#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Profesor Jan Solich devadesátiletý


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 3, s. 24

Dne 14. února 2018 uspořádaly Česká farmaceutická společnost České lékařské společnosti J. E. Purkyně, z. s. (ČFS), a Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové (FaF UK) přednáškové odpoledne u příležitosti 90. narozenin prof. RNDr. PhMr. Jana Solicha, CSc., emeritního profesora FaF UK.

Páni profesoři Jan Solich, Jaroslav Květina na a Martin Doležal.<br>
Foto: Tomáš Holeček
Páni profesoři Jan Solich, Jaroslav Květina na a Martin Doležal.
Foto: Tomáš Holeček

V posluchárně kampusu Univerzity Karlovy v Hradci Králové přítomné hosty, mezi nimiž ­nechyběli bývalí děkani FaF UK prof. RNDr. Jaroslav Květina, DrSc., doc. RNDr. Jaroslav Dušek, CSc., a prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc.; bývalý rektor Veterinární a farmaceutické univerzity Brno prof. RNDr. Václav Suchý, DrSc., člen představenstva České lékárnické komory a vedoucí lékárny Fakultní nemocnice Hradec Králové Mgr. Jiří Kotlář, člen představenstva Grémia majitelů lékáren PharmDr. Ivan Považský a další osobnosti ­akademického prostředí i farmaceutické praxe, přivítali předseda ČFS prof. PharmDr. Martin Doležal, Ph.D., a děkan FaF UK prof. PharmDr. Tomáš Šimůnek, Ph.D. Prof. Doležal také představil curriculum vitae jubilanta (podrobné CV najdete v ČČL 2/2013), jež doprovodil bohatou fotodokumentací.

Přednáškový blok zahájil prof. Jaroslav Květina příspěvkem ­Osobnost prof. Jana Solicha v proměnách klasického lékárenství na širší farmaceutická pojetí. V něm poukázal na zásadní zlomy ve vývoji domácí i světové farmacie, které ovlivnily (nejen) profesní život prof. Solicha a jeho vrstevníků: od zavedení reformovaného farmaceutického studia v roce 1948 přes založení samostatných farmaceutických fakult a jejich následný vývoj (zrušení brněnské v roce 1960, založení královéhradecké v roce 1969) až po změny dané obnovením demokracie po listopadu 1989, to vše na pozadí nebývalé „farmakoterapeutické exploze“, tedy nárůstem používaných léčiv a léčivých přípravků a poznatků o nich. Prof. Květina ve svém vystoupení zdůraznil lidské kvality jubilanta stejně jako jeho pedagogicko-vědecké úspěchy a hluboký vztah k milované farmacii. Vyzdviženy byly zejména zásluhy prof. Solicha v zápase o obnovení studia farmacie v české části Československa, který byl úspěšně završen vznikem Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové a úspěchy, kterých pak oslavenec dosáhnul ve funkci jejího proděkana. Ty spočívaly např. v rozvoji mezinárodních kontaktů, prohloubení vazeb fakulty s farmaceutickým terénem a v neposlední řadě v rozvoji nové farmaceutické disciplíny – sociální farmacie. Jemu se podrobněji věnoval doc. RNDr. Jozef Kolář, CSc., v následující přednášce Prof. Jan Solich – zakladatel sociální farmacie. Na základě rešerše odborné literatury umístil počátky sociální farmacie ve světě (USA, Skandinávie) do 2. poloviny 70. let minulého století (článek J. ­Liljy a H. Tarakky Social pharmacy at University of Kuopio, ­Finland, publikovaný v roce 1978 v American Journal of Pharmaceutical Education). Československá farmacie v tomto směru právě díky prof. Solichovi nezůstala pozadu, neboť již v roce 1980 vychází v Československém zdravotnictví jeho příspěvek Sociální farmacie a její podíl na vědeckém řízení zdravotnictví. Doc. Kolář dále mj. podal přehled dalších klíčových monografií, skript, odborných časopisů a kongresů sociální farmacie od počátků až do současnosti a zmínil počátky výuky předmětu Sociální farmacie v Česku a na Slovensku.

Na tento příspěvek navázal prof. RNDr. Jiří Vlček, CSc., vedoucí Katedry sociální a klinické farmacie (KSKF) FaF UK, přednáškou Populační a individuální pohled na terapeutickou hodnotu léčiv ve výuce farmacie aneb pohled na kořeny Katedry sociální a klinické farmacie. V tuto katedru se v roce 1993 transformovala Katedra organizace a řízení farmacie, dvě desetiletí vedená jubilujícím prof. Solichem. Ten, i když profesně zaměřen zejména na populační aspekty farmakoterapie, organizačně přispěl také k rozvoji klinických, na konkrétního pacienta orientovaných disciplín. Jejich výuka se pak začala více rozvíjet po transformaci katedry. KSKF tedy v současné době zajišťuje výuku předmětů, jež přistupují k farmakoterapii a terapeutické hodnotě léčiv z individuálního hlediska (např. klinická farmacie, farmaceutická péče), z populačního pohledu (např. sociální farmacie, farmakoekonomika, regulační záležitosti) i „styčných“ předmětů (např. farmakoepidemiologie).

Po přednáškovém bloku se slova ujal Mgr. Jiří Kotlář, který prof. Solichovi jako ocenění jeho dlouhodobé práce pro rozvoj farmacie předal nejvyšší vyznamenání České lékárnické komory, ­medaili Honori et Merito. Prof. Solich poděkoval přítomným i všem svým kolegům a blízkým, kteří jej v jeho práci vždy podporovali. S nadhledem pramenícím z celoživotních zkušeností vyjádřil přesvědčení, že úroveň české farmacie a Farmaceutické fakulty UK je vysoká, a přání, aby se, včetně sociální farmacie, úspěšně rozvíjely i nadále.

Vážený pane profesore, dovolte mi, abych Vám k Vašemu životnímu jubileu popřál všechno nejlepší!

Jan BABICA Sekce dějin farmacie ČFS


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2018 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#