#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jubilejní rok Veterinární a farmaceutické univerzity Brno


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 12, s. 10-11

V letošním „osmičkovém“ jubilejním roce vedle Československé republiky, Československého lékopisu či Pražského jara se významného výročí dočkala i Alma Mater celé řady členů naší farmaceutické obce, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno. Předchůdkyně dnešní univerzity, Vysoká škola zvěrolékařská v Brně, totiž byla zřízena pouze několik týdnů po vyhlášení první Československé republiky, 12. prosince 1918 jako první nová vysoká škola nového státu.

Pro umístění školy byl vybrán i dnes využívaný areál v Králově Poli, konkrétně soubor několika budov, dříve sloužících jako jezdecké kasárny (jižní část kampusu) a jako zemská vychovatelna (severní část kampusu). Výuka budoucích zvěrolékařů byla po nezbytných přípravných pracích na vysoké škole zahájena 17. listopadu 1919. Dnes již stoletá vzdělávací instituce překonala v průběhu uplynulých desetiletí různé organizační změny, slibné i smutné etapy vývoje.

Dny farmaceutické péče – návštěva a přednáška ministra zdravotnictví ČR, Mgr. et Mgr. Adama Vojtěcha, MHA
Dny farmaceutické péče – návštěva a přednáška ministra zdravotnictví ČR, Mgr. et Mgr. Adama Vojtěcha, MHA

Současná organizační struktura univerzity, zahrnující tři fakulty, byla vytvořena po roce 1989. V roce 1990 se na základě již dříve tradovaných a vyučovaných oborů zřídila Fakulta veterinárního lékařství a Fakulta veterinární hygieny a ekologie. O rok později vznikla Farmaceutická fakulta, jejíž činnost byla v Brně obnovena po nuceném zrušení Farmaceutické fakulty Masarykovy univerzity, která existovala v letech 1952 až 1960. Dnešní název školy se stal jejím oficiálním označením s účinností od 1. ­ledna 1995. Farmaceutická fakulta VFU Brno od svého založení doposud vychovala více než 2 600 absolventů v magisterských a doktorských studijních programech v českém i anglickém jazyce.

V průběhu celého letošního jubilejního roku zorganizovala univerzita i její fakulty řadu vědeckých, vzdělávacích, vzpomínkových a společenských akcí. V rámci Festivalu RE:PUBLIKA, konaného na brněnském výstavišti, se 2. června 2018 sešli ­absolventi, učitelé a přátelé univerzity na srazu absolventů. Hlavní jubilejní program se odehrál v týdnu od 15. do 19. října 2018 v areálu univerzity. Týden oslav byl zahájen tiskovou konferencí, dále pokračoval slavnostním zasedáním Vědecké rady VFU Brno a slavnostním shromážděním akademické obce univerzity v aule, kde byly rektorem prof. MVDr. Aloisem Nečasem, Ph.D., MBA, předány výroční medaile symbolicky 100 osobám – akademickým funkcionářům, zástupcům učitelského sboru, spolupracujících akademických institucí, vědeckých a profesních organizací. Den uzavřela ochutnávka univerzitního vína v jízdárně školy s cimbálovou muzikou. Druhý den týdne patřil především studentům – na zapálení slavnostní vatry, ukázky pražení kávy, kynologického či mysliveckého klubu navazoval koncert Beatles revival v tělocvičně univerzity. V rámci iniciativy Jihomoravského kraje „100 lip“ k 100. výročí republiky byla v kampusu univerzity vysazena též jubilejní lípa srdčitá. Odborníci na ­hygienu potravin se sešli na konferenci Lenfeldovy a Höklovy dny a členové akademické obce se zúčastnili divadelního představení v brněnském Městském divadle. Absolventům školy z roku 1968 byly v aule předány tzv. zlaté diplomy a celý týden uzavřela tradiční slavnostní imatrikulace studentů prvního roku studia, nově zapsaných na jednotlivých fakultách.

Farmaceutická fakulta (FaF) se podílela na oslavách jubilea univerzity několika akcemi v průběhu roku. Dne 26. dubna se konala XXIII. studentská vědecká konference a Cena děkanky pro akademický rok 2017/2018, kterou FaF uspořádala ve spolupráci s Unií studentů farmacie s podporou společností PHOENIX Lékárenský velkoobchod, s. r. o., a BENU Česká republika, a. s.Odborný program konference probíhal ve dvou paralelních sekcích, v nichž studenti prezentovali 23 příspěvků. Odborné komise z prezentovaných prací vybraly šest nejlepších v každé sekci a byla též udělena Cena České farmaceutické společnosti ČLS JEP. Dále hodnotící komise vybraly osm studentských prací, jejichž autoři reprezentovali naši fakultu na 15. ročníku Nadnárodní studentské vědecké konference, organizované v Praze 10. května farmaceutickou společností Zentiva.

Dne 31. května se konal na půdě FaF Mezioborový seminář mladých farmakologů a toxikologů – Květinův den 2018, jehož osmý ročník akce uspořádal Ústav humánní farmakologie a toxikologie FaF ve spolupráci s Toxikologickou sekcí České společnosti pro experimentální a klinickou farmakologii a toxikologii a Odborem veterinárních věd České akademie zemědělských věd. Na semináři odeznělo 16 příspěvků, jejímiž autory byli pracovníci více než dvaceti pracovišť z České i Slovenské republiky. Byly prezentovány výsledky experimentálních farmakologických a toxikologických studií řešených na molekulární, buněčné i orgánové úrovni, včetně in vivo pokusů na laboratorních zvířatech. ­Součástí semináře byly i  přednášky zaměřené na klinické hodnocení léčiv a aktuální aspekty hodnocení veterinárních léčivých přípravků.

