#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Máme společný zájem na rozvoji lékárenství


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 3, s. 9

Dne 26. února byl k rukám ministra zdravotnictví ČR Mgr. et Mgr. Adama Vojtěcha zaslán dokument, ve kterém vrcholní představitelé profesní samosprávy, akademické obce, provozovatelů lékáren a sdružení mladých lékárníků deklarují společný zájem na rozvoji lékárenství a na řešení jeho aktuálních témat.

Memorandum o spolupráci

My, níže podepsaní zástupci a představitelé lékárnické obce, provozovatelů lékáren, odborných společností a akademické ­sféry deklarujeme tímto spolupráci na níže uvedených ­prioritách. Ty považujeme za klíčové pro další rozvoj oboru lékárenské péče. Naším cílem je vytvořit pro lékárníky podmínky, které zajistí jejich hlubší zapojení do preventivních zdravotnických programů, podpoří využití jejich odborné erudice ke zkvalitnění léčby pacientů a významnější uplatnění v účelné farmakoterapii v oblasti následné zdravotní péče. Naší vizí je maximálně přispět k naplnění zdravotních potřeb obyvatel České republiky.

My, níže podepsaní, se budeme společně podílet na přípravě potřebných legislativních opatření a koordinaci jejich prosazení. Za tímto účelem oslovujeme ministra zdravotnictví, předsedy zdravotních výborů Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu ČR, ředitele zdravotních pojišťoven a Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Jsme přesvědčeni, že společné řešení uvedených témat představuje cestu ke zkvalitnění lékárenské péče ve prospěch obyvatel České republiky.

Společné priority pro zajištění lékárenské péče

  • Změna financování lékárenské péče – zabezpečující základní funkci lékáren, kterou je kvalitní a bezpečný výdej léčivých přípravků veřejnosti a soubor činností přispívajících ke správnému zacházení s léčivy. Lékárníci nemohou být dále přetěžováni rozšiřováním administrativních požadavků ze strany státu a Evrop­ské komise a musí mít dostatek času a finančních prostředků nejen na základní výkon profese, ale také na své postgraduální vzdělávání. Lékárníci musí dostat více příležitostí zapojit se do preventivních a screeningových šetření, napomoci se zdravotní edukací obyvatel a věnovat se účelné farmakoterapii v primární, nemocniční a následné péči. Klíčové je zavedení modelu odměňování lékárenské péče, který eliminuje závislost příjmu lékárny na ceně léčivého přípravku, zajistí ekonomicky stabilní prostředí pro provozování lékáren a zároveň bude spravedlivým ohodnocením odborných činností poskytovaných v lékárně. Je nezbytné dopracovat modul ePreskripce a připravit systém sdílení zdravotnických dat.
  • Dostupnost lékárenské péče – pro udržení a rozvoj lékárenské péče je nutné nastavit podmínky pro vytvoření racionální sítě lékáren s ohledem na pevně stanovená geograficko--demografická kritéria. Obdobně jako v řadě EU zemí je potřebné podpořit lékárny ve venkovských regionech.
  • Sjednocení doplatků pro všechny pacienty – chaos v doplatcích na léky hrazené z veřejného zdravotního pojištění musí být odstraněn a místo něj zaveden evropský systém s přesně definovanými a oddělenými skupinami léků bez doplatku a léků s doplatky, které budou stejně vysoké ve všech lékárnách. ­Každá lékárna musí mít dále možnost objednat potřebné léky pro své pacienty. Nesmí nadále docházet k upřednostňování lékáren tak, jak si určují sami někteří výrobci a distributoři léčiv bez ohledu na aktuální potřebu pacientů.

PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident, Česká lékárnická komora

prof. PharmDr. Martin Doležal, Ph.D., předsedaČeská lékařská společnost J. E. Purkyně, z. s.

Mgr. Marek Hampel, předseda, Grémium majitelů lékáren, z. s.

PharmDr. Jarmila Skopová, předsedkyněPoskytovatelé lékárenské péče, z. s.

doc. PharmDr. Tomáš Šimůnek, Ph.D, děkan Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové

doc. PharmDr. ing. Radka Opatřilová, Ph.D., MBA, děkankaFarmaceutická fakulta Veterinární a farmaceutické univerzity Brno

MUDr. Antonín Malina, Ph.D., MBA, ředitel Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví

PharmDr. Aleš Novosád, předseda, Mladí lékárníci z. s.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2018 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#