#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zeptali jsme se


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 12, s. 5-6

Co byste v příštím roce přáli sami sobě (i své rodině) a co českému lékárenství?

PharmDr. Lubomír CHUDOBA,prezident České lékárnické komory

Nejen sobě a nejbližším přeji pevné zdraví, přátelské prostředí a životní optimismus. Českému lékárenství pak dynamičtější ­rozvoj odborných aktivit, spravedlivé ­finanční ohodnocení a radost ze smyslu­plné práce v podobě spokojených pacientů.



Mgr. Leona ŠTĚPKOVÁ, Lékárna Medea, Hostomice

Sobě a rodině samozřejmě zdraví, lásku, peníze a ště stí, to je jasné. Taky bych si moc přála jiného prezidenta republiky. A lékárenství přeju hlavně to, ať už se konečně všichni mezi sebou přestaneme dohadovat a začneme tahat společně jako lékárníci za jeden provaz. Protože jestli ne, tak nám všechny ty katastrofy patří, a můžeme si za ně sami.



Mgr. Martin MÁTL, výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem

V osobní rovině bych si přál zdraví a možná trošku ště stí, to ostatní si člověk už tak nějak musí zařídit sám. Českému lékárenství bych přál, aby si dokázalo důstojně obhájit a udržet svoji pozici ve zdravotnickém systému tak, aby lékárníci mohli využít svůj odborný potenciál ve prospěch pacientů. Aby se lékárníci shodli na prioritách, které budou schopni efektivně prosazovat. Všem bych chtěl popřát hodně zdraví a úspěchů jak v osobním, tak pracovním životě.



Prof. PharmDr. Alexandr HRABÁLEK, CSc., emeritní děkan Farmaceutické fakulty UK Hradec Králové

Osobní přání bývávají dost často stejná. Tak stejná, že po čase vypadají jako přání ryze formální. Každý z nás si jistě uvědomil, co znamená přání „hodně zdraví“ až v okamžiku, kdy je začínáme ztrácet. Potom každý pochopí, že popřát komukoliv hodně zdraví je asi to skutečně nejzásadnější přání, od kterého se odvíjí vše další – spokojenost, ště stí atd. Proto jistě nepřekvapí, že své rodině a také sobě přeji skutečně „jen“ to pevné zdraví. Myslím, že to stačí. Ostatní pak záleží jen a jen na nás. Totéž přeji i českému lékárenství. To přání je ovšem poněkud modifikované. Přeji mu, aby se mu jeho zdraví vrátilo, neboť všichni víme, jak na tom v současné době je. Moje generace měla to ště stí, že zažila 80. léta, kdy se lékárenství skutečně rozvíjelo jako výsostně zdravotnický obor. Ale potom jsme zažili také ten relativně strmý pád, kdy o toto postavení postupně přicházelo, i když se, naště stí, řada lékárníků snaží tuto tendenci co nejvíce zdržovat.

A vzhledem k tomu, že toto je moje poslední odpověď na redakční otázku, tak bych popřál také hodně zdraví všem lékárníkům ve všech typech lékáren, přeju jim, aby spory, které mezi nimi jsou, vyhasly, a aby se dočkali toho, že nebudou existenčně závislí pouze na výši marže, ale především na svých znalostech a na schopnosti předat je pacientům v lékárnách.

Mé přání a velký dík patří také redakci Časopisu českých ­lékárníků, který mně umožnil po řadu let sdělovat mé názory na vývoj farmacie v Čechách, a kterému se daří informovat nás o všem, co se na poli farmacie děje. Děkuji, a redakci (ale vlastně nám všem) přeju, aby byla v budoucnu zahlcována pozitivními zprávami o české farmacii.



PharmDr. Marcela HEISLEROVÁ, Ph.D.,vedoucí katedry lékárenství IPVZ Praha

Vážené a milé kolegyně, vážení a milí ­kolegové, přeji nám všem do nového roku pevné zdraví, mnoho ště stí, velkou míru tolerance a vzájemného pochopení. Děkuji za dosavadní spolupráci a těším se na další. Doufám, že společnými silami ­dokážeme dále upevňovat a rozvíjet náš obor tak, aby při poskytování odborné ­lékárenské péče byl spokojený nejen pacient, ale i lékárník.



Mgr. Marek HAMPEL, předseda představenstva Grémia majitelů lékáren

Své rodině přeji v příštím roce hodně zdraví, protože to budeme potřebovat, no a ­české­mu lékárenství v roce 2019 přeji, aby se  podařilo zajistit  v dohodovacím řízení peníze, které půjdou jen do lékáren také v roce 2020.



Mgr. Jakub DVOŘÁČEK, MHA, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu

Lékárnám bych přál, aby se co nejlépe vypořádaly s velkým náporem nových povinností a administrativy. Upozorňují na nárůst vcelku oprávněně. Ale taková už je doba.

Vlastně bych si přál něco podobného i pro sebe, své blízké a spolupracovníky: aby bylo o něco méně nezbytných formalit a více času na to jít k podstatě. Ať už k podstatě otázek, které hýbou zdravotnictvím, nebo k podstatě mezilidských vztahů.



PharmDr. Petr HORÁK, vedoucí lékárník NL FN Motol

Všem bych přál hodně zdraví, ště stí a úspěchů. Své rodině bych navíc přál hodně trpělivosti se sebou samým. Tím odpovídám i na to, co bych přál sám sobě – aby ji se mnou měli.

Našemu stavu bych přál to, co každý rok – aby se soustředil na důležitá témata, aby dokázal, že důraz na odbornost není jen klišé, ale reálný cíl, který umíme naplnit, dokumentovat a ukázat pacientům, ostatním zdravotníkům a politikům. Aby mezi námi bylo méně vykuků, kteří halí vlastní byznys plány do vznešených slov o prospěchu celého stavu, a přitom jednají na jeho úkor. Abychom dokázali nacházet úspěšné cesty komunikace. Abychom se dokázali na svůj obor podívat z většího nadhledu a nacházeli nové dlouhodobé perspektivy. Abychom nebyli zavalováni nesmyslnými administrativními agendami, které kradou náš čas pro pacienty a rozvoj oboru. A abychom se spolu dokázali domluvit i jindy než o adventu. Jde o přání jistě neskromná, ale o to větší radost přinášející, kdyby se splnila!



PharmDr. Aleš NOVOSÁD, předseda, Mladí lékárníci

Otázka vypadá velice zapeklitě, vážení kolegové, ale je vlastně docela jednoduchá. Osobně bych přál hlavně pevné zdraví všem, nejenom lékárníkům, ale především našim pacientům. Své velké rodině bych přál, abych měl na všechny její členy dostatek času a dokázal opět skloubit všechny pracovní aktivity s volným časem, kterého by v následujícím roce mohlo být i více.

A českému lékárenství? Tomu bych přál méně schizofrenie. To, co zažívám kolem zvláštních volebních shromáždění, je otřesné, neprofesionální a nebojím se říci i nelidské. Jen to ­ukazuje, jak jednotlivci dokážou bořit práci ostatních, pálit a ­ničit vše vybudované. Určitě bych si přál, aby se lékárníci ­nebáli vyjádřit vlastní názor a nenechali sebou účelově vláčet.



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2018 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#