#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Místo reklamního textilu veze Adler do ČR miliony roušek a respirátorů. První letadla již přistávají

25. 3. 2020

Budeš-li hledat pomocnou ruku, najdeš ji na konci svého ramene – tímto citátem Marka Twaina se v současné situaci, kdy nejen ve zdravotnictví, ale v celé zemi chybějí osobní ochranné pracovní pomůcky (OOPP), jež by mohly pomoci zabránit šíření koronaviru SARS-CoV-2 a jím způsobované nemoci COVID-19, řídí mnoho firem. Jednou z nich je i výrobce a distributor reklamního textilu Adler Czech, který díky svým obchodním stykům s Asií dokázal české vládě dojednat dodávku několika desítek milionů kusů ochranných roušek, respirátorů a ochranných obleků. Letadlo s první zásilkou určenou primárně pro zdravotníky dorazí v pátek 27. března. Jak se ke zdravotníkům dostanou a proč se firma rozhodla pomoci, jsme se zeptali zakladatele společnosti Martina Hausenblase.

Obchodnické know-how namísto šití

Váš původní záměr jak pomoci našim zdravotníkům zněl, že budete vyrábět a distribuovat ochranné roušky. Proč se změnil?

Když jsme vyhodnotili, že je na čase, abychom nějak pomohli v situaci, která nastala, přemýšleli jsme nad tím, co můžeme udělat. Napadlo nás, že jako výrobci reklamního textilu máme rozsáhlou základnu, v níž bychom mohli část zaměstnanců, kteří nemají kvůli krizi práci, vyčlenit na šití roušek. To byla naše první úvaha. Ta ovšem zahrnovala představu, která se později ukázala být trochu naivní, že najdeme v České republice výrobce, který nám poskytne materiál pro jejich šití. Druhou naivní představou bylo, že stát vyšle nějaký vojenský speciál do Bangladéše a vytvoří tak letecký most, kdy tam dopravíme materiál a zpět ušité roušky. Nic z toho však nebylo reálné, protože sehnat v tuto chvíli v Česku vhodný materiál je prakticky nemožné a stát žádným speciálem nedisponuje. Přesto tahle moje prvotní úvaha vyvolala na Facebooku, kde jsem ji sdílel, obrovské haló a myslím, že řadu lidí motivovala k tomu, aby se taky zapojili, z čehož mám radost.

Co jste tedy vymysleli místo toho?

Přemýšleli jsme dál a napadlo nás, že bychom mohli státu poskytnout své zkušenosti, které máme s trhem v Asii. Obchodování tam je totiž komplikované a plné nástrah. Navíc v Číně se zavedla řada nových opatření, takže například získat povolení k přistání je velmi složité a vyvézt některé položky prakticky nemožné. Nedokázali jsme si tedy představit (a vzápětí se naše obavy také potvrdily), jak u nás chtějí odpovědní lidé, kteří ještě před měsícem dělali něco úplně jiného, najednou v Číně nakupovat pro Českou republiku.

Komu jste pomoc nabídli?

Zašli jsme na ministerstvo průmyslu a obchodu a nabídli jsme, že jim pomůžeme najít na čínském trhu výrobce roušek a respirátorů, které potřebujeme, a celý obchod včetně dodávky zorganizovat. To jsme také udělali, a i když jsme museli překonat spoustu problémů, nakonec se to podařilo. Během 9 dnů, kdy jsem téměř nespal, se nám podařilo pro stát zobchodovat 18 milionů kusů respirátorů, roušek, kombinéz a dalších věcí.

Za jakých podmínek?

Šli jsme do tohoto obchodu s tím, že si nevezmeme žádnou marži a stát nám pouze uhradí náklady, pokud nějaké vzniknou. Nakonec se z nás stala i „banka“, protože stát měl problémy s placením. Převody do Asie trvají dlouho a teď je tam taková pranice o zdroje, že pokud nejste schopen zaplatit ihned, máte smůlu. Nakonec jsme do toho tedy vložili své peníze, než se situace stabilizovala, a teď přes nás platí stát do Asie a my za něj poskytujeme záruky, za které platíme. Ale ukázalo se, že je to funkční mechanismus, který se osvědčil.


Zdroj: hausenblas.cz

Narovnat pokřivené ceny a zatočit se spekulacemi

Kolik osobních ochranných prostředků tedy do Česka dorazí a kdy?

Dnes (ve středu 25. 3. − pozn. red.) přistálo na Letišti Leoše Janáčka v Ostravě-Mošnově první letadlo s ochrannými prostředky pro vládu, které zajišťuje naše společnost. Jsou v něm asi 2,5 až 3 miliony roušek a respirátorů, celkem 24 tun zdravotnického materiálu, který byl přímo z letiště převezen do skladu Státní správy hmotných rezerv v Sedlčanech. Takovýchto letadel je objednáno asi sedm nebo osm. To byl první úspěch, který se podařil.

