#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kongres nemocničních lékárníků po dvaadvacáté


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 12, s. 6-7

V Hradci Králové se 9. až 11. listopadu konal už 22. Kongres nemocničních lékárníků. Nabídl 49 přednášek v 10 před­náškových blocích pro 588 účastníků. Před sobotním oficiálním zahájením byl páteční večer paralelně věnován dvěma tématům: specializační přípravě a směrnici FMD. Na „protipadělkový“ workshop o pilotním testování se přihlásilo 80 účastníků, ale do posluchárny se jich nakonec dostavilo téměř 130. V průběhu workshopu se mimo jiné podařilo otestovat i interaktivní hlasování pomocí aplikace pro mobilní telefony.


Během sobotního zahájení kongresu zazněla speciální historická prezentace jako poděkování doktorce Heleně Rotterové mimo jiné za dlouhodobé úsilí při rozvíjení nemocničního lékárenství. Potleskem „ve stoje“ vyjádřili svoje poděkování všichni přítomní v aule Univerzity Hradec Králové.

Hlavním zahraničním přednášejícím kongresu byl Steffen Amann z nemocniční lékárny Městské nemocnice v Mnichově. Vystoupil se dvěma příspěvky, první v bloku Antibiotická terapie věnoval problematice rezistence a druhý přehledu nemocničního lékárenství v Německu v bloku přednášek Nemocniční lékárenství v EU. Mezi oběma přednáškami si našel čas na poskytnutí rozhovoru, který otiskneme v příštím čísle ČČL.

Popolední program byl věnován přednáškám programu Synergy, jednak s tématikou úpravy parenterálních přípravků, zejména antibiotik, u lůžka pacienta (Michal Janů, lékárna VFN Praha, ­Ilona Antoníčková, Neonatologické centrum FN Olomouc). O strategiích pro zvýšení bezpečnosti pacienta v průběhu dlouhodobé parenterální výživy hovořil Panos Papandreou (IASO pediatric Hospital in Athens). V paralelně probíhajícím bloku volných sdělení farmaceutických asistentů bylo škoda minout například příspěvek Lenky Cákoci (NL ÚVN Praha) Korekce ­získaných deformit nohou.

Závěr sobotního odborného programu rozdělil účastníky podle preferencí mezi přípravu IPLP se zaměřením na přípravu specifických lékových forem a Klinickou farmacii se zaměřením na racionální použití antibiotik a terapii vybraných infekčních chorob.

Nedělní dopolední program patřil přednáškám s tematikou ­onkologické farmacie. Pozornost odborníků se stále více přesouvá od běžných chemocytostatik k preparátům, jejichž účinnost je založena na ovlivnění různých úrovní imunitních dějů v těle pacienta. Ačkoliv se jedná o relativně bezpečné přípravky, je třeba počítat také s výskytem nežádoucích účinků, například autoimunitních reakcí (Roman Goněc, Masarykův onkologický ústav Brno). Osudným se pro pacienta může stát špatné dávkování, kvůli kterému dojde k mnohonásobnému překročení denní dávky. Takový omyl, který stál pacientku život, prezentoval ve svém příspěvku Jan Dvořák z nemocniční lékárny Nemocnice České Budějovice.

Blok onkologické farmacie uzavřel Stanislav Synek z nemocniční lékárny FN u sv. Anny v Brně. Na počtech nově vyvíjených účinných látek ukázal trend onkologické farmacie, který ­spa­třu­je v biologické léčbě a použití specifických imunopreparátů.

Nejvíc diskutovaným tématem kongresu bylo blížící se uvedení směrnice FMD. Proto se nelze divit, že i poslední den kongresu zaplnili účastníci aulu univerzity a vyslechli od Martina Šimíčka z nemocniční lékárny FN u sv. Anny v Brně další dávku informací o úskalích tzv. protipadělkové směrnice. Jana Davidová ve své prezentaci nabídla zajímavý pohled na důsledky výpadku léčiv, které zabraňují adekvátně léčit určitá onemocnění, ale také zvyšují finanční náklady pacientů, lékáren a dalších zdravotnických zařízení.

Do mozaiky témat letošního kongresu přispěla Lucie Junová (Katedra toxikologie a vojenské farmacie, Univerzita obrany) s přednáškou o možnostech léčby otrav organofosfáty v civilním i vojenském prostředí. Nedělní přednáškový blok uzavřela zástupkyně studentů hradecké farmaceutické fakulty svojí prezentací o účasti studentů na zahraničních stážích v nemocničních lékárnách.

23. Kongres nemocničních lékárníků je naplánován do Brna na 15.–17. 11. 2019. Hlavním tématem bude Farmakoterapie plicních onemocnění.

Stanislav HAVLÍČEK

Marek LŽIČAŘ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2018 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#