díl třetí – vybavení oficíny lékárny

V dubnu 2022 do sta náhodně vybraných lékáren zavítal tajemný pacient s cílem posoudit kvalitu expediční práce lékárníků a farmaceutických asistentů. V sérii příspěvků rozebíráme výsledky šetření sledovaných parametrů, mezi kterými bylo i vybavení oficíny lékárny židlemi nebo jiným sedacím nábytkem pro pacienty.

Je velmi pozitivní, že jsme se oproti roku 2012 v expediční práci zlepšili. Ale kam se nám ztratily židle?

Požadavky vyhlášky na technické a věcné vybavení lékárny jsou následující: Místnost pro výdej léčivých přípravků a zdravotnických prostředků pro veřejnost musí mít minimální plochu 28 m2 a člení se na prostor pro výdej s výdejním místem, prostor pro veřejnost vybavený židlemi a prostor pro konzultační činnost, pokud je konzultační činnost prováděna.

Z 68 lékáren, které měly v roce 2012 prostor pro veřejnost vybavený židlemi, jich v roce 2022 zbylo jen 31. Jde o neznalost vyhlášky nebo židle tolik zdražily? Kolik lékárna ušetří na dvou židlích? Omlouvám se, vtipkuji, i když mi to moc vtipné nepřipadá.

Lékárna je zdravotnické zařízení. Neustále se to snažíme veřejnosti opakovat, nelíbí se nám, že si lidé myslí, že jsme prodejna. Obyčejná prodejna prostor pro veřejnost vybavený židlemi obvykle nemá. Ordinace lékaře ano. Je to přeci logické. Do ordinace a do lékárny chodí pacienti. Někteří jsou nachlazení, jiní mají bolesti, někteří jsou prostě jen staří. V čekárně u lékaře mají čekárnu. U nás v lékárně mají pro případ, že je již stání unavilo nebo nemohou popadnout dech, židle, alespoň dvě. To většinou stačí. Chodí k nám paní Stará. Dělá čest svému jménu, je stará už dlouho, bude jí brzy 90 let. Je zvyklá si hned po příchodu do lékárny sednout k našemu malému stolku. Dá si na něj batůžek, ve kterém dlouho hledá peněženku a doklady. Nenutíme ji jít až k táře, je zvyklá, že k ní přijdeme a léky doneseme. Máme ji rádi a ona nás. Je to to nejmenší, co pro ni můžeme udělat.

Jednou přišla pacientka, které proudem tekla krev z nosu. Kdybychom neměli v oficíně židli, posadili bychom ji na zem? Jsme prostě zdravotnické zařízení a místo, kde stojí židle nebo i stoleček je taková mini čekárna.

Proč mizí židle z lékáren? Snažím se na to přijít. Možná měla lékárna židle polstrované, a ty se špatně dezinfikují. Možná proto je kolegové během covidové pandemie prostě jen uklidili. To by ale vyřešilo zakoupení židlí s omyvatelným povrchem, které lze dobře dezinfikovat. Já ale doufám, že v době, kdy se tajemný pacient objevil v lékárně, židle právě v zázemí dezinfikovala paní sanitářka. Takže je jenom nemohl vidět.

A jelikož je lékárna zdravotnické zařízení a nějaká podobná naše paní Stará se chystá vyzvednout své léky, židle budou připravené v každé lékárně na svém místě.

Jsme přece taková malá ordinace.

Za pracovní skupinu pro zkvalitnění dispenzace

Veronika ORENDÁŠOVÁ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2023 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#