Další úspěch následoval před dvěma dny, kdy jsme na čínském trhu našli dodavatele respirátorů typu FFP3, což je kategorie, kterou teď nutně potřebují zdravotníci na ARO, JIP, koronárních jednotkách, ale také například stomatologové, zkrátka ti, kteří jsou vystaveni největšímu riziku. Těch jsme státu zprostředkovali celkem 6 milionů. To vše tedy byla první část naší pomoci.

Co by mělo následovat?

Řekli jsme si, že když už ty kontakty v Číně máme a momentálně v tomto směru neexistuje v ČR volný trh, takže ceny tolik potřebných OOPP jsou vysoce spekulativní, to jest přemrštěné až o několik set procent, zkusíme to změnit. 

Rozšíříme svůj sortiment právě o tyto prostředky a začneme je prodávat za normální ceny. Jako obchodník s textilem, který má roční obrat 1,3 miliardy korun a 20 let zkušeností, kdy jsme schopni našim zákazníkům v sedmi evropských zemích dodávat reklamní věci do druhého dne, jsme si řekli, že není zas tak velký rozdíl mezi tričkem a rouškou. Přemýšleli jsme tedy nad našimi možnostmi a nakonec jsme se rozhodli koupit celý let a vytvořili jsme letecký most mezi Ostravou, kde má naše společnost obrovský centrální sklad a Čínou. Další letadlo přiletí v pátek.

Jaké ceny nabídnete koncovým zákazníkům? 

Rádi bychom zatočili se spekulativním trhem, proto respirátor typu KN 95 třídy FFP2 dáváme na trh za 90 korun bez DPH, chirurgickou roušku za 22 Kč bez DPH a anitivirový oblek za 850 Kč bez DPH. To je zatím všechno, co budeme nabízet, abychom uspokojili ten stávající nedostatek a aby všichni, kdo „válčí” v první linii, byli ochráněni. Jakmile bude tato potřeba naplněna, bude si moci tyto ochranné pomůcky objednat i veřejnost.

Dostane se na všechny

Jak si budou moci zájemci roušky a další materiál objednat?

Prostřednictvím našeho e-shopu, na jehož spuštění intenzivně pracujeme. Chceme však, aby jako první dostali potřebné vybavení ti, kteří jsou nejohroženější, tedy zdravotníci, a posléze i další rizikové skupiny lidí, jež denně přicházejí do styku s velkým množstvím lidí, jako jsou například prodavačky. Úplně první jsme však oslovili kraje.

Jaký byl dosavadní ohlas?

Obrovský. To první letadlo, které ještě ani nepřistálo, je už prakticky vyprodané. Kraje měly o naši nabídku obrovský zájem, neboť prostředky, které jim distribuuje stát v nějakém omezeném množství, se ne vždy kryjí s jejich potřebami. Naším cílem proto bylo vytvořit pro kraje alternativu a dát jim možnost nakoupit pro své zdravotníky to, co skutečně potřebují.

Mohou si pomůcky objednat například také ambulantní specialisté nebo praktičtí lékaři?

Samozřejmě. Stačí, když svou objednávku napíší na e-mail medical@adler.info nebo se zaregistrují na www.adler.info. Informace o této možnosti se k nim dostane i přes vaší Mapu roušek.

Budou zásoby stačit pro všechny?

Jsem si jistý, že budou. Naše kapacita je veliká, bavíme se o dodávkách v řádu 10 milionu kusů roušek, respirátorů a obleků týdně. Věříme, že během 10 dnů budeme mít takovou skladovou zásobu, že se situace uklidní. Navíc jak jsem říkal, zdravotníci jsou naší prioritou. Běžný člověk opravdu nepotřebuje respirátor typu FFP3, tomu stačí rouška. Teď potřebujeme hlavně ochránit ty, kteří jsou riziku vystaveni nejvíc.

Kromě roušek a respirátorů chybí i dezinfekce. Tu u vás zájemci najdou také?

V současné době jednáme s Kofolou, že by pomohla při řešení nedostatku dezinfekčních prostředků, a dále jednáme s dodavateli rukavic. Chceme udělat takový ucelený produktový rámec, aby u nás zdravotníci našli na jednom místě všechno, co potřebují.

Jaké plány máte do budoucna, až tato krize pomine?

Rádi bychom vedle našeho segmentu reklamního textilu otevřeli také segment Medical, který bude nabízet vše potřebné pro zdravotníky.

Magda Hettnerová
redakce proLékaře.cz



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#