#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Konzultační činnost mimo lékárnu


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 12, s. 9

Naším dlouhodobým cílem je pobídnout zdravotní pojišťovny k respektování konzultační činnosti na úrovni lékáren. Jednání probíhají každoročně, intenzivně, se všemi zdravotními pojišťovnami, ale stále není jednoduché dojít k vytčenému cíli. Přesto neustále nepřestávám doufat, že v příštích letech se bude jednat o zcela standardní záležitost, kdy konzultační činnost lékárníka bude patřičně ohodnocena, ať už formou výkonu nebo jiným způsobem.


S oborovou zdravotní pojišťovnou jsme ale nejdál. Stejně jako v loňském roce, jsme i letos zavítali do centrály velké firmy, která konala pro své zaměstnance Dny zdraví. V rámci tohoto dne probíhají osvětové akce na různá témata. Jako lékárníci jsme přispěli odborným poradenstvím o Alzheimerově nemoci. V průběhu těchto dvou dnů jsme uskutečnili čtyřikrát hodinovou přednášku, o kterou projevili jednotliví zaměstnanci firem velký zájem. Podle přesně stanoveného časového rozvrhu následovalo ­individuální testování a konzultační činnost na téma Alzheimerovy nemoci. Zájem byl enormní, ale i přesto, že nás nebylo mnoho, zvládli jsme to a dokázali vyhovět potřebám každého, kdo měl o jakoukoli konzultaci zájem. Věřím, že jsme se opět osvědčili, je vidět, že tato problematika je čím dál tím aktuálnější.

Během konzultací se probíraly potřeby pacientů, kteří mají zkušenost s tímto onemocněním, a především testování paměti. Používali jsme testy POBAV a ALBA. Ty nám poskytl doc. Bartoš z Národního ústavu duševního zdraví v Klecanech, který je také jedním z přednášejících našeho garantovaného kurzu. Celkem jsme uskutečnili téměř 100 konzultací, a musím říct, že řada klientů byla velmi překvapena, že konzultace tohoto typu se odehrávají také na úrovni lékáren.

Závěrem chci poděkovat za perfektně odvedenou práci kolegyním PharmDr. Lucii Levorové a Mgr. Barboře Daňkové (obě z Benu lékáren), které vedly odborné konzultace oba dva dny od brzkých ranních do pozdních odpoledních hodin. Určitě je to stálo mnoho sil, ale všichni konzultující byli nadmíru spokojeni.

Aleš NOVOSÁD


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2018 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#