#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prof. RNDr. Luděk Jahodář, CSc., sedmdesátiletý


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 12, s. 20

Koncem tohoto roku oslaví profesor Luděk Jahodář, významná osobnost českého farmaceutického školství, krásné životní jubileum. Při této příležitosti chceme připomenout jeho bohatý profesní život. Narodil se 17. prosince 1948 v Budyni nad Ohří. V Praze vystudoval obor lékárenský laborant na Střední zdravotnické škole. Již od střední školy jej velmi zajímala farmakognozie, proto na sedm let přesídlil do Bratislavy na Univerzitu Komenského, aby mohl vystudovat farmacii (1967 až 1972) na tehdy jediné farmaceutické fakultě v Československu. Zde také složil i doktorát z přírodních věd (RNDr.).


V Bratislavě potkal svoji životní partnerku, spolužačku ze studií, kterou následoval zpátky do východních Čech. V Hradci Králové se začala budovat Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy, na jejíž půdě realizoval svoje téměř padesátileté působení vysokoškolského učitele, postupně od vědeckého asistenta, přes docenta (1988, Bratislava), až po profesora farmakognozie, titul získal na Univerzitě Karlově v Praze v roce 1995. Jako vedoucí Katedry farmaceutické botaniky a ekologie působil profesor Jahodář v letech 1997 až 2014. Jeho vysokoškolská kariéra vyvrcholila pozicí děkana Farmaceutické fakulty UK, kterou zastával 1994 až 1997, v tomto období se zásadním způsobem zasadil o vybudování výukové budovy se skleníky na Zahradě léčivých rostlin. Významnou část svého života věnoval činnosti v odborné společnosti, řadu let vedl Sekci přírodních léčiv, dlouhou dobu působil ve výboru a funkci předsedy výboru České farmaceutické společnosti ČLS JEP zastával v období 2003 až 2014. Dlouhá léta byl rovněž členem Lékopisné komise, či předsedou Poradního sboru pro léčivé rostliny MZ ČR. Více než 35 let se zabýval léčivými rostlinami a jejich metabolity, u nichž studoval jejich chemickou strukturu a biologické účinky. Zaměřil se na několik desítek rostlinných druhů, nicméně největší pozornost věnoval taxonu z čeledi vřesovcovitých – medvědice léčivá, tématu se věnoval téměř 20 let. Přednášel farmaceutickou botaniku, fytotoxikologii, forenzní botaniku a vybrané kapitoly z fytoterapie.

Je hlavním autorem řady oceňovaných publikací, např. Léčivé rostliny v současné medicíně (2010), Farmakobotanika – semenné rostliny (2006), Přírodní toxiny a jedy (2004), Makroskopický a mikroskopický atlas drog (1999), Rostliny způsobující alergie a otravy (1989). V roli školitele doktorského studia vychoval řadu odborníků v oborech Farmakognozie a Toxikologie přírodních látek. Doposud publikoval více než 100 vědeckých prací, přednesl téměř dvě stovky přednášek, třetinu z nich na kongresech v zahraničí, je autorem několika patentů a celé řady populárně naučných pojednání.


Během svého bohatého profesního života byl oceněn řadou vyznamenání, např. Skarnitzlovou medailí ČFS ČLS J. E. Purkyně, v letošním roce mu byl udělen čestný titul emeritního profesora UK.

Jménem výboru České farmaceutické společnosti, jménem vedení hradecké fakulty, kolektivu Katedry farmaceutické botaniky a Katedry farmakognozie přejeme prof. RNDr. Luďku Jahodářovi, CSc., do dalších let hodně ště stí a pevné zdraví, životní pohodu, dostatek času na záliby a hodně neutuchajícího elánu do dalších let.

PharmDr. Jana KARLÍČKOVÁ, Ph.D., Katedra farmaceutické botaniky

doc. RNDr. Jiřina SPILKOVÁ, CSc., Katedra farmakognozie

prof. PharmDr. Martin DOLEŽAL, Ph.D., předseda ČFS, proděkan Farmaceutické fakulty v Hradci Králové


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2018 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#