#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Světové dny zdraví - prosinec


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 12, s. 23

V prosinci si připomínáme ze světových dnů sponzorovaných WHO Světový den boje proti AIDS a Mezinárodní den lid­ských práv. Ze světových dnů pod­porovaných WHO Mezinárodní den osob se zdravotním postižením. Se zdra­vím souvisejí i další dny, například Světový den alergie, Mezinárodní den lidské ­solidarity, Mezinárodní den dobrovol­níků, Mezinárodní den migrantů.

Mezinárodní den všeobecného zdravotního pokrytí (Inter­na­tional Universal Health Coverage Day (UHC day, IUHCD)

Dne 6. prosince 2012 přijalo Valné shromáždění (VS) OSN rezoluci A/67/L.36 a 12. prosince následně rezoluci A/RES/67/81, obě pod názvem Globální zdraví a zahraniční politika. Vycházely z většího množství jednání různých konferencí, jejich dokumentů a deklarací, které se zabývaly například prevencí a kontrolou nepřenosných nemocí, řešením problematiky infekce HIV/AIDS, tematikou sociálních determinant zdraví, dlouhodobou udržitelností financování zdravotnictví, univerzálním pokrytím a sociálně-zdravotním pojištěním a dalšími otázkami.

Část týkající se sociální ochrany a vše­obecného zdravotního pokrytí, zodpovědnosti vlád za zabezpečení univerzálního přístupu všech lidí k cenově dostupným a kvalitním zdravotnickým službám se tak stala výchozí myšlenkou pro vyhlášení IUHCD (Rezoluce VS OSN – A/RES/72/138). Ten si každoročně (jako oficiální den od roku 2017) připomínáme 12. prosince. V ČR je toho o IUHCD ­známo, eufemisticky řečeno, ne příliš.

O významu univerzálního zdravotního pokrytí (UZP), jeho aktuálnosti a potřebě svědčí i skutečnost, že se tato myšlenka stala letos nosným tématem Světového dne zdraví – „Všeobecné zdravotní pokrytí: pro všechny, všude“. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generální ředitel WHO, při této příležitosti uvedl: „Nikdo by neměl volit mezi smrtí a finančními problémy. Nikdo by si neměl vybírat mezi koupí léčiv a nákupem jídla.“

V roce 2017 se námět univerzálního zdravotního pokrytí stal tématem Světového dne hospicové a paliativní péče, který si připomínáme každoročně v říjnu.

V roce 2016 ideu univerzálního zdravotního pokrytí použilo také Evropské fórum pacientů k charakterizování své iniciativy – Nenechejme nikoho stranou: udržitelné univerzální zdravotní pokrytí zaměřené na všechny pacienty do roku 2030 (UZP pro všechny, Dostupnost zdravotní péče).

UZP je součástí nových Cíle udržitelného rozvoje na roky 2015–2030.

Univerzální zdravotní pokrytí je založeno na rozsáhlých opatřeních v oblasti veřejného zdraví, na ochraně zdraví, řešení problematiky determinant zdraví prostřednictvím politik napříč odvětvími, včetně podpory zdravotní gramotnosti obyvatelstva. Znamená, že všichni lidé mají přístup k národně sestaveným souborům potřebných podpůrných, preventivních, léčebných a rehabilitačních základních zdravotních služeb a nezbytných, bezpečných, cenově dostupných, účinných a kvalitních léčiv bez jakékoli diskriminace. Současně to znamená, že poskytování těchto služeb nevystavuje jejich uživatele finančním potížím, zvláště chudé, sociálně potřebné, zranitelné a marginalizované skupiny obyvatelstva. Z témat, která v koncentrované podobě vystihují konkrétní zaměření, prioritu IUHCD v daném roce, uveďme poslední dvě:

Nárok na naše právo: univerzální zdravotní pokrytí. Zdraví pro všechny: nárok na naše právo. (2017)

Spojme se s univerzálním zdravotním pokrytím: nyní je čas na kolektivní akci (2018)

Některá fakta:

  • přinejmenším polovina světové populace stále nemá úplné pokrytí základních zdravotnických služeb,
  • přibližně 100 milionů lidí je stále vystavováno extrémní chudobě, protože musí platit za zdravotní péči, denně přežívají za pouhých 1,90 dolarů nebo i méně,
  • více než 800 milionů lidí (téměř 12 % světové populace) vynakládá nejméně 10 % svých domácích rozpočtů na zdravotní péči (pro sebe, nemocné dítě nebo jiného člena rodiny). Tyto výdaje bývají označovány jako „katastrofické výdaje“.

Příčina „katastrofických výdajů“ na zdravotní péči je globální. V bohatších zemích v Evropě, Latinské Americe a částech Asie, které dosáhly vysokou úroveň přístupu ke zdravotnickým službám, rostoucí počet lidí vynakládá nejméně 10 % svých domácích rozpočtů na mimořádné zdravotní výdaje.

Z alarmujících údajů 4. vydání přehledu hlavních ukazatelů zdraví a zdravotnických systémů v 28 zemích EU, 5 kandidátských zemích EU a 3 zemích Evropského sdružení volného obchodu („Health at a Glance: Europe 2016“) vyplývá, že náklady na zdravotní péči značné části pacientů nejsou řádně pokryty.

Zdraví je lidské právo, nikoli privilegium. Univerzální znamená pro všechny, bez jakékoli diskriminace. Každý pacient by měl mít spravedlivý přístup k vysoce kvalitní zdravotní a sociální péči zaměřené na člověka. Přístup ke zdravotním službám by nikdy neměl záviset na rase, pohlaví, věku, schopnostech, zaměstnání, bohatství nebo na statusu pobytu či státním občanství. Smysl univerzálnosti také znamená snahu o odstranění rozdílů a překážek spojených s přístupem a standardy péče a nerovností v oblasti zdraví v jednotlivých zemích. Zdravotní péče by měla být přístupná včas všem pacientům, kteří je potřebují. Univerzální zdravotní pokrytí nenechává nikoho stranou. Bohužel to není realita pro všechny.

Zdraví je předpokladem a výsledkem a indikátorem všech tří dimenzí – ­ekonomické, sociální a environmentální – ­udržitelného rozvoje. Navzdory dosaženému pokroku výzvy v oblasti celo­světového zdraví včetně hlavních ­nerovností a zranitelných míst v rámci zemí, regionů a mezi populace, stále ­přetrvávají a vyžadují trvalou pozornost.

Světová zdravotnická organizace definuje všeobecné zdravotní pokrytí jako „zajištění přístupu k odpovídající zdravotní péči pro všechny za dostupnou cenu“.

Doc. RNDr. Jozef Kolář, CSc.

Literatura u autora


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2018 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#