#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 3, s. 3
Kategorie: Editorial

Teď, při čtení editorialu, je lapálie z 9. března (nefunkční ePreskripce) zřejmě zapomenuta. Minimálně v médiích, pro­tože pořád se někde něco děje. A pokud zapomenuta není, mějte pro klid duše na paměti slib SÚKL o přijatých opatřeních, aby se tento problém již neopakoval. Doufám za vás, vážení lékárníci, že se nebude opakovat do smrti smrťoucí, protože se rádi obejdeme bez podobného hukotu, jaký v lékárnách (a trochu i v ordinacích lékařů) po kolapsu tohoto super systému nastal.

A to ještě naše komora vydala tiskovou zprávu, kde si dovolila požadovat vysvětlení, proč bylo spojení mnoha lékáren s centrálním úložištěm přerušeno. Aby ne, když to téměř okamžitě zjistily i sdělovací prostředky.

Bez ohledu na fakt, že v některých lékárnách na celém území republiky nebylo možné expedovat na elektronické recepty, SÚKL v reakci na kritiku ze strany lékárnické komory vyjádřil údiv, že ČLnK šíří poplašné zprávy tvrzením o výpadku ohrožujícím zdravotní péči. SÚKL totiž sděluje, že během tohoto krátkého výpadku (někdy je hodina delší než dlouhá) nebyla významně ohrožena zdravotní péče poskytovaná pacientům. Ale proč se tu hádat o slovíčko. Ani o to, jak dlouho trval výpadek a jakou dobu zabralo znovuzavedení systému.

Nepříliš užitečná byla informace, že operátoři SÚKL vyřídili drtivou většinu příchozích hovorů. Nikdo je přece neobviňuje, že se v krizové situaci nesnažili. Počty nespojených hovorů v evidenci nejsou a lékárníkům, kteří volali na různá čísla několikrát a marně, to ve výsledku nebylo nic platné a před zaskočenými pacienty se ocitli v roli neschopných amatérů.

Abychom se napříště všichni vyhnuli obdobným infarktovým ­situacím, je třeba jít s pravdou ven a přiznat si, kdo za to může. Někteří z vás, lékárníci, už na to přišli. Kdybyste nenačítali eRecepty tak zběsile, systém by nezkolaboval.

Jaroslava HOŘANSKÁ



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2018 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#