#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zbývá přetavit proklamace v činy


Autoři: PharmDr. Chudoba Lubomír
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 12, s. 4

Průběh „osmičkového“ roku z pohledu činnosti České lékárnické komory budeme vyhodnocovat s určitým odstupem až po jeho ukončení. Několik vět k listopadovému sjezdu, k jeho veřejnému i zákulisnímu komentování, si ale dovolím již nyní.


Jako představenstvo se vás snažíme poctivě a včas informovat o všem podstatném. Nejčastěji prostřednictvím webových stránek, tj. nejvhodnějším nosičem z pohledu aktuálnosti, dostupnosti i zveřejnění větší porce podkladů. Uznávám, že zápisy z našich zasedání jsou publikovány v dosti strohém formátu. Důvodem je ale zadání, mít je nejen odsouhlasené představenstvem v samotném závěru každého zasedání, ale i jejich zveřejnění do druhého dne. Jiné komory nebo státní instituce zveřejňují zápisy po dvou až čtyřech týdnech. S touto časovou dotací pak mohou být určitě mnohem podrobnější, i když již zčásti méně aktuální. Jsem přesvědčen o tom, že spolu s přílohami k jednotlivým zápisům a se spoustou průběžně zveřejňovaných podkladů je každému členovi poskytnut poměrně vyčerpávající přehled našich aktivit. Samozřejmě nemáme, a nemůžeme mít, kapacitu na detailní reprodukci průběhu a výsledku bezpočtu diskusí, které mezi sebou vedeme, ať již distančně, nebo osobně. A ani já, ve funkci s plným úvazkem, nestíhám sepisovat podrobné zprávy o všech jednáních s politiky, státní správou, zdravotními pojišťovnami apod. Zároveň si uvědomuji, že souběžné a hlavně opakované řešení desítek témat může mít i nevýhody. Může dojít k tomu, že u některých se (chybně) domníváme, že podstatné okolnosti vám jsou všeobecně známé. Především v případech, kterým jsme se věnovali již v předchozích letech. Jindy naopak není naším cílem, a to vědomě, seznamovat „protistranu“ v on-line režimu s našimi kroky. Zejména, když o výsledku spolurozhoduje více subjektů. Jsem si vědom, že v obdobných situacích nás ve vašich očích může poškodit „nezištné šíření zaručených“ zpráv. Proto, pokud nebude jakýkoli náš postup, stanovisko nebo rozhodnutí srozumitelné, chtějte po nás prosím vysvětlení obratem.

Tradičním sjezdovým koloritem bývají méně či více přesvědčivá vystoupení některých delegátů, kteří měli, případně stále mají, možnost přiložit ruku ke společnému dílu z titulů svých funkcí. Ať již v komoře, nebo jinde. Nesdílím jejich poukazování na nedostatky druhých, zvláště za situace, kdy sám řečník nemá dostatek sebereflexe a odvahy si přiznat, že jemu samotnému se za dlouhé roky nepodařilo prosadit nic významnějšího. Některé „konstruktivní“ apely však nelze přecházet mlčením a důraznější výměna názorů pak může nejen u nově zúčastněných delegátů vyvolat smíšené pocity. I přesto však musí být dána všem zúčastněným příležitost vystoupit a na vyzrálost profesní samosprávy je pak možné nahlížet optikou většinově přijatých usnesení.

Ministr zdravotnictví se nám letos den před sjezdem z účasti omluvil, nedostavila se ani pozvaná ředitelka SÚKL. Navíc žádný za sebe nenabídl náhradu. Považuji to za chybu. U ministra o to více, že od vrcholného politika je očekáván vyvážený přístup k jednotlivým skupinám zdravotníků, uvědomění si jedinečného postavení profesní komory zřízené ze zákona a také být odolný vůči kritice, i když není vedena v duchu mušketýrských tradic. Vážím si alespoň skutečnosti, že za námi ministr přijel jednat do sídla komory hned na první posjezdové zasedání představenstva. I když diskusi s delegáty sjezdu to nahradit nemohlo. Ani jemu, ani nám. Každopádně jednání s ním bylo velmi rozumné s příslibem podstatného rozšíření vzájemné spolupráce. Takže již jen zbývá přetavit proklamace a sliby v konkrétní činy, tedy v postupné plnění našich priorit. Představenstvo ČLnK je na to připraveno, ambice dokončit sjezdem uložené úkoly jsou hlavní prioritou.

V centru pozornosti příštího roku bude očekávaně podzimní volba nejvyšších orgánů komory. Těší mě vzrůstající aktivita dosud nefunkčních OSL a doufám, že nepůjde jen o chvilkové vzplanutí. S nově fungujícími sdruženími je zároveň spojen předpoklad významnějšího počtu delegátů „nezatížených“ sjezdovými diskusemi, což může být výhodou. Stejně jako v jiných oborech, budou jistě i u nás do komorových funkcí preferováni jedinci připravení, osobnostně vyzrálí a schopní týmové spolupráce v prostředí různorodých názorů.

Přeji Vám, abyste nejen nadcházející vá­­noční svátky prožili šťastně a spokoje­ně v kruhu svých nejbližších a přátel. Pře­ji všem pevné zdraví, dostatek elánu a ži­­votního optimismu pro uspokojení z ná­­ročné, ale ve všech vyspělých zemích vy­soce kladně vnímané lékárenské profese.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2018 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#