Slavnostní shromáždění akademické obce u příležitos?
100. výročí založení VFU Brno: rektor prof. MVDr. Alois Nečas,
Ph.D., MBA, předává pamětní medaili prezidentovi
ČLnK, PharmDr. Lubomíru Chudobovi. Foto: K. Jursa
Slavnostní shromáždění akademické obce u příležitos? 100. výročí založení VFU Brno: rektor prof. MVDr. Alois Nečas, Ph.D., MBA, předává pamětní medaili prezidentovi ČLnK, PharmDr. Lubomíru Chudobovi. Foto: K. Jursa

Konference Brněnský den léčivých rostlin 2018 (2. června) byla věnována problematice využití léčivých rostlin k ovlivnění zánětu. Setkání organizovaly Sekce přírodních léčiv ČFS ČLS JEP a Ústav přírodních léčiv FaF. Doprovodným programem konference byla exkurze do Centra léčivých rostlin Lékařské fakulty Masarykovy univerzity na Kraví hoře.

Série úspěšných farmaceutických konferencí pokračovala v září. Pracovní den s názvem Pokroky ve farmaceutické technologii pořádala 12. září Sekce technologie léků ČFS ČLS JEP ve spolupráci Ústavem technologie léků FaF. Akce byla jako každoročně zaměřena na představení současných trendů v oblasti farmaceutické technologie a byla ohodnocena v rámci systému kontinuálního vzdělávání farmaceutů. V programu bylo prezentováno osm příspěvků. Konferenci navštívilo rekordních 110 účastníků z akademické sféry, výzkumných institucí, farmaceutického ­průmyslu, nemocničních i veřejných lékáren.

Ve dnech 12. až 14. září se konala 47. konference Syntéza a analýza léčiv Brno 2018 s mezinárodní účastí. Její organizace se ujal Ústav chemických léčiv FaF. Své vědecké příspěvky ve formě posterů či ústních prezentací představili kromě českých a slovenských kolegů i účastníci z Polska, Slovinska, Maďarska, Itálie a Ukrajiny. V rámci konference proběhly i přednášky pro zájemce z řad účastníků konference, lékárníků a doktorandů na téma Diabetes – současné trendy a historické konsekvence, ohodnocené v rámci celoživotního vzdělávání farmaceutů.

VIII. ročník sympozia s názvem Dny farmaceutické péče se konal 21. a 22. září pod gescí Ústavu aplikované farmacie. Na akci bylo prezentováno 15 příspěvků a na 170 účastníků akce z řad studentů, akademických pracovníků i praktikujících lékárníků mělo možnost seznámit se s možnostmi prevence a léčby demence pomocí analýzy genomu, problematikou fytoneeringu, moderními trendy v oblasti klinické farmacie a očkování, dále s problematikou elektronizace zdravotnictví a novými technologiemi při sledování terapie pacientů. Čestnými hosty akce byli Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA, ministr zdravotnictví ČR a Mgr. Irena Storová, MHA, ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Uprostřed jubilejního týdne 17. října se konalo slavnostní zasedání Vědecké rady FaF, které kromě standardního pracovního programu zahrnovalo i veřejnou část s odbornými přednáškami. Prezentovány byly čtyři příspěvky akademických pracovníků fakulty (PharmDr. Tünde Ambrus, Ph.D., doc. RNDr. Jozef Kolář, CSc., MVDr. Renata Blechová, Ph.D., a prof. PharmDr. Petr Babula, Ph.D.), které byly věnovány historii a současnosti farmaceutického vzdělávání a vědecké a tvůrčí činnosti na FaF VFU Brno.

Den otevřených dveří jsme 20. října zorganizovali pro studenty, absolventy a přátele FaF. Program zahrnoval odbornou i společenskou část. Po zahájení a přivítaní účastníků děkankou doc. PharmDr. Ing. Radkou Opatřilovou, Ph.D., MBA, prezentovali akademičtí pracovníci (PharmDr. Tünde Ambrus, Ph.D., doc. PharmDr. Ruta Masteiková, CSc., doc. PharmDr. Karel Šmejkal, Ph.D. a PharmDr. Bc. Hana Kotolová, Ph.D.), studenti (PharmDr. Tereza Padrtová, Andrea Brožovičová a Milan Röhrich) a absolventka (Mgr. Petra Havránková) naší fakulty ve dvou blocích sedm přednášek z různých farmaceutických oborů a ze života studentů magisterských a doktorských studijních programů. Účastníci měli možnost navštívit všechny prostory fakulty: pracoviště umístěná v Pavilonu farmacie I a II, budovu Ústavu technologie léků i Fakultní lékárnu, seznámit se s jejich aktuální činností, stavebním vývojem a současným využitím prostorů pro vzdělávací a tvůrčí činnost.

Také touto cestou bychom rádi poděkovali všem kolegům z fakulty a z praxe za jejich projevený zájem o dění na Alma Mater, za aktivní účast na akcích, a tím i podporu naší činnosti. Těšíme se na další setkání s Vámi!

PharmDr. Tünde AMBRUS, Ph.D.

Farmaceutická fakulta VFU Brno


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2018 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#