Armolipid Plus – doplněk stravy s potvrzeným účinkem na dyslipidemii
Hypercholesterolemie je jedním z ovlivnitelných faktorů, které se podílejí na vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Většina pacientů bohužel není schopna dosáhnout adekvátního snížení cholesterolu pomocí diety a jsou odkázáni na farmakoterapii. Alternativou konvenční léčby může být doplněk stravy Armolipid Plus, u něhož byla účinnost prokázána klinickými studiemi.
Možnosti ovlivnění dyslipidemie
Primární prevenci kardiovaskulárních komplikací představuje u rizikových skupin především změna životního stylu, která vede k poklesu hladin celkového a LDL cholesterolu (TC a LDL-c). Možností, jak stabilně udržet hladinu cholesterolu, je často celoživotní hypolipidemická léčba.
V rámci farmakoterapie představují lék první volby statiny, a to buď samotné v dostatečné dávce, nebo kombinované s ezetimibem, případně fibráty. Doporučené postupy ESC/EAS pro diagnostiku a léčbu dyslipidemií z roku 2016 uvádějí možnost užívání funkčních potravin a/nebo doplňků stravy, tzv. nutraceuticals, a to zároveň k hypolipidemikům nebo současně s dietními opatřeními. Doplněk stravy Armolipid Plus obsahuje nízké dávky vybraných látek, u kterých se předpokládá pozitivní vliv na dyslipidemii.
Obsažené látky a jejich účinky
Na hypolipidemickém účinku se podílí extrakt z červené fermentované rýže s obsahem monakolinu K, polikosanol (směs nasycených primárních alifatických alkoholů s dlouhým řetězcem) a alkaloid berberin. Tyto substance zasahují do metabolismu cholesterolu prostřednictvím ovlivnění HMG-CoA reduktázy a vychytávání LDL-c játry. Antioxidačně působící karotenoid astaxanthin a koenzym Q10 brání lipoperoxidaci lipoproteinů na proaterogenní částice. U kyseliny listové se předpokládá vliv na redukci hladiny homocysteinu, jehož zvýšená koncentrace se dává do souvislosti s rizikem aterosklerózy.
Výsledky klinických studií
Účinnost patentované formule Armolipidu Plus byla sledována v randomizovaných kontrolovaných klinických studiích, které celkově zahrnovaly více než 3 tisíce pacientů s mírnou až středně těžkou dyslipidemií a trvaly od 6 do 48 týdnů. Sedm studií bylo kontrolováno placebem, 2 studie ezetimibem a ve 4 se porovnával efekt diety s dietou v kombinaci s Armolipidem Plus. Přidání přípravku do nízkotučného dietního režimu ukázalo významné snížení hladin TC (11–21 %) a LDL-c (15–31 %).
Závěr
Bezpečnost a snášenlivost umožňuje využít Armolipid Plus v kombinaci s nutriční intervencí pro pacienty, u nichž byla diagnostikována mírná až středně těžká hyperlipidemie, nebo ty, kteří netolerují statiny.
(zemt)
Zdroj: Barrios V., Escobar C., Cicero A. F. et al. A nutraceutical approach (Armolipid Plus) to reduce total and LDL cholesterol in individuals with mild to moderate dyslipidemia: review of the clinical evidence. Atheroscler Suppl. 2017 Feb; 24: 1–15, doi: 10.1016/j.atherosclerosissup.2016.10.003.
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.
Štítky
Farmacie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé Farmaceutický asistentOdborné události ze světa medicíny
Všechny kongresy
Nejčtenější tento týden
- Vitamin D2 může pomoci v rané fázi diabetu 1. typu
- Nová zbraň v boji s multirezistentními bakteriemi?
- FDA varuje před selfmonitoringem cukru pomocí chytrých hodinek. Jak je to v Česku?
- Stomatologické kliniky by měly vonět po levanduli
- Prof. Jan Škrha: Metformin je bezpečný, ale je třeba jej bezpečně užívat a léčbu kontrolovat
Mohlo by vás zajímat
- Nutraceutikum Armolipid Plus podle klinických důkazů zlepšuje lipidový profil − metaanalýza
- Kombinace nutričních doplňků zlepšuje inzulinovou senzitivitu u nemocných s metabolickým syndromem
- Nutraceutika a jejich ovlivnění mírného kardiometabolického rizika
- Nutraceutický účinek Armolipidu Plus ve snižování celkového a LDL cholesterolu u jedinců s mírnou až středně závažnou dyslipidemií
- Vliv kombinace nutraceutik na remodelaci levé komory srdeční u osob s metabolickým syndromem
- Jak ovlivňují lipidový profil nutraceutika z mořských ryb?