#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sekce nemocničních lékárníků k novele zákona 95/2004 Sb.


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 3, s. 10-11

Dne 1. 7. 2017 nabyla účinnosti novela zákona č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta. Byla přijata po dlouholetých diskusích na různých fórech, včetně Ministerstva zdravotnictví, nakonec v podobě komplexního pozměňovacího návrhu připraveného skupinou poslanců ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR. Návrh byl podpořen před schválením jak Českou lékárnickou komorou, tak Českou farmaceutickou společností ČLS JEP, a lze ho označit za vyvážený pro všechny dotčené farmaceutické odbornosti – veřejné lékárníky, nemocniční lékárníky i klinické farmaceuty. Návrh je navíc výsledkem deset let trvajících jednání, při kterých všechny odbornosti v zájmu nalezení kompromisu ustoupily částečně ze svých původních stanovisek.

Co nového přináší pro nemocniční lékárenství?

Nově jednoznačně definuje podmínky pro kompetence, které byly v nedávné minulosti předmětem sporů. Jedná se především o tyto činnosti:

  • samostatný výkon činnosti při vedení lékárny podle zákona o léčivech – ­specializovaná způsobilost v oboru praktické lékárenství
  • samostatný výkon činností klinického farmaceuta – specializovaná způsobilost v oboru klinická farmacie
  • samostatný výkon činnosti při vedení lékárny s odbornými pracovišti pro přípravu zvlášť náročných lékových forem (ZNLF) – zvláštní specializované způsobilosti v nástavbovém oboru nemocniční lékárenství
  • samostatný výkon činnosti při přípravě ZNLF – zvláštní specializovaná způsobilost v nástavbovém oboru nemocniční lékárenství anebo specializovaná způsobilost v oboru radiofarmaka nebo v oboru farmaceutická technologie

Novelou je tedy kodifikována podmínka pro vedení „nemocniční lékárny“ připravující ZNLF farmaceutem s příslušnou specializací, což bylo dlouhodobým cílem Sekce nemocničních lékárníků ČFS ČLS JEP a bylo také opakovaně komunikováno a diskutováno na vzdělávacích akcích v poslední dekádě. Na základě průzkumu mezi vedoucími lékárníky provedeného v roce 2015 již tehdy splňovalo nové podmínky specializované způsobilosti v oboru nemocniční lékárenství 32 ze 42 vedoucích lékárníků předmětných lékáren a polovina zbývajících plánovala její získání po přijetí zákona. Situaci navíc vhodně řeší nově přijaté přechodné ustanovení:

15. Farmaceuti, kteří získali specializovanou způsobilost v jiných oborech než v oboru nemocniční lékárenství podle zákona č. 95/2004 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, splňují podmínku pro vedení lékárny s odbornými pracovišti pro přípravu zvlášť náročných lékových forem podle § 11 odst. 10 zákona č. 95/2004 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, pokud ke dni nabytí účinnosti tohoto zákona vykonávají funkci vedoucího lékárníka v lékárně s odbornými pracovišti pro přípravu zvlášť náročných lékových forem a k tomuto dni ji vykonávali alespoň po dobu 4 let v období 6 let předcházejících dni nabytí účinnosti tohoto zákona. Farmaceuti uvedení ve větě první, kteří ke dni nabytí účinnosti tohoto zákona vykonávají funkci vedoucího lékárníka v lékárně s odbornými pracovišti pro přípravu zvlášť náročných lékových forem, ale nesplňují podmínku doby výkonu funkce uvedenou ve větě první, mohou tuto funkci dále vykonávat, nejdéle však po dobu 4 let ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona.

Aplikace tohoto přechodného ustanovení do praxe – pro vedoucí lékárníky lékáren s odbornými pracovišti připravujícími ZNLF a výkonem této funkce delším než 4 roky v posledních šesti letech a současně také dne 1. 7. 2017 se nemění nic. Ti už budou vždy způsobilí k vedení lékárny s odbornými pracovišti připravujícími ZNLF. Ať již té, ve které pracovali k 1. 7. 2017, nebo jakékoliv jiné.

Při praxi kratší než 4 roky ke dni 1. 7. 2017 musí vedoucí lékárník získat zvláštní specializovanou způsobilost v nástavbovém oboru nemocniční lékárenství nejpozději do 30. 6. 2021. Nestane-li se tak, nebude od 1. 7. 2021 naplňovat podmínky zákona a nebude oprávněn funkci vedoucího lékárníka vykonávat.

Změnou, která s úpravou specializačního vzdělávání farmaceutů souvisí, je změna oboru nemocniční lékárenství ze základního na tzv. nástavbový. Mění se tím logicky jak schéma, tak i délka specializačního vzdělávání:

  • DŘÍVE – 24 měsíců společný základ + 24 měsíců praxe v nemocniční lékárně + atestační zkouška v oboru nemocniční lékárenství (celkem minimálně 4 roky)
  • NYNÍ – 18 měsíců základní kmen zakončený zkouškou + 18 měsíců vlastní specializační výcvik + zkouška v oboru praktické lékárenství a dále 24 měsíců praxe v nemocniční lékárně + atestační zkouška v nástavbovém oboru nemocniční lékárenství (celkem minimálně 5 let). V rámci přípravy nového vzdělávacího programu pro nástavbový obor nemocniční lékárenství je diskutovanou oblastí délka praxe. Pokud bude realizována v nemocniční lékárně již v rámci získávání základní specializace, pak bude zřejmě možné její poměrnou část započítat i do nástavbové specializace.

Poslední změnou, která se dotýká nemocničních lékáren připravujících ZNLF, je zpřesnění podmínek pro farmaceuty oprávněné samostatně připravovat ZNLF. Předchozí verze zákona, která získáním jakékoliv specializované způsobilosti fakticky umožňovala samostatně vykonávat jakoukoliv činnost, byla mimo jiné v tomto bodě předmětem sporu. Logicky zmiňované odkazy na platný vzdělávací program a činnosti, k nímž je absolvent oboru oprávněn, nebyly akceptovány, proto bylo přistoupeno k taxativnímu výčtu činností vázaných k příslušné specializaci. Cílem bylo svázat oprávnění k samostatnému výkonu činností se vzděláváním v příslušném oboru. Absolvent oboru Veřejné lékárenství s maximálně jednotýdenní praxí v nemocniční lékárně nebo v lékárně s odbornými pracovišti nemohl být připraven po teoretické ani praktické stránce k přípravě ZNLF.

Už v roce 2016 byly na odbornost nemocniční lékárenství navázány výkony za přípravu cytostatik. I v tomto bodě se jednalo o historicky diskutovanou záležitost. Tato vazba navíc logicky kopíruje teoretickou a praktickou průpravu v rámci specializačního vzdělávání v oboru nemocniční lékárenství a praxi, kdy ČFS ČLS JEP vystavovala od roku 2007 pracovištím žádajícím zdravotní pojišťovny o úhradu za přípravu cytostatik souhlasné stanovisko pouze v případě, že splňovaly odborné požadavky na specializaci z nemocničního lékárenství u farmaceuta odpovědného za přípravu. Novelou zákona č. 95/2004 Sb. účinnou od 1. 7. 2017 (tedy po schválení podmínek výkonů pro přípravu cytostatik) získali oprávnění k samostatnému výkonu činnosti u přípravy ZNLF také absolventi oboru radiofarmaka a farmaceutická technologie. Dle názoru SNL tedy i absolventi těchto specializačních oborů splňují podmínku uvedenou v Registračním listu zdravotního výkonu.

Stávající způsob úhrady, kdy zdravotní pojišťovny přípravu cytostatik hradí od 1. 1. 2017 nemocničním lékárnám dočasně formou kódů IPLP vykazovaných na recept a nikoliv jako výkony, poskytuje lékárnám připravujícím cytostatika fakticky několikaleté přechodné období pro na­plnění podmínek uvedených v Registračním z hlediska vzdělání nositele výkonu.

Od zavedení oboru nemocniční lékárenství po roce 2004 tuto specializaci získalo přes 200 kolegyň a kolegů. K tomu je třeba připočítat množství dalších, kteří získali např. atestaci II. stupně v oboru lékárenství nebo klinické farmacie za starší právní úpravy, případně některou z kombinací základního a nástavbového oboru, které rovněž vedou k uznání specializované způsobilosti v oboru nemocniční lékárenství. ­Vzhledem k tomu, že pracovišť, ­kterých se týká příprava zvlášť náročných lékových forem, je jen několik desítek, je proatestovanost v terénu zcela dostačující a kolegové byli v průběhu let s dostatečným předstihem informováni o vývoji v této oblasti. Tím dle našeho názo­ru zcela padá většina argumentů, které jsou částí odborné veřejnosti vznášeny. Zbylé případy podle SNL ČFS řeší vhodně přechodné ustanovení a stávající způsob úhrady cytostatik.

V Příloze č. 1 Komentáře je uvedena definice nemocniční lékárny, jak byla na návrh Sekce nemocničních lékárníků schválena Výborem ČFS ČLS JEP na zasedání dne 19. prosince 2016. Sekce nemocničních lékárníků tím reaguje na absenci definice v platné legislativě a potřebu stanovit rozsah pracovišť a odborných činností realizovaných v nemocniční lékárně.

V Praze dne 21. 2. 2018

Výbor Sekce nemocničních lékárníků ČFS ČLS JEP

PŘÍLOHA Č. 1 – DEFINICE NEMOCNIČNÍ LÉKÁRNY

Nemocniční lékárnou se rozumí lékárna, která je organizační složkou zdravotnického zařízení poskytujícího zdravotní služby dle § 9 Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách, tj. lůžkovou péči, a která pro poskytovatele uvedené zdravotní služby zajišťuje lékárenskou péči (včetně klinickofarmaceutické) na základě uděleného oprávnění k této činnosti a je k ní odpovídajícím způsobem personálně, technologicky a prostorově vybavena.

K základním provozním prostorům a odborným pracovištím nemocniční lékárny patří nad rámec vyhlášky č. 92/2012 Sb., v platném znění, minimálně:

odborné pracoviště výdeje léčivých přípravků zdravotnickým zařízením ústavní péče a hodnocení lékové politiky a zároveň

odborné pracoviště pro poskytování lékových informací zdravotnickým pracovníkům daného ZZ, jehož je NL součástí.

Další odborná pracoviště jsou zřizována podle spektra poskytované péče.

(Schváleno Výborem ČFS ČLS JEP na zasedání dne 19. prosince 2016.)


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2018 